logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI 3320 - Karetka staje i miga ALARM podczas wydruku faktury

adaosa 22 Wrz 2008 16:30 4901 13
REKLAMA
  • #1 5560277
    adaosa
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    czy ktoś miał uszkodzenia oki 3320 , podczas wydruku faktury w połowie karetka staje i zaczyna migać ALARM . papier jest ok , wałek i zębatki też,
    czy coś z głowicą się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 5560474
    vonKlauS
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a kaseta barwiąca? puść wydruk bez kasety. Czy zawsze w tym samym miejscu się zatrzymuje? Czy nigdy jednej strony nie potrafi wydrukować do końca? Czy karetka luźno się przesuwa? Czy selftest potrafi drukować?
    Miga alarm z jaką kombinacją lampek?(10,20,utl.prop itp)
  • REKLAMA
  • #3 5560494
    adaosa
    Poziom 10  
    kaseta barwiąca nowa, nie zawsze w tym samy miejscu ,
    2 na jakieś 7 stron staje , karetka luźno się przesuwa.
    Oki ma już 11 roczek do tej pory nie było z nią problemu zębatki przeglądałem 3 razy w roku. Zastanawia mnie tylko głowica jeszcze nie zaglądałem do niej, może czas sprawdzić co w środku .
  • #4 5560821
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Włacz drukarke, jeśli odrazu nie wyswietli sie alarm (oczywiście załaduj papier w tym celu) to postukaj w głowicę np grubszą stroną srubokręta i sprawdź czy rest jakaś reakcja jak naprzykład tem migający alarm. Jeśli tak to wskazywałoby to na zimne luty termistora w głowicy. A jeśli to nie to, to szukamy dalej.
  • #5 5562674
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Jeśli jest uszkodzona głowica to miga ,,menu,, Podmienił bym karetkę głowicy i sprawdził taśmę karetka-płyta główna.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #6 5563136
    adaosa
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi karetki nie mam na podmianę, siedziałem nad nią prawie całą noc rozebrałem w mak po złożeniu druknęła bez problemu 3 fakt. i znowu to samo dusi się w połowie i miga ALARM nawet zaczęła brzęczeć karetka aż jej nie wyłączyłem. Pracuję na XP programik WF-MAG i z pod DOS duk czasami i to samo . Zakupie pwenie nową OKI 3320 tą na części zostawie
  • REKLAMA
  • #7 5563183
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    a czy szyna karetki jest wyczyszczona i nasmarowana np.: olejem maszynowym ? jak jest sucha to chyba źle :). wyczyść benzyną i nasmaruj. Powinna śmigać aż miło . Pzdr
  • #8 5563328
    vonKlauS
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ALKOHOLEM!!!!! Czyść alkoholem!! Benzynka jest dobra do motoru:) Kapnie na plastik i rozpuści!

No i z jaką kombinacją lampek miga alarm. Drukarka w ten sposób zgłasza błąd poszczególnych podzespołów. No i czy dłuższy selftest przechodzi sama.Bo może być tak,że drukujesz faktury z ramkami.Któraś igła (ramkę robiąca) jest już słabsza i przy ciągłej kresce,kiedy "szyje" niczym maszyna do szycia po prostu się czepia o taśmę barwiącą. Zrób wydruki "na sucho" bez kasety.
  • #9 5563373
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    vonKlauS napisał:
    ALKOHOLEM!!!!! Czyść alkoholem!! Benzynka jest dobra do motoru:) Kapnie na plastik i rozpuści!

No i z jaką kombinacją lampek miga alarm. Drukarka w ten sposób zgłasza błąd poszczególnych podzespołów. No i czy dłuższy selftest przechodzi sama.Bo może być tak,że drukujesz faktury z ramkami.Któraś igła (ramkę robiąca) jest już słabsza i przy ciągłej kresce,kiedy "szyje" niczym maszyna do szycia po prostu się czepia o taśmę barwiącą. Zrób wydruki "na sucho" bez kasety.
    co ty piszesz ? od kiedy benzyna ekstrakcyjna rozpuszcza plastik ? koła zębate itp w maszynach się czyści.

edit. rys57
  • #10 5564447
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    laserjack napisał:
    Jeśli jest uszkodzona głowica to miga ,,menu,, Podmienił bym karetkę głowicy i sprawdził taśmę karetka-płyta główna.

Jesteś pewny ze menu a nie alarm? Bo mi sie wydaje że alarm ale już jakiś czas nie reperowałem, wiadomo, szkoła itp ale dałbym sobie rękę uciąć że miga alarm.
  • REKLAMA
  • #12 5566080
    adaosa
    Poziom 10  
    Faktycznie bez kasety dobrze drukuje a co do wydruku FV są ramki i gubi się przy ramce ,na ramce przesowa pionowe linie o jedno miejsce w lewo lub w prawo staje miga ALARM i pali się POWER, HSD z PROP. Stanęła dopiero po 15 wydruku FV i PZ .
  • #13 5569450
    U_l_u
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Za ciężko jej po prostu. Rozebrać karetkę, wymyć, wyczyścić, nasmarować wazelinką.
  • #14 5570086
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    wyjmij głowice z drukarki i zobacz czy któraś z igieł nie wystaje więcej niż pozostałe jesli tak to masz uszkodzoną igłe i zaczepia albo o składankę albo taśma się nie przesówa i ma wózek za ciężko ( lasrejak ma racje co do uszkodzenia głowicy pali się menu nie alarm)

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka OKI 3320 podczas wydruku faktury zatrzymuje się w połowie, karetka staje i miga alarm, mimo że papier, wałek i zębatki są w porządku. Problem nie występuje zawsze w tym samym miejscu, a karetka przesuwa się luźno. Podejrzewane są uszkodzenia głowicy, zwłaszcza igieł, które mogą haczyć o taśmę barwiącą lub składankę, co powoduje miganie alarmu i zatrzymanie wydruku. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie oraz nasmarowanie szyny karetki (alkoholem, nie benzyną), a także czyszczenie czujnika papieru pod wałkiem. Testowanie drukarki bez kasety barwiącej wskazuje, że problem pojawia się przy wydruku ramek na fakturach, gdzie igły mogą być uszkodzone lub taśma barwiąca nie przesuwa się prawidłowo. Można też sprawdzić połączenie taśmy karetka-płyta główna oraz ewentualnie wymienić karetę głowicy. W przypadku braku możliwości naprawy rozważany jest zakup nowej drukarki OKI 3320, a uszkodzoną pozostawić na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA