logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lakier elektroizolacyjny - jaki używacie i polecacie

janhen 04 Mar 2004 09:08 6565 5
REKLAMA
  • #1 530539
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Jaki jest najlepszy lakier elektroizolacyjny do pokrycia płytki drukowanej
    z napięciem na ścieżkach ok.650V .Podczs próby urządzenia z płytką pokrytą lakierem Plastik 70,wydaje mi się iż przy napięciu 280VDCwystąpił pojedynczy przeskok w układzie.Natychmiast wyłączyłem zasilanie by nie dopuśćić do ewentualnego uszkodzenia.Napisałem:wydaje mi się bo płytka była już zabudowana w urządzeniu i niewidoczna.Stąd to moje przypuszczenie.Jakie napięcie może wytrzymać Plastik 70.Czy na pokrytą nim płytkę można nałożyć inny lakier ,bo zdemontować płytkę dla zmycia Plastiku bardzo trudno.Proszę o dobrą radę.Dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 549896
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Zdecydowanie lepsze własności izolacyjne ma Urethan 71. Jest to lakier tej samej firmy co Plastik 70. Najlepiej nanosić go dwa - trzy razy powyschnięciu poprzedniej warstwy. Producent podaje wytrzymałość na przebicie 30kV/mm.

Plastik 70 należy niestety zmyć!
  • REKLAMA
  • #4 559758
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    Dzięki za rady.Czym najlepiej zmyć lakier Plastik 70 ?.Czy można pokryć
    Urethanem 2 warstwy Platiku 709płytki pokrytej Plastikiem nie można już
    zdemontować a dostęp do dolnej powierchni płytki jest bardzo trudny0.
    Pozdrawiam Janhen
  • REKLAMA
  • #5 559793
    Olon
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Co do zmycia - ja stosuje z powodzeniem aceton ( czyli zmywacz do paznokci ). Delikatne ruchy gęstym acz nie za miękkim pedzelkiem.
  • #6 582714
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    Korzystając z dobrych rad kolegów uzyskałem pożądany efekt/aceton i Urethan 71/ za co dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA