logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja transformatora do gramofonu Numark TT1650 - jaki zamiennik?

tinez87 19 Wrz 2008 17:26 1326 9
REKLAMA
  • #1 5550850
    tinez87
    Poziom 10  
    witam
    stałem się właścicielem uszkodzonego gramofonu Numark TT1650. człowiek, który mi go sprzedał orzekł, że uszkodzony jest transformator. mam jednak problem z jego identyfikacją. znalazłem co prawda firmę i katalog ich transformatorów, ale nie ma tam tego konkretnie modelu. poniżej zamieszczam zdjęcie (zatarte litery w pierwszym wierszu to BC, BO, lub B0) oraz link do katalogu transformatorów producenta:
    Identyfikacja transformatora do gramofonu Numark TT1650 - jaki zamiennik?
    Link

jaką macie radę na uporanie się z tym problemem? jaki transformator wstawić wzamian?

wielkie dzięki za odp
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 5551142
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
  • REKLAMA
  • #3 5551336
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Napiszesz coś więcej o tym transformatorze - bo nie wygląda na sieciowy?
  • #4 5551686
    tinez87
    Poziom 10  
    Prowadzą do niego kable bezpośrednio od terminala sieciowego, więc chyba jest to transformator sieciowy. Jest to też jedyny transformator w tej konstrukcji.
  • #5 5551846
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Z jednej strony są 4 kable a z drugiej 5 lub 6. To trochę dziwne. Poza tym nie wygląda za spalony. Może lepiej pomierz napięcia na nim.
  • REKLAMA
  • #6 5551992
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    11111olo napisał:
    Z jednej strony są 4 kable a z drugiej 5 lub 6. To trochę dziwne.

Możliwe, że ma gniazdo z możliwością przestawienia na 110V jak w amerykańskiej sieci. Jeśli dasz więcej fotek to będzie prościej coś wymyśleć.
  • REKLAMA
  • #7 5552033
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Najpierw pomierz uzwojenia.
    Jeśli jest przerwa na pierwotnym to po odwinięciu kilku warstw izolacji znajdziesz bezpiecznik termiczny.
    I po naprawie
  • #8 5552103
    tinez87
    Poziom 10  
    @ northx - tak, jest możliwość przestawienia na 110V

przepraszam za to pytanie - może wydać Wam się śmieszne, ale ja jestem kompletnym laikiem - gdzie szukać tego bezpiecznika termicznego?
  • #9 5552115
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    No jeśli tak to proponuję udać się do najbliższego serwisu, naprawdę wyjdzie taniej.
  • #10 5552202
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    zrób jak pisze KKK: weź miernik w łapki, upewnij się, które przewody idą od wtyków na 230v i sprawdź czy obwód jest zamknięty na uzw pierwotnym (jak nie masz miernika to weź jakąś baterię, żaróweczkę i zamknij obwód za pomocą uzwojenia pierwotnego)

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel uszkodzonego gramofonu Numark TT1650 zgłasza problem z identyfikacją uszkodzonego transformatora sieciowego, który jest jedynym transformatorem w urządzeniu. Transformator posiada możliwość przełączania napięcia z 230V na 110V, co sugeruje obecność gniazda do zmiany napięcia. Liczba przewodów po stronie pierwotnej i wtórnej jest nietypowa (4 z jednej strony, 5 lub 6 z drugiej). Zalecane jest zmierzenie napięć i ciągłości uzwojeń transformatora, aby sprawdzić, czy nie ma przerwy na uzwojeniu pierwotnym. W przypadku przerwy możliwe jest istnienie bezpiecznika termicznego ukrytego pod warstwą izolacji, który można naprawić. Wskazano również, że dla osób bez doświadczenia lepszym rozwiązaniem może być oddanie urządzenia do serwisu. Do diagnozy sugerowano użycie miernika lub prostego testu z baterią i żarówką w celu sprawdzenia ciągłości obwodu uzwojenia pierwotnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA