logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-E2531D – obraz żółto-zielony, zanikanie kanału, czy to usterka kineskopu?

vito1 21 Sty 2007 10:46 1371 10
REKLAMA
  • #1 3468618
    vito1
    Poziom 2  
    Mam problem z TV SONY KV-E2531D nasycenie Koloru obrazu jest żółto zielone w czym jest problem.
    Przy zmianie kanałów kanał zanika i wraca po jakimś czasie jest dobrze
    ale kolor obrazu dalej żółto zielony
    Czy to jest wina ustawień czy to jest uszkodzony TV
  • REKLAMA
  • #2 3468680
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    A nie da się podregulować na płytce PK (druk na szyjce kineskopu)?, zrób pomiary RGB, sprawdż luty, przerwy.
    Wygląda to na kineskop :cry:
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 3469856
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Zrobisz pomiary to się przekonamy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3471377
    wjmp3
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Co do kolorów, to raczej kineskop. Natomiast sprawa przełączania kanałów, to najprawdopodobniej moduł p.cz. Napisz coś więcej np.: czy uszkodzenie powstało nagle.
    Pozdrawiam.
  • #5 3471460
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Wylutuj i przelutuj moduł p.cz.Szczególnie filtry i połączenia z masą obudowy.
  • #6 3471726
    vito1
    Poziom 2  
    Tv jak jest zimny to zanikają kanałt potem jest ok

Dodano po 2 [minuty]:

Do końca nie znam tv bo kupiłem go niedawno i ktoś mnie nabił w butelkę
    http://www.allegro.pl/item153624465_idealny_sony_kv_e2531d_25_cali_glosniki_subwofer.html
    Oto link do aukcji z tym tv

Dodano po 3 [minuty]:

Walczę z gościem ale on się miga że sprzęt był ok ale jak go odpaliłem to już były takie obiawy więc staram się zlokalizować przyczynę i koszt naprawy
  • REKLAMA
  • #7 3472449
    bemo1
    Poziom 25  
    Szkasz porady prawnej czy technicznej?
  • #8 3472631
    vito1
    Poziom 2  
    Szukam porady technicznej czy warto go naprawiać
    Jak jest zimny zanikają programy i miga czerwona kontrolka
  • #9 3473823
    bemo1
    Poziom 25  
    Najprawdopodobniej masz dwa uszkodzenia.Modul p.cz. i słaba emisja kineskopu.Najpierw pokręć Us2 /zwiększając napięcie/ na płytce kineskopu ,a następnie lutowanie p. cz.
  • #10 3474055
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    vito1 napisał:
    Tv jak jest zimny to zanikają kanałt potem jest ok

Dodano po 2 [minuty]:

Do końca nie znam tv bo kupiłem go niedawno i ktoś mnie nabił w butelkę
    http://www.allegro.pl/item153624465_idealny_sony_kv_e2531d_25_cali_glosniki_subwofer.html
    Oto link do aukcji z tym tv

Dodano po 3 [minuty]:

Walczę z gościem ale on się miga że sprzęt był ok ale jak go odpaliłem to już były takie obiawy więc staram się zlokalizować przyczynę i koszt naprawy

Czy chodzi tak jak na zdjeciu z allegro ?
  • #11 3474126
    vito1
    Poziom 2  
    Nie na fotkach jest w miara ale w realu jest bardziej żółto zielony i zanikają kanały

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-E2531D wykazuje problem z nasyceniem kolorów obrazu, które jest żółto-zielone, oraz zanikaniem kanałów przy zimnym urządzeniu, co poprawia się po rozgrzaniu. Przyczyną zniekształcenia kolorów najprawdopodobniej jest uszkodzony kineskop, co sugeruje konieczność regulacji potencjometru Us2 na płytce kineskopu oraz pomiarów sygnałów RGB. Zanik kanałów i miganie czerwonej kontrolki wskazuje na uszkodzenie modułu p.cz., zalecane jest przelutowanie modułu, szczególnie filtrów i połączeń masy. Problem może wynikać z dwóch równoczesnych usterek: słabej emisji kineskopu i modułu p.cz. Warto rozważyć naprawę, biorąc pod uwagę koszty i stan techniczny urządzenia, które zostało niedawno zakupione z objawami już istniejącymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA