logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS GIGASET 4010 COMFORT - brak możliwości wykonywania połączeń

piotrf6 01 Lut 2008 00:03 5257 12
REKLAMA
  • #1 4757568
    piotrf6
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Witam. mam problem z telefonem T SINUS 700k to to samo co gigaset 4010comfort. Wszystko było dobrze, coś zaczałem grzebac i teraz nie mogę wykonywac połączeń . Słuchawka widzi bazę . Ikona sygmału jest pełna. Ale nie można wykonac połaczenia. Nie można tez słuchawką ustawić ustawiń bazy. po wciśnięciu tej funkcji na wyświetlaczu pokazuje sie stan czuwania. Może zepsuła sie baza, albo słuchawka. Mam instrukcje po polsku , ale takiej usterki w niej nie ma . co to może być . Pozmocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4757675
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Co to znaczy "cos zacząłem grzebać" ?>??
  • REKLAMA
  • #3 4757682
    piotrf6
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    wprowadziłem kod pin, alw taki sam fabryczny :0000: . Znalazłem instrukcje po polsku i po kolei wszystko przerabiałem z instrukcja . Telefon odłozyłem , przyszedłem z pracy i klops. Ikonki sa wszystkie na słuchawce, baza ładuje, ikona zasiegu jest , ale dalej cisza. Po wciśnięciu przycisku dzwonienia cisza. i dalej jak w opisie wyżej.

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz po resecie bazy. Po wyłaczeniu słuchawki wstawiłem ja do bazy i cały czas mruga " szuka bazy"
  • Pomocny post
    #4 4759700
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 68
    Witam ja mam ten sam problem słuchawka cały czas szuka bazy słyszałem że w bazach wysypuje się soft od logowania sekretarki zapisany jest na ATMELU i klops bo nie można zdobyć nigdzie takiego softu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4760853
    PRIMK
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jesli po resecie bazy nie ma komunikacji tzn ze padła "radjówka" czyli element odpowiedzialny za komunikacje - nagminna usterka w tych bazach, hot air i do dzieła!
    temat wałkowany wiele razy użyj opcji szukaj...
  • #6 4763318
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    HOT AIR nic nie pomógł cały czas na wyświetlaczu słuchawki jest tylko mruganie.
  • Pomocny post
    #7 4763544
    PRIMK
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    radjówka podczas grzania musi pływać - wtedy wiesz na 100 % ze dobrze przelutowałeś
  • Pomocny post
    #8 4763565
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Zacznij od twardego resetu bazy (zasilacz z sieci i tak dalej)
    Zamelduj słuchawe do innej bazy (byle jakiego gigaseta np)
    Jeżeli słuchawa ok. i reset bazy nic nie da a nowe meldowanie się nie uda lub samo "ucieka" -to szukaj nowej bazy.
    Zadne hot dogi nic nie dadzą. Szkoda czasu.
  • REKLAMA
  • #9 4764910
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    Kolega ma też ten sam model i mniał naprawiany miesiąc po zakupie oczywiście na gwarancji też nie było komunikacji z bazą byłem z moją słuchawką u niego i słuchawka jest ok łączy się z jego bazą
  • Pomocny post
    #10 4768605
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Piotrf6, może miałeś tylko problem z kablem lub gniazdkiem telefonicznym, a ty zresetowałeś wszystko. Nawiasem mówiąc te bazy z serii 4000 są okryte złą sławą. Po prostu producent zastosował w nich jakieś wadliwe kondensatory (gdzieś o tym czytałem) i wszystkie te bazy siadają po czasie. Podgrzanie, o którym tu ktoś wspominał daje efekt jedynie w 10% przypadków (też o tym czytałem tu na Elektrodzie), jednak twoja baza to Sinus, tak więc może u ciebie ten problem nie występuje. Spróbuj na spokojnie wykonać proces logowania raz jeszcze. Podeprzyj się instrukcją oryginalną (od Sinusa) i sprawdź, czy ta procedura przebiega jednakowo. Jak już zalogujesz to a będzie cisza, to będziemy dalej szukać przyczyny.
  • Pomocny post
    #11 4768653
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    gary1111 dobrze słyszał... nasi rosyjscy koledzy od dawna wymieniają Atmele. Trochę to kosztuje :| . Grzanie pomaga wtedy gdy luty są niepewne, a więc stosunkowo rzadko. Gross uszkodzeń baz 4000 ( bez różnicy czy jest w opakowaniu Sinusa ) pada na Atmelku. A programowanie jego do najprostrzych nie należy. Czy warte jest to całego zachodu skoro ceny nowych, lepszych produktów spadają ?

Pzdr.
  • #12 4840992
    blajki
    Poziom 1  
    Jak zmienić język w telefonie Siemens Gigaset 4010 comfort bo ja mam instrukcje po Duńsku i nic nie kapuje
  • Pomocny post
    #13 4841059
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    To jest bardzo proste.
    SIEMENS GIGASET 4010 COMFORT - brak możliwości wykonywania połączeń

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens Gigaset 4010 Comfort (również znanego jako Sinus 700k), który nie umożliwia wykonywania połączeń pomimo pełnego sygnału i widoczności bazy. Po wprowadzeniu kodu PIN i próbie resetu bazy słuchawka ciągle szuka bazy, a połączenia nie są realizowane. W dyskusji wskazano, że typową usterką w tych modelach jest uszkodzenie modułu radiowego ("radjówka") odpowiedzialnego za komunikację między słuchawką a bazą, co często wymaga przelutowania elementów lub wymiany układu Atmel, który jest trudny do zaprogramowania i kosztowny w naprawie. Podgrzewanie elementów (hot air) pomaga tylko w nielicznych przypadkach. Zalecane jest wykonanie twardego resetu bazy, próba zalogowania słuchawki do innej bazy Gigaset oraz sprawdzenie połączeń kablowych. Wiele baz z serii 4000 ma wadliwe kondensatory, co prowadzi do awarii. W przypadku braku skuteczności naprawy zaleca się wymianę bazy na nową. Instrukcje oryginalne (zwłaszcza od Sinusa) mogą pomóc w prawidłowym procesie logowania słuchawki do bazy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA