logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT8055/4-800 nie grzeje wody, nadmierne drgania

breidak 16 Wrz 2008 23:12 1221 1
REKLAMA
  • #1 5542327
    breidak
    Poziom 1  
    Witam,

przejrzałem forum, jest sporo opisów na ten temat, również skorzystałem przy opisie z listy TYPOWYCH USZKODZEŃ w pralkach.

Potrzebuje:
    1. manuala serwisowego, bardzo wdzięczny będę za pomoc;
    2. mam nadmierne drgania przy odwirowaniu - pewnie wymiana amortyzatorów lub/i sprężyn zawieszenia, może łożyska, ale przy obrocie bez wsadu nie słychać stuków, mam nadzieję że nie krzyżak,
    3. do wymiany raczej grzałka, bo nie ma grzania wody.

Jeżeli chodzi o punkt 2 i 3 to potrzebuje (jeżeli nie otrzymam manuala) krótkiego opisu jak dostać się do poszczególnych części i jak sprawdzić prawidłowość ich działania.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
    Breidak
  • REKLAMA
  • #2 5544144
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 360
    zdemontuj pokrywy boczne, odkręć wszystkie śruby w pionie w tylnej części i w dolnej części frontu, pokrywy ściągniesz przesuwając je w stronę tyłu pralki, po zdemontowaniu pokryw będziesz widział z boku grzałkę, ściągnij wsówki z grzałki i zmierz rezystancję grzałki ma być ok.24-25ohm, od spodu zbiornika są mortyzatory ,sprawdź czy nie są zakorodowane od wilgoci, sprawdź dodatkowo mocowanie amortyazatorów przy zbiorniku, często na uchwytach przy zbiorniku w miejscu mocowania sworznia rozbijają się otwory i powodują stukanie przy wirowaniu, jeżeli będzie luz musisz rozszerzyć tulejki z tych sworzni i wbić je zpowrotem
REKLAMA