logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić drukarkę i foldery między laptopem HP 6720s a PC przez WiFi?

DJ_Duro 23 Wrz 2008 21:23 19165 11
REKLAMA
  • #1 5565016
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Jestem początkujący i mam pewien problem. Przeczytałem już dużo artykułów o udostępnianiu plików i drukarek, ale w dalszym ciągu nie potrafię sobie z tym poradzić.

A więc tak. Mam dwa komputery laptopa oraz PC, oba to Windows Home. Komputery są połączone z internetem poprzez wifi. Dokładnie to wygląda tak że do modemu od usługodawcy (Multimedia Polska) mam podłączony access point (TP-Link TL-WR340G). Oba komputery łączą się z nim bezprzewodowo. W PC'cie mam kartę sieciową (TP-Link WN321G), a w notebooku jakąś standardową (Laptop to HP 6720s).

A teraz do rzeczy. Chciałbym po pierwsze udostępnić drukarkę podłączoną do PC tak abym mógł drukować na niej z laptopa (gniazdo gniazdo LTp). Dodatkowo chcę miedzy komputerami udostępniać pliki. Najlepiej żeby był to jakiś jeden folder do którego mógł bym skopiować coś z laptopa i odczytać w PC i na odwrót.

Czy mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak to zrobić? Będę nagradzał!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5565236
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Na obu komputerach muszą być te same grupy robocze bo inaczej nie będą się widzieć. Drukarkę dodajesz poprzez opcję "Dodaj drukarkę" tylko, że ustawiasz ją jaką sieciową.
  • #4 5565246
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    W podanych linkach nie ma nic o udostępnianiu plików i drukarki. Są tylko dane techniczne routera...
  • Pomocny post
    #5 5565285
    zonkil
    Poziom 31  
    W każdym komputerze ustaw grupę roboczą wchodząc w Właściwości Mojego Komputera->Nazwa komputera na taką samą przeważnie "workgroup" bądź "mshome". Klikasz prawym przyciskiem na jakiś folder i tam masz Udostępnianie. I powinieneś widzieć ten folder na 2 kompie.
  • #6 5565320
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ok zrobiłem tak. Ale nigdzie tych folderów nie ma. Czy muszę te komputery jakoś ze sobą połączyć? Czy wystarczy że każdy jest "podłączony" do jednego AP?
  • REKLAMA
  • #7 5565337
    zonkil
    Poziom 31  
    To powinno wystarczyć. Kliknij w Moje miejsca sieciowe->Wyświetl komputery grupy roboczej i tam powinieneś mieć te komputery. Zrestartuj kompy czasami nie działa od razu.
  • #8 5565419
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    ok, w moje moiejsca sieciowe widzę już laptopa, ale kiedy chcem otworzyć folder to wywala błąd. Co muszę teraz zrobić? Obok folderu z laptopa mam też z pc i tu mogę wejść normalnie.
  • REKLAMA
  • #10 5566135
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    umnie właśnie też występuje ten błąd przy próbie otwarcia na PC folderu z laptopa.
  • #12 5568734
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ok udało się i wszystko działa.

Dziękuję i pozdrawiam.

Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy udostępniania drukarki podłączonej do komputera PC oraz folderów między laptopem HP 6720s a PC w sieci WiFi. Oba komputery działają na systemie Windows Home i łączą się bezprzewodowo z access pointem TP-Link TL-WR340G, do którego podłączona jest karta sieciowa TP-Link WN321G w PC. Kluczowe kroki obejmują ustawienie tej samej grupy roboczej (np. "workgroup" lub "mshome") na obu komputerach, co umożliwia ich wzajemne wykrywanie w sieci lokalnej. Udostępnianie folderów realizuje się poprzez właściwości folderu i opcję "Udostępnianie". Drukarkę sieciową dodaje się w systemie Windows przez "Dodaj drukarkę" jako urządzenie sieciowe. Po konfiguracji i ewentualnym restarcie komputerów, komputery powinny być widoczne w "Moje miejsca sieciowe" w grupie roboczej. W trakcie konfiguracji pojawiły się problemy z dostępem do udostępnionych folderów, które wymagały dodatkowej konfiguracji uprawnień i ustawień sieciowych. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek i porad, udostępnianie drukarki i folderów zostało pomyślnie skonfigurowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA