logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-X2531D - jaskrawość i niebieski odcień przy białym obrazie

adamas_nt 17 Wrz 2008 08:44 1631 6
REKLAMA
  • #1 5542762
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Usterka polega na tym, że gdy wyświetlany jest obraz posiadający dużo bieli ekran robi się jaskrawy z odcieniem niebieskiego. Gdy bieli ubywa wszystko wraca do normy. Poprawiłem kilka zimnych lutów (bez poprawy), nie znalazłem widocznych uszkodzeń, wylanych kondensatorów itp.
    Wiosną wymieniłem układ odchylania poziomego i wszystkie elektrolity wg. wskazówek kolegów z elektrody i do tej pory Tv pracował idealnie. Tym razem nie znalazłem tematu z opisem podobnego problemu. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5542779
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    To prawdopodobnie pierwsze objawy wyczerpania kineskopu.
    Jeżeli przyciemnisz trochę jaskrawość wtedy kiedy jest dużo bieli czy ten odcień niebieski znika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5542786
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1895
    Rozumiem, ze samego zużycia kineskopu nie bierzesz pod uwagę? Mam na myśli zużycie wyrzutni R i G. Jeśli nie to pozostaje jeszcze kwestia rozregulowania dynamicznej równowagi bieli. Pomocny byłby sygnał pasów z gradacją szarości i ustawienie na tej podstawie dynamicznej równowagi bieli.

Chcociaż stawiam jednak na kineskop, bo miałem kiedyś Sony z tym kineskopem i to był pierwszy objaw zużycia się kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 5542801
    adamas_nt
    Oczywiście biorę pod uwagę zużycie kineskopu, przecież to 22 letni sprzęt. Regulacja jaskrawości nie zmienia wiele, niebieski odcień pozostaje. Mam jeszcze nadzieję odratować staruszka. Jest w pobliżu firma złomująca elektronikę. W przypadku decyzji podmiany kineskopu od jakich modeli pasowałby do mojego?
    >grzejab
    Regulacja na pilocie a dokładniej zmniejszenie jaskrawości o 6 kresek powoduje to, że obraz nie wpada w niebieski. Co to znaczy?
  • Pomocny post
    #5 5546041
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    To potwierdza że zużute są działu koneskopu.
    Można spróbować jeszcze potencjometrem SCREEN RV 701 na płytce kineskopu. Jak regulować.
    1.Pojaśnić maksymalnie pilotem jaskrawość
    2. Jak będzie widoczny ten odcień niebieski na bieli to wtedy podkręcić RV 701 w tą stronę która będzie powodowała pociemnianie obrazu, ustawić tak aby ta niebieska poświata zniknęła. Wtedy cały obraz będzie ciemniejszy ale bez podkolorowań.
    Jezeli chciałoby się aby podkolorowanie nie występowało a obraz był dalej jasny to jedyna metoda to zwiększenie napięcia żarzenia kineskopu, ale to radykalnie skraca jego żywotność. Bardzo często w TV nie ma regulacji nap żarzenia kineskopu jest ono ustawione fabrycznie.
    Podnoszenia nap. żarzenia nie polecam, bo poprawi to sprawę najwyżej na pół roku potem będzie jesze gorzej.
  • Pomocny post
    #6 5546128
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Tu nie ma się co zastanawiać. Te odbiorniki mają układ kontroli tzw. ciemnego prądu kineskopu i w całym okresie eksploatacji telewizora, automatycznie utrzymują optymalne napięcia zasilające elektrody. Jeżeli zaczynają się problemy z kolorami, to jednoznacznie wskazuje na zużycie kineskopu.
    Jeżeli chodzi o dobór kineskopu, to każdy 25 cali trinitron, lecz z tego samego okresu produkcji.
    Cześć!
  • REKLAMA
  • #7 5546816
    adamas_nt
    Zrobiłem jak radził grzejab. Regulacja SCREEN RV 701 złagodziła nieco objawy. Cóż, pozostaje czekać na barwny koniec kineskopu.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-X2531D pojawia się problem jaskrawości i niebieskiego odcienia przy wyświetlaniu obrazu z dużą ilością bieli. Objaw ten nie ustępuje po regulacji jaskrawości pilotem ani po poprawie zimnych lutów i wymianie elektrolitów oraz układu odchylania poziomego. Dyskusja wskazuje, że przyczyną jest zużycie kineskopu, zwłaszcza wyrzutni elektronów R i G, co jest typowe dla sprzętu o wieku około 22 lat. Zalecane jest użycie potencjometru SCREEN RV 701 na płytce kineskopu do regulacji jasności i eliminacji niebieskiej poświaty, jednak skutkuje to ogólnym przyciemnieniem obrazu. Podniesienie napięcia żarzenia kineskopu może poprawić sytuację, ale znacznie skraca jego żywotność i nie jest zalecane. W przypadku wymiany kineskopu należy stosować modele Trinitron o przekątnej 25 cali z tego samego okresu produkcji, aby zachować kompatybilność i działanie układu kontroli ciemnego prądu kineskopu. Ostatecznie problem jest efektem naturalnego zużycia kineskopu i wymaga jego wymiany lub akceptacji pogorszenia jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA