logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza 12V, 900mA, monofoniczny z regulacją głosu i tani głośnik

Kosur 23 Wrz 2008 19:30 5727 6
REKLAMA
  • #1 5564545
    Kosur
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Przepraszam za kłopot jeśli umieściłem temat w złym miejscu.

Szukam schematu do prostego wzmacniacza aby działał na 12V, max. 900mA, był monofoniczny, tani i aby się nie palił (ani mojego zasilacza). Oczywiście z regulacją głosu i jeśli by to znacznie nie zwiększało ceny (w co wątpię) to też regulacja tonu. Prosił bym jeszcze o dobranie do niego głośnika tzn. jego moc w watach. Dźwięk nie musi być super jakości. Bardziej stawiam na niską cenę i łatwą dostępność elementów. Jeśli ktoś się zna i czuje się na siłach samemu zrobienia schematu to będę jeszcze bardziej zadowolony. Zamierzam dać do niego głośnik szerokopasmowy lub średnio tonowy. Wiem, że z mojej strony to straszne wygodnictwo ale jestem początkującym i już od dawna szukam takiego układu i znaleźć nie mogę :( .

Jeśli macie jakieś rady dla mnie co do tego wzmacniacza to piszcie.

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 5564693
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zobacz noty katalogowe kostek wzmacniaczy (łatwość w montażu i mało elementów towarzyszących) przeznaczonych do montażu w samochodach. Gdzie, w zasadzie zasilane są napięciem 12V. TU masz kilka takich not katalogowych (w niektórych są nawet projekty płytek).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5577253
    Kosur
    Poziom 19  
    Znalazłem taki schemat http://www.elektronika.org.pl/audio/wzmacniacz-mocy-15w.html i mam kilka pytań co do niego:

1. Czy 1A oznacz pobór prądu przez układ czy coś innego.
    2. Jaki głośnik do niego dobrać (przy jakim oporze) bo słyszałem, ze głośnik ma być 4 razy silniejszy od wzmacniacza a na innym forum, ze to wzmacniacz ma być trochę silniejszy od głośnika. Czy może być głośnik 10W 8 Ohm.
    3. W tekście jest podane jaki zasilacz może do tego być ( http://www.elektronika.org.pl/warsztat-i-serwis/zasilacz-symetryczny-18v.html) i chodzi o to, że nie do końca wiem co to jest kabel "0". Wydaje mi się, że jest to po prostu uziemnienie ale czy to jest to uziemnienie co w gniazdku ( taki wystający bolec ), jak to podłączyć to do gniazdka i czy trzeba podłączać to do wzmacniacza?. I jaki dobrać do tego potencjometr.
    4. Mam zasilacz 12V 1A ale nie ma on w środku kondensatora 4700μF. Co się stanie jeśli taki zasilacz podłącze. Czy dostarczy wystarczającą moc z 12V i czy kondensator nie wybuchnie :)
  • #4 5577282
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Witam . Zrób sobie taki na TDA 2003 . Potrzeba zasilacz 12-15V 1A i głośnik 10W/4Ω (może być 8 , ale moc będzie ok. 1W. "0" to chodzi o "-"zasilania . Jeśli oznaczasz coś +/- 12V to chodzi o 24V z zerem po środku .Jeśli będzie grał , a przy większej głośności się "dusił" to zasilacz ma za mały prąd .
  • REKLAMA
  • #5 5577532
    Kosur
    Poziom 19  
    Chodzi ci o to, żebym znalazł sobie nowy schemat na TDA 2003, czy moge go po prostu użyć tego zamiast TDA 2030
  • REKLAMA
  • #7 5578639
    Kosur
    Poziom 19  
    A czy mógłby mi ktoś narysować schemat montażowy tego wzmacniacza. W tym pliku jest taki ale narysowany w niezbyt dobry sposób. Sam nie chce rysować bo jestem w tym niezadobry i boje się, że coś pomyle i wszystko z dymem pójdzie. ( chodzi mi, żeby był on na jednym układzie tda2003, miał 10W, i zasilanie 12V 1A, był monofoniczny)

Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:

Znalazłem właśnie taki schemat :
    https://obrazki.elektroda.pl/29_1221759799.jpg
    i proszę o zrobienie do niego schematu montażowego w takim stylu:
    http://www.elektronika.org.pl/images/stories/audio/j-036-5.jpg
    1. Czyli narysowanie ścieżek ale ładnych (kwadratowych)
    2. Naniesienie na to informacji jaki element ma być w którym miejscu (oznaczenia zgodne z schematem ideowym).
    3. Zrobienie tego tak aby scalak był z boku tj. na schemacie montażowym, który podałem, po to aby można było zamontować radiator.
    4. Opisanie wejścia audio (od MP3), wyjścia audio (do głośnika) i +,-.

Jeśli nikomu się nie będzie chciało to proszę o wytłumaczenie na schemacie ideowym co oznacza P1. Gdzie mam podłączyć +,- i wejście audio. Wydaje mi się, że wiem ale to tylko przypuszczenia. Nie wiem jeszcze co to jest to kółko obok głośnika i co mam do niego podłączyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu prostego, monofonicznego wzmacniacza audio zasilanego napięciem 12V i poborem prądu do 900mA, wyposażonego w regulację głośności oraz opcjonalnie regulację tonu, z naciskiem na niską cenę i łatwą dostępność elementów. Proponowane rozwiązania opierają się na popularnych układach scalonych stosowanych w wzmacniaczach samochodowych, które pracują na 12V. Wskazano na układy TDA2003 i TDA2030 jako odpowiednie do tego zastosowania, zasilane z zasilacza 12-15V o prądzie co najmniej 1A. Zalecany głośnik to szerokopasmowy lub średniotonowy o mocy około 10W i impedancji 4Ω lub 8Ω (przy 8Ω moc wyjściowa będzie niższa). Wyjaśniono, że oznaczenie "0" w schematach odnosi się do masy (minus zasilania), a nie do uziemienia sieciowego. Podkreślono, że zasilacz o zbyt małym prądzie może powodować zniekształcenia przy większej głośności. Autor prosił również o pomoc w przygotowaniu czytelnego schematu montażowego z naniesionymi ścieżkami i oznaczeniami elementów, aby ułatwić samodzielny montaż i uniknąć uszkodzeń. Podano linki do not katalogowych i przykładowych schematów wzmacniaczy na TDA2003 oraz do zasilacza symetrycznego 18V, co może pomóc w dalszym projektowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA