logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór butli gazowej 11kg do pieca katalitycznego - BP Gas Light czy KrakGaz?

osik 23 Wrz 2008 18:23 23358 8
REKLAMA
  • #1 5564222
    osik
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Kupiłem piec katalityczny do którego musze dołączyć butle z gazem 11kg.
    Może mi coś polecicie ?
    BP Gas light[lekka butla] ?
    Może z KrakGazu[zwykła metalowa] ?
    Może jakaś inna ?
    Jak z jakością gazu?-chodzi mi głównie o zapach.

Wiem tylko tyle,że na BP można wynająć za 120zł i po sezonie zwrócić[oddają kaucje]butla z tworzywa-lekka.
    Nie wiem jak jest na KrakGazie i innych stacjach.
  • REKLAMA
  • #2 5564374
    kiniozg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Gaz jak to gaz raz jest czyściejszy raz zasyfiony czy to BP czy SCHEL czy jakiś inny gaz musisz sam wyprubować
  • #3 5564485
    osik
    Poziom 14  
    No w sumie tak,ale zastanawiam sie co wybrać pod względem butli ...?
    BP-wynająć, czy lepiej kupić lub wynająć gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #4 5564637
    kiniozg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    moim zdaniem lepiej kupić przy wynajęciu musisz liczyć się że zawsze coś mogą wymyślić żeby całej kałcji nie zwrucić a co swoje to swoje
  • REKLAMA
  • #5 5565513
    osik
    Poziom 14  
    kiniozg napisał:
    moim zdaniem lepiej kupić przy wynajęciu musisz liczyć się że zawsze coś mogą wymyślić żeby całej kałcji nie zwrucić a co swoje to swoje

no na szczęście tak nie jest jak myślisz :]
    120zł dajesz-120zł dostajesz spowrotem
    Warunkiem jest oddanie butli nieuszkodzonej i z papierami,no ale to chyba zrozumiałe.
    Druga sprawa to po co mi kawałek złomu przez całe lato ?

No i powracając do tematu ,raz jeszcze prosze o opinie tych którzy już mieli doczynienia z BP itd.
  • #6 5572845
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    BP tylko na bP wymienisz czyli musisz miec blisko. Do niej musisz dokupic specjalny reduktor - montujesz go na butle na wcisk.

Ja tez mam katalityczny do ogrzania sklepu - zwykla stalowa gdzie wymienie tym pale i jakos wielce zmian nie widze, no na koniec butli moze troszke posmierdziec
  • #7 5573020
    osik
    Poziom 14  
    Gogi123 napisał:
    BP -» Do niej musisz dokupic specjalny reduktor - montujesz go na butle na wcisk.

tzn. że taki jak kupiłem standardowy z piecem sie nie nadaje ?
    Ile płacisz za wymiane butli [napełnioną] ?
  • #8 5573212
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    nowa stalowa chyba 95zl. wymiana u nas 44zl. Jak kupisz wlasna to cale zycie jest twoja:) Te z BP kompozytowe sa lekkie, ale wymienisz na wybranych stacjach. Reduktor kosztuje 29zl - jest fajny bo montowany na butle na wcisk a nie jak standardowy poprzez przykrecanie.

tu masz wszystko o bp http://www.bp.com/genericsection.do?categoryId=9024095&contentId=7044809
  • REKLAMA
  • #9 5576393
    osik
    Poziom 14  
    To jest to ,ze ja kupuje nową butle ,a dostaje stara :/
    Na orlenie wczoraj patrzyłem wymiana gazu 45zł.
    Ciekawe jeszcze ile na jakims Krakgazie ...

edit:
    Kupiłem na Orlenie.
    Wychodzi najtaniej - 45zł gaz i 110zł butla
    ..no chyba,że na Krakgazie ale Orlen wydaje sie pewniejszy jeśli chodzi o jakość[przynajmniej dla mnie]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru butli gazowej 11 kg do pieca katalitycznego, porównując lekką butlę kompozytową BP Gas Light z tradycyjną stalową butlą KrakGaz lub innymi opcjami. Użytkownicy zwracają uwagę, że jakość gazu jest podobna niezależnie od dostawcy i należy ją samodzielnie wypróbować. Butle BP Gas Light są lekkie, wykonane z tworzywa, można je wynająć za 120 zł z pełnym zwrotem kaucji po sezonie pod warunkiem zwrotu butli w stanie nienaruszonym wraz z dokumentacją. Wymiana butli BP wymaga specjalnego reduktora montowanego na wcisk, a wymiana butli jest możliwa tylko na stacjach BP. Tradycyjne butle stalowe są cięższe, ale po zakupie pozostają własnością użytkownika, a ich wymiana jest tańsza i możliwa na różnych stacjach, np. Orlen oferuje wymianę za około 45 zł plus koszt butli około 110 zł. Użytkownicy preferują zakup własnej butli stalowej ze względu na brak ryzyka utraty kaucji i wygodę użytkowania. Jakość gazu i zapach nie różnią się znacząco między dostawcami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA