logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć serwa modelarskiego do otwierania klapki miecha akordeonu?

Dolce 17 Wrz 2008 00:31 1784 5
REKLAMA
  • #1 5542506
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Mam następujące pytanie. Potrzebuje wykorzystać serwo modelarskie do otwierania klapki miecha (takiego jak w akordeonie), która ma za zadanie wypuszczać z niego powietrze. Ponieważ przeczytałem, że serwo w "nomalnych" warunkach cały czas pracuje (jest do nego przyłożone napięcie) a ja chciałbym je wykorzystać je tylko do chwilowego otwarcia klapki, dlatego chciałem się dowiedzieć czy jest to możliwe ? Chodzi mi o to, że klapka zamykłaby otwór w miechu poprzez działanie sprężynki dociskającej, natomiast serwo miałoby za zadanie pokonać opór tej sprężynki i unosić klapke w górę. Najistotniejszą sprawą dla mnie jest to czy po wyłączeniu sterowania impulsami lub wogóle całego napięcie zasilania serwa (w tym momencie jest "bezwładne" i sprężynka dociśnie klapkę do obudowy zamykając otwór) a następnie załączeniu napięcia na serwo w celu otwarcia klapki uzyskam za każdym takie samo wychylenie - w to samo położenie ? Czy jednakowy sygnał podawany z generatora (NE555) po załączeniu zasilania na uprzednio wyłączone serwo spowoduje wychylenie jego orczyka w tą sam pozycję czyli powtarzalność pracy?
    Dziękuję za porady - pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5542633
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    Serwo jest bezwladne, tylko w nim sa przekladnie wiec wcale nie jest latwo pokononac wszystkie opory, wiec sprezynka na pewno nie da sobie rady. A czemu nie wykorzystac serwa do tego do czego jest stworzone :) Po prostu generowac dwa sygnaly sterujace dla klapki zamknietej i otwartej i problem rozwiazany :):)
  • REKLAMA
  • #3 5542855
    Dolce
    Poziom 22  
    W tej sytuacji pewnie tak zrobię - zamiast sprężynki podam sygnał, który bedzie powodował zamknięcie serwa. Tylko, że wówczas serwo będzie cały czas pracowało co z pewnością ma wpływ na trwałość serwa.
    Na początku myślałmo zastosowaniu elektromagnesa lub siłowniczka - takiego jaki stosuje się np. w samochodzie do centralnych zamków. Wówczas odpadłaby elektronika. Pewnie do takiego pierwotnego rozwiązania wrócę...
    Możesz mi jesze napisać przy okazji czy - gdybym polutował generator oparty na dwóch NE555 (mam taki schemacik) generujący odpowiednie impusy sterujące serwem, to po wyregulowaniu odpowiednich długości impulsów (co się przekłada na odpowiednie wychylenia orczyka) serwo zawsze będzie "trzymało parametry" ? Czy też od czasu do czasu trzeba będzie je podstroić generatorkiem ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5544141
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    Jesli kupisz mocne serwo z metalowymi wnetrznosciami to mysle ze sobie poradzi z ciezka praca :) Ale jesli nie trzeba duzej sily to utrzymania klapki to serwo nie bedzie pracowac, bo klapka nie bedzie w stanie przekrecic walka serwa. A parametry bedzie trzymalo, choc proponuje kupic jakis kontrolerek np. ATmega8 i wykorzystac sprzetowy PWM, wydaje mi sie to na prawde rozsadnym rozwiazaniem :) Bedziesz chcial nieco zmienic kat wychylenia to nic prostszego, wystarczy tylko przeprogramowac :)
  • REKLAMA
  • #6 11416211
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za pomoc, zamykam temat.
REKLAMA