logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między STK4241 II H a STK4241 II w Sharp SX8000?

kwaku85 04 Mar 2004 10:14 3448 10
REKLAMA
  • #1 530657
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jestem w posiadaniu wzmacniacza Sharp SX8000, ale ma padniętą końcówkę- STK4241 II H :cry: Problem polega na tym, że musiałbym byś chyba Brucem Wszechmogącym żeby ją zdobyć. Znalazłem podobną- STK 4241 II, ale brakuje w niej tego H. Nie wiem czym one się różnią, nie chcę wydać kasy i oglądć armageddonu nowej kości. Niech mnie ktoś poratuje i powie czym one się różnia. POMCY!!!
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 531023
    kwaku85

Poziom 16  
    Kurczę, ale się trochę boję- kość kosztuje prawie bańke, a koleś który handluje tymi wzmacniaczami mówi że jest spore ryzyko. Może być na np. niższe napięcie i co wtedy?. Cholera, niedobrze.
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #4 531045
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    W www.cybor-tech.com.pl kość kosztuje 50zł, a w www.huma.com.pl 25zł+VAT. Kiedyś podmieniałem takiego STK-a i nie widziałem żadnego H na końcu, w nocie aplikacyjnej http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/data/Sanyo/docs/stk4241ii.pdf też nie ma nic o tym. Jedyną rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę to czy nie jest to podróbka (choć za prawie 100zł nie powinna być), można to poznać po kolorze płytki przy końcówkach - powinna być brązowa a nie zielona. W tych sklepach to nie wiem czy to oryginały, ale cybor-tech daje 3 miesięczną gwarancje...
  • REKLAMA
  • #5 531046
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Ta STK4141 II ma napiecie zasilania max +-77V a zalecane napiecie pracy wynosi +-63V. Sprawdz jakie masz napiecie w zasliaczu wzmaka. Róznica moze polegac np w zniekształceniach obu kostek.
  • REKLAMA
  • #6 531887
    kwaku85

Poziom 16  
    Dzięki chłopaki, życie mi ratujecie :P , tylko męczy mnie jeszcze jedno- dlaczego ten scalak daje 2x120W ??? Powinno być 2X250! Coraz mniej mi się te kostki podobają!
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #8 533090
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Zgadzam sie z tym co powiedzial bratyslaw
    Skąd one mają miec te 250W. A 120W to tez jest moc której w rzeczywistości mogą nie oddac do obciążenia te kostki. Te 120W ona z siebie wycisnie tylko przy odpowiednich warunkach a czy Twój kwaku85 wzmacniacz zapewnia jej takie??
  • #9 534676
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    obacz tutaj: www.north.pl tam maja specjalna kostke sharpa :D:D
  • #10 552806
    kwaku85

Poziom 16  
    Czy wzmak zapewni odpowiednie warunki, ciężko powiedzieć. Trafo nie jest zbytnio solidne. Nawet nie jest to toroid. Tak na marginesie dzisiaj z nerwów rozp... tę kostkę i doznałem po prostu szoku- tam wszystko jest na elementach dyskretnych, jedynie brakuje im obudów. Dwa tranzystory miały zwarte wszystkie nóżki :P a w jednym z drugiej pary jedno ze złącz, tylko nie wiem które. Efektem tego były oczywiście popalone ścieżki :D. Ma ktoś może jakiś schemat wzmacniacza na tranzystorach, który dawałby moc powyżej 150W dla 8Ohm? Najlepiej na darlingtonach i żeby zbyt trudny nie był :) bo nie chce mi się 2 płytek trudnych znowu projektować. Pozdro
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #11 557746
    Zgred7
    Poziom 12  
    przy takim zasilaniu to o 250 mozesz tylko pomazyć nawet jesli z tego układu mógłbyś tyle wycisnąć:D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonej końcówki mocy w wzmacniaczu Sharp SX8000, oznaczonej jako STK4241 II H. Użytkownik znalazł podobny układ STK4241 II bez oznaczenia "H" i obawiał się różnic technicznych, zwłaszcza dotyczących napięcia zasilania i kompatybilności. Uczestnicy potwierdzili, że różnice między STK4241 II H a STK4241 II są minimalne lub nieistniejące, a w dokumentacji technicznej (nota aplikacyjna Sanyo) nie ma wzmianki o literze "H". Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia napięcia zasilania wzmacniacza, gdyż maksymalne napięcie pracy układu to ±77V, a zalecane ±63V. Dyskutowano również o realnej mocy wyjściowej układu, która wynosi około 2x120W, a nie 2x250W, co jest ograniczone przez parametry zasilania i konstrukcję wzmacniacza. Poruszono też kwestię oryginalności układów, sugerując zwrócenie uwagi na kolor płytki (brązowa zamiast zielonej) oraz źródła zakupu z gwarancją. Wątek zakończył się refleksją nad ograniczeniami transformatora i uszkodzeniami elementów dyskretnych w oryginalnym wzmacniaczu oraz poszukiwaniem schematu wzmacniacza tranzystorowego o mocy powyżej 150W na obciążenie 8Ω, najlepiej z tranzystorami Darlingtona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA