logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera - czy to wina dysku WD Caviar 80 GB?

zapek42 17 Lis 2008 17:46 1615 11
REKLAMA
  • #1 5750302
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam !
    Mam problem z komputerem, a mianowicie coś złego dzieję się z dyskiem twardym .
    Komputer często się zawiesza, nawet gdy włączone jest tylko gadu-gadu .
    Zawiesza się, i nic nie da się zrobic, myślałem że to procesor bądź karta graficzna się przegrzewa .
    Gdy wczoraj wyskoczyło to ( link niżej ) postawiłem na dysk twardy .
    Co to może byc ? Bad sektory ?
    Jeżeli konieczna będzie wymiana jaki dysk twardy byście proponowali ?
    Aktualnie mam WD Caviar 80 GB 8 mb cache .
    Czekam na pomoc, z góry dzięki .
    Zawieszanie się komputera - czy to wina dysku WD Caviar 80 GB?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....

• REKLAMA
  • #2 5750353
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Sprawdź czy masz bad sektory. Jak dysk będzie do wymiany to jaka pojemność by cię interesowała :-)
  • REKLAMA
  • #3 5750382
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Wyświetlony komunikat dotyczy częstotliwości taktowania lub inicjowania pamięci - nie ma nic wspólnego z dyskiem. Czy nie próbowałeś ostatnio przyspieszać komputera?
    Jeśli martwisz się o dysk - sprawdź scandiskiem lub podobnym programem.
  • #4 5750394
    zapek42
    Poziom 27  
    Coś ostatnio ktoś grzebał z podkręcaniem procka ale wszystko zmieniłem do ustawień domyślnych .
    Konkretnie jakim programem mogę sprawdzic dysk ?
  • #5 5750397
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org
    Uzyj HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu (moga byc spakowane w zalaczniku).
  • REKLAMA
  • #6 5750491
    zapek42
    Poziom 27  
    Kolobos napisał:
    Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org
    Uzyj HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu (moga byc spakowane w zalaczniku).

Pobrałem to, ale nie ma żadnej instalki ani nic...
  • #7 5750512
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    zapek42 napisał:
    Ściągłem to, ale nie ma żadnej instalki ani nic...

1. "To" czyli co?
    2. Czy kolega raczył przeczytać opis posłużenia się programem memtest?
  • REKLAMA
  • #8 5751926
    zapek42
    Poziom 27  
    ** Memtest86+ V2.10 (15/11/2008) **

* Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)

To dokładnie pobrałem i co dalej ?
    Nie wiem o co w tym chodzi, nie da się prościej ?
    Komputery to nie jest moja mocna strona :|
    Pozdrawiam.
  • #9 5752199
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Jest to obraz bootowalnej płyty. Proszę przy pomocy programu do nagrywania płyt wytworzyć płytę bootowalną. Przy pomocy tej płyty prosze uruchomić komputer i przeprowadzić test pamięci.
  • #10 5753585
    zapek42
    Poziom 27  
    jankolo napisał:
    Jest to obraz bootowalnej płyty. Proszę przy pomocy programu do nagrywania płyt wytworzyć płytę bootowalną. Przy pomocy tej płyty prosze uruchomić komputer i przeprowadzić test pamięci.

Dzisiaj powinienem miec czas, także postaram się to zrobic .

Moderowano przez TONI_2003:
    Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....

Przepraszam, więcej się to nie powtórzy...
  • #11 5754035
    Magnatos
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Problem z ustawieniami biosu. Dałeś load default, ale poza tym nic więcej... Poszukaj na necie co jest czym w biosie i wtedy poustawiaj na własną rękę. Dysk raczej Ci nie padł.
    Czy zwiechy komputera są równoznaczne z dźwiękiem wydzielanym przez dysk takim jak by się wyłączał? Jeśli tak to popraw taśmę zasilającą dysk... Dyski starszej daty miały częste problemy z wtyczką zasilającą ponieważ wyrabiała się ona, a później nie kontaktowała do końca....
  • #12 5754722
    zapek42
    Poziom 27  
    Magnatos napisał:
    Problem z ustawieniami biosu. Dałeś load default, ale poza tym nic więcej... Poszukaj na necie co jest czym w biosie i wtedy poustawiaj na własną rękę. Dysk raczej Ci nie padł.
    Czy zwiechy komputera są równoznaczne z dźwiękiem wydzielanym przez dysk takim jak by się wyłączał? Jeśli tak to popraw taśmę zasilającą dysk... Dyski starszej daty miały częste problemy z wtyczką zasilającą ponieważ wyrabiała się ona, a później nie kontaktowała do końca....

Właśnie tak jest czasami, że jak komputer stanie to słychac jak dysk jakieś dźwięki jak hmm np włączenie i wyłączenie komputera... nie wiem jak to nazwac .
    Aha odnośnie dysku to nie jest stary,komputer był kupiony w 2005 roku .
    Dzisiaj wszystko sprawdzałem i w środku jest ok .
    Zaraz poczytam w internecie i po ustawiam w BIOSie .

Dzięki za radę .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym zawieszaniem się komputera, podejrzewając uszkodzenie dysku twardego WD Caviar 80 GB 8 MB cache. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie dysku pod kątem bad sektorów za pomocą narzędzi takich jak scandisk lub HDTune oraz test pamięci RAM programem Memtest86+. Wskazano, że wyświetlony komunikat nie dotyczy dysku, lecz częstotliwości taktowania pamięci, co może sugerować problemy z ustawieniami BIOS-u lub podkręcaniem procesora. Zalecano przywrócenie domyślnych ustawień BIOS i samodzielne ich dostosowanie po zapoznaniu się z dokumentacją. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z taśmą zasilającą dysk, która może powodować charakterystyczne dźwięki i zawieszanie się systemu. Użytkownik potwierdził, że komputer jest z 2005 roku, a dysk nie jest bardzo stary. Ostatecznie rekomendowano diagnostykę pamięci RAM i dysku oraz korektę ustawień BIOS przed rozważeniem wymiany dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA