logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw Polo 2000.11 - podswietlanie przełącznikow nawiewu !!

gustaw_s 22 Wrz 2008 19:54 2218 6
REKLAMA
  • #1 5561058
    gustaw_s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    mam pytanie dotyczące podświetlania a mianowicie mam taki przypadek w samochodzie :

podświetlanie tych trzech przełączników raz jest raz nie ma tzn. podświetlanie jeżeli zaświeci a ja nic nie chce regulować przełącznikami to podświetlanie sobie świeci cały czas, jeżeli zacznie regulować to od razu gaśnie i przez dłuższy czas jego nie ma ;-(. Co z tym fantem zrobić ??
    Proszę o podpowiedzi dotyczące tej denerwującej awarii ewentualnie o schematy elektryczne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5561228
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Schemat nie jest potrzebny.Jest zasilany od zacisku 58 w właczniku świateł i idzie przez ściemniacz( taki drut oporowy z suwakiem w włączniku).W pierwszej kolejności sprawdź ściemniacz bo łatwiej się do niego dostać a potem zostanie tylko sprawdzić kostkę połączeniową w panelu.Jak już tam się będziesz musiał dostać to przy okazji wymień żarówki na nowe.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5561238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6154546
    POLO-VARIANT
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam,(Polo Variant 1.9 TDi,2000r.)
    Ciesze się że znalazłem ten opis - jutro będę próbował u siebie :) NIESTETY U MNIE TAKI SAM PROBLEM TYLKO ŻE WOGÓLE NIE ŚWIECĄ POKRĘTŁA, PRÓBOWAŁEM WYCIĄGNĄĆ POKRĘTŁA(trzy razem) PO ROZKRĘCENIU ALE JAKBY SIĘ BLOKOWAŁY - CZY TAM JEST JAKIŚ "haczyk" COŚ O CZYM NIE WIEM?
    Chciałem sprawdzić czy tam są żaróweczki? Czy jakieś diody?
    JAK TO WYCIĄGNĄĆ, A MOŻE ZACZĄĆ OD CZEGOŚ INNEGO...?
    DZIĘKI Z GÓRY ZA POMOCNE INFO - POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #5 6154553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6160558
    POLO-VARIANT
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    ... SIE UŚMIAŁEM... poczytałem fora internetowe i elektrode i mam nauczkę, chyba wiem co powie mi elektrik :) chodzi o żaróweczkę w pokrętle siły nawiewu :) dałem na "2" pociągłem i ukazała mi się spalona piękna żaróweczka :) ale się śmiałem.
    Jeszcze nie kupiłem ale wierze że to ten problem i że się już niedługo pięknie zaświeci :) Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

SPROSTOWANIE - PRZEPRASZAM ZA PRZEKRĘCONĄ NAZWĘ NIE ELEKTRIK TYLKO - elektrit - POZDRAWIAM
  • #7 6160764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z podświetlaniem trzech przełączników nawiewu w Volkswagenie Polo z 2000 roku. Podświetlenie działa nieregularnie – świeci się stale, gdy przełączniki nie są używane, a gaśnie podczas regulacji i nie wraca przez dłuższy czas. Zalecane jest sprawdzenie ściemniacza podświetlenia, który jest zasilany z zacisku 58 w włączniku świateł i sterowany przez drut oporowy z suwakiem. W przypadku konieczności demontażu panelu warto wymienić żarówki na nowe. Użytkownicy wskazują, że problem często wynika ze spalonej żarówki w pokrętle siły nawiewu, które posiada prosty mechanizm blokujący (haczyk). Usunięcie pokrętła wymaga delikatnego wyszarpywania, co pozwala na dostęp do żarówek. Wskazano, że wymiana żarówek powinna rozwiązać problem z podświetleniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA