logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego wzmacniacza 2x20W z regulacją głośności dla początkującego

q_nerk 14 Kwi 2008 09:06 3535 17
  • #1 5028522
    q_nerk
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam!
    W związku z zaginięciem mojego wzmacniacza pomyślałem co bym mógł zrobić sam. Kasy mam nie za wiele, także będzie to wersja budżet. Wiedzy też nie za bardzo, to wersja nieco ograniczona. Jako że jestem na drugim roku elektroniki to wypadałoby coś na ten temat wiedzieć, ale z tym krucho. Wiec teraz część właściwa: Czy ma ktoś schemat prostego wzmacniacza (najlepiej żeby chociaż głośność można regulować)? Jestem pełen zapału i jak znam życie to chciałbym później ten wzmacniacz ulepszać, ale na początek chcę spróbować czegoś naprawdę prostego.

P.S. kolumny posiadam UNITRA 40W 8 Ohm, chodziły pod Diorą 20W
  • #4 5029187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5030514
    q_nerk
    Poziom 12  
    Czy jeśli pójdę do sklepu z półprzewodnikami to spokojnie kupię te układy TDA? Ile moga +/- kosztować? Sprawa kolejna: jak najprościej zrobić płytkę?
  • #7 5030563
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    AD1
    Powinienes moc kupic te uklady, kosztuja okolo 5zl
    AD2
    Ja to robie tak:
    Metoda papieru kredowego i zelazka
    a) Drukuje wzor sciezek na papierze kredowym
    b) szlifuje lekko plytke drobnym papierem sciernym o gradacji z 500
    c) przykladam papier do plytki strona drukowana(to chyba wiadomo :D )
    d) prasuje zelazkiem przez kilka min
    e) czekam nastepne kilka min az ostygnie
    f) wkladam do cieplej wody z mydlem na 10-15min
    g) powoli wciaz w wodzie odrywam papier
    h) po oderwaniu papieru czyszcze z jego resztek(ewentualnie uzupelniam braki w sciezkach markerem do plyt CD)
    i) wkladam do roztworu wytrawiacza
    j) po zniknieciu miedzi plytka gotowa :D
  • #8 5030577
    vertim
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Kolega się opisał i dobrze ale wystarczyło link do termotransferu , po co powtarzać posty 100 razy.
  • #9 5030753
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    vertim napisał:
    Laserka druk termostransfer i już.

vertim napisał:
    Kolega się opisał i dobrze ale wystarczyło link do termotransferu , po co powtarzać posty 100 razy.

To czemu nie podałeś linku za pierwszym razem ???
  • #10 5031705
    q_nerk
    Poziom 12  
    Oki, to jak tylko kupie do siebie toner to zaczynam walczyć. Jako że wiedzy mam niewiele to będe was zamęczał pytaniami:
    Masa na schemacie:
    wejście podłączamy pod masę z tego co widzę. Co robimy natomiast z minusem z zasilacza? podłączamy tylko plus? Bo zasilacz to rozumiem transformator + mostek gretza? Tylko żeby był obwód to chyba musi iść i plus i minus.
  • #11 5031729
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Masa to nic innego jak minus. Sygnał wejściowy np. z komputrera podlaczamy jeden przewod na kondensator C1 ten kolorowy, a ten bez izolacji miedziany taki cały goły to jest masa i podlaczamy go do masy. Wszystkie masay wzmacniacza są razem podłączone. Tak samo masz zasilanie + zasilania to masz Vs a minus zasilania to do dowolnej masy podłączasz. Masy to masz te czarne kreski poziome.
  • #12 5031762
    q_nerk
    Poziom 12  
    Dzięki, a potencjometr jakbym chciał wmontować to przed C1?
    Jeszcze jedno: Jak mam rozumieć ten symbol kondensatora z okładką w kształcie łuku? Bo definicja mi nic nie mówi, a chciałbym wiedzieć o co się zapytać w sklepie. Czy mogę zastosować np. transformator z Głośników komputerowych?
  • #13 5031800
    E.L.O.
    Poziom 28  
    > "a potencjometr jakbym chciał wmontować to przed C1? "
    Tak, suwak potencjometru (środkowy pin) podłączasz do C1, na lewy pin dajesz sygnał, a prawy pin podłączasz do masy:

> "Jak mam rozumieć ten symbol kondensatora z okładką w kształcie łuku?".
    To kondensator elektrolityczny. na schemacie nie podano na jakie napięcie mają być kondensatory, np. 2,2µF/16V, 100µF/25V ... np. jeśli układ ma zasilanie 15V to kondensatory muszą być co najmniej na 25V.

> "Czy mogę zastosować np. transformator z Głośników komputerowych?".
    To zależy jakie daje napięcie na wtórnym uzwojeniu i jaką ma moc, czy pasuje do danego układu wzmacniacza.
  • #14 5035257
    q_nerk
    Poziom 12  
    a tak z ciekawości: czy jeśli będe miał potencjometr podwójny, a drugi kanał podłączę odwrotnie to otrzymam regulację balansu? bo tak by mi na logikę wychodziło
  • #15 5035415
    E.L.O.
    Poziom 28  
    q_nerk napisał:
    a tak z ciekawości: czy jeśli będe miał potencjometr podwójny, a drugi kanał podłączę odwrotnie to otrzymam regulację balansu? bo tak by mi na logikę wychodziło

Można tak zrobić, wtedy stosuje się potencjometr o charakterystykę liniową (typ A). Można balans zrobić nawet na potencjometrze pojedynczym (typ A) podając masę na środkowy pin potencjometru...
  • #16 5054230
    q_nerk
    Poziom 12  
    Zrobiłem schamat w eagle na 1 kanał, jak skopiować wszystko żebym odrazu miał na drugi? Druga sprawa, to za cholerę nie mogę ustawić tego na płytce. Eagla miałem na uczelni, ale chyba raptem jedne zajęcia. Ew. jakby mógł ktoś mi umieścić oba kanały już na płytce to będe wdzięczny
    Załączniki:
    • wzmak.rar (35.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 5054360
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka.
    Wiem, że jesteś pełen zapału i chęci zbudowania wzmacniacza 2x20w.
    Ja mam dla Ciebie inną drogę poznania budowy i działania wzmacniacza.
    Z góry podałeś skromne środki finansowe.
    W tym momencie nawet nie jesteś w połowie drogi jego budowy.
    Musisz zakupić toner do drukarki, scalaki, elementy dyskretne, potencjometry, a czeka cię jeszcze spory wydatek na zasilacz o którym tutaj narazie nikt nie wspomina i obudowę jeśli ma on wyglądać.
    Kup coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item346876983_wzmacniacz_zintegrowany_fonica_pw_9013_bcm.html
    http://www.allegro.pl/item346875354_wzmacniacz_zintegrowany_fonica_pw_9010_bcm.html
    http://www.allegro.pl/item346633437_wzmacniacz_tosca_ws_303.html
    http://www.allegro.pl/item349672897_wzmacniacz_diora_ws442.html
    To jest doskonały poligon do poznania budowy, działania,zmian modyfikacji, napraw.Te proponowane na scalakach niczego Cię nie nauczą.To tajemnica zamknieta w czarnej kostce.

Do tych polskich urządzeń proponowanych przeze mnie bez problemu zdobędziesz schematy(elektroda).
    I najważniejsze zrobisz to tanio.
    Takie jest moje zdanie
    HeJ
  • #18 5054465
    q_nerk
    Poziom 12  
    toner do drukarki mam. taki jak ta unitra amplituner posiadałem wcześniej - świetna sprawa. Elementy nie są aż tak drogie, fakt o zasilaczu jeszcze za wiele nie myślałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego, budżetowego wzmacniacza audio o mocy około 2x20W z regulacją głośności, przeznaczonego dla początkującego elektronika. Zaproponowano kilka schematów, m.in. mono układ z edw.com.pl oraz popularne scalaki TDA2050 i TDA1554Q, które oferują moc około 20-22W na kanał i prostą aplikację. Omówiono kwestie zakupu układów scalonych (koszt około 5 zł), a także metody wykonania płytki drukowanej, w tym technikę termotransferu z użyciem papieru kredowego i żelazka. Wyjaśniono podstawy podłączenia masy i zasilania, rolę kondensatorów elektrolitycznych oraz montaż potencjometru do regulacji głośności przed kondensatorem wejściowym. Poruszono także temat regulacji balansu za pomocą potencjometru podwójnego o charakterystyce liniowej. Autor wykonał schemat w programie Eagle i pytał o kopiowanie kanału oraz rozmieszczenie elementów na płytce. Wskazano również alternatywę w postaci gotowych polskich wzmacniaczy zintegrowanych (np. Fonica PW 9013, PW 9010, Tosca WS 303, Diora WS442) jako praktyczny poligon do nauki i modyfikacji. Podkreślono konieczność uwzględnienia zasilacza i obudowy w kosztach i planowaniu projektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA