logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki 3320 - zmiana czcionek i szerokości papieru podczas drukowania

fazol 18 Lut 2007 13:16 3302 9
REKLAMA
  • #1 3586214
    fazol
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z drukarką oki 3320 ,podczas drukowania do 50...60 pozycji drukuje normalnie w trakcie zaświeca mi się alarm że niema papieru zmienia ustawienia i drukuje dalej ale inne czcionki i szerokość papieru .
    Proszę o pomoc.
    Pozdrowka
    Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2007-02-20 o godzinie: 08:54

• REKLAMA
  • #2 3586959
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2601
    opisz dokladniej swoj problem
    co to znaczy: "podczas drukowania do 50...60 pozycji"
  • REKLAMA
  • #3 3588425
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    fazol napisał:
    Witam mam problem z drukarką oki 3320 ,podczas drukowania do 50...60 pozycji drukuje normalnie w trakcie zaświeca mi się alarm że niema papieru zmienia ustawienia i drukuje dalej ale inne czcionki i szerokość papieru .
    Proszę o pomoc.
    Pozdrowka

Interesuje mnie: czy alarm pali się, czy miga? Czy potem (czyli jak już zmieni czcionkę) gaśnie, czy nie? Czy kiedy alarm zaświeca się głowica zatrzymuje się, czy nie? Jeśli się zatrzymuje, to co oprócz alrmu zapala się na panelu? Co to znaczy "inna szerokość papieru" w drukarce z wąskim wałkiem? Czy sprawdzałeś na innym kablu i z innego komputera? Ew. z innego programu? Czy drukujesz plik tekstowy, czy fakturę? Czy drukujesz z dos'a czy z windows'a?
  • REKLAMA
  • #4 3589068
    fazol
    Poziom 11  
    Witam dokładny opis podam w poniedziałek bo te objawy to podała mi małżonka więc może nieścisłe (przepraszam) co do programu to drukuje z dos-a ale główny jest win Xp .co do szerokości papieru to miałem na myśli że
    ten wydruk nie mieści się w poprzednich ustawieniach (wychodzi poza kartkę)
    Tyle co mogę napisać w tej chwili.
    Pozdrowka
  • #5 3593185
    fazol
    Poziom 11  
    Witam ponownie oto opis może konkretny co do tych objawów:
    W trakcie drukowania tak jak pisałem wcześniej zatrzymuje się,włącza (zaświeca) się alarm i nie drukuje,w tym czasie małżonka wyłącza drukarkę
    a ona zaczyna tak do połowy strony drukować dziwnie (tak jak opisałem wcześniej) po przejściu polowy strony wraca do ustawień które mają być i drukuje jak by się nic nie działo.
    Oto cały opis sytuacji .
  • #6 3593825
    kosmita
    Ocena: 136
    No nie cały:
    - papier jednowarstwowy czy wielo warstwowy
    - kiedy w drukarce była robiona konserwacja? (producent zakłda że powinna być robiona dwa razy w roku no ale to lekka przesada średnio raz na rok starczy)
    -Czy "dzyndzelek" zrobiony z folii nad czujnikiem papieru jest cały czy starty?
    I teraz czy alarm zaczyna świecić czy migać (to ważne!!!) jeśli miga to co dzieję się z innymi diodami na pulpicie?
  • #7 3593954
    CMS
    Ocena: 2601
    " (producent zakłda że powinna być robiona dwa razy w roku no ale to lekka przesada średnio raz na rok starczy) "

oj kosmita nie przesadzaj, wszystko zalezy od tego kto i jak drukarke eksploatuje, mam np klienta z cementowni i jego oki320 jest u mnie na konserwacji raz w miesiacu a i to za malo
  • #8 3608012
    fazol
    Poziom 11  
    Witam ponownie co do pytania czy alarm świeci stale to tak .
    Przeczyściłem drukarkę ,czujnik papieru i drukarka działa .
  • #9 3608726
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    fazol napisał:
    Witam ponownie co do pytania czy alarm świeci stale to tak .
    Przeczyściłem drukarkę ,czujnik papieru i drukarka działa .

To super, bardzo się cieszę, ale gdybyś od razu odpowiedział na to pytanie, oszczędziłbyś czasu i sobie i nam.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3616319
    fazol
    Poziom 11  
    Dzięki za rady , zainteresowanie i wyrozumiałość.
    Pozdrowka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Oki 3320, która podczas drukowania około 50-60 pozycji wyświetla alarm braku papieru, mimo obecności papieru. Alarm świeci się stale, a drukarka zatrzymuje się. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu drukarka drukuje dalej, lecz z inną czcionką i szerszym wydrukiem, który wychodzi poza standardowe ustawienia szerokości papieru. Użytkownik drukuje z systemu DOS, choć główny system to Windows XP. Po czyszczeniu drukarki i czujnika papieru problem ustąpił. W dyskusji poruszono kwestie rodzaju papieru (jednowarstwowy lub wielowarstwowy), częstotliwości konserwacji (zalecane minimum raz do dwóch razy w roku, w zależności od intensywności użytkowania), stanu czujnika papieru oraz zachowania diod alarmowych (czy świecą stale, czy migają). Wskazano, że regularna konserwacja i czyszczenie czujników są kluczowe dla prawidłowego działania drukarki i eliminacji fałszywych alarmów papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA