logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD Caviar 80G - pętla uruchamiania, czy dysk jest uszkodzony?

krzychupar 18 Wrz 2008 18:03 1500 5
REKLAMA
  • #1 5547571
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Po włączeniu komputera na ekranie pojawiają się napisy - uruchom w trybie awaryjnym ,..........., uruchom komputer normalnie .Po wybraniu uruchom komputer normalnie i przyciśnięciu ENTER na chwilę pokazuje się czarne tło i po pewnym czasie pojawiają się znowu te same napisy i tak w kółko.Najpierw zacząłem od sprawdzenia dysku twardego na innym komputerze i okazało się , że jest to samo. Czy uszkodził się dysk twardy.
  • REKLAMA
  • #2 5547629
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Podajemy wersje O/S, model dysku.
    Tryb awaryjny działa?
    Co do dysku - SMART by się przydał - np. za pomocą programiku Vivard z bootowalnej DVD/CD/FDD.
  • REKLAMA
  • #3 5547985
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Na obudowie dysku jest napisane WD Caviar WD800JB-OOCRA1.Jeśli chodzi o tryb awaryjny to nie działa , gdyż jak wcześniej pisałem to obojętnie na który tryb wciśniemy ENTER to po chwili na ekranie pojawiają się te same napisy.
  • REKLAMA
  • #4 5549271
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Moja propozycja:
    1. Za pomocą np. programu MHDD (opisy znajdzie kolega na tym forum) sprawdzić stan fizyczny dysku, czy nie ma bad-sectorów i innych "kolorowych" miejsc
    2. Jeśli nie ma - oznacza to uszkodzenie logiczne w systemie plików na dysku. Rozwiązanie - uruchomić komputer z płyty instalacyjnej Windowsa, na pierwszym ekranie wybrać naprawę przy użyciu Konsoli Odzyskiwania, po wybraniu partycji (najczęściej nr 1) i podaniu hasła administratora użyć polecenia i poczekać ok. godzinki. Potem najprawdopodobniej będzie można uruchomić normalnie system.

Przypadku gdy są bad-sectory nie omawiam z oczywistych względów. Wtedy tylko odzyskać co się da i do sklepu po nowy dysk.
  • REKLAMA
  • #5 5550853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5551357
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Zganiony w ten sposób przyznaję, moja diagnoza będzie słuszna w jakimś 85-90% przypadków. Te pozostałe 10-15% (tak szacunkowo) to faktycznie mogą być skomplikowane uszkodzenia których nie da się naprawić checkdiskiem. Pozostaje więc, aby użytkownik ocenił sam, czy dane na tym dysku są na tyle cenne, że nie można ryzykować - wtedy niech zaczyna od kopii posektorowej.
    [EDIT]
    Swoją drogą, przydałoby się wiedzieć w jaki sposób powstała ta awaria, czy były jakieś wcześniejsze objawy niedyspozycji dysku, może hałasował albo stopniowo tracił wydajność. No i niech autor napisze, czy komputer nie miał wcześniejszych awarii, zwłaszcza zasilacza, płyty głównej lub pamięci.
REKLAMA