logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300?

rzoska 26 Lut 2010 14:42 43886 16
REKLAMA
  • #1 7753327
    rzoska
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam od niedawna mam zainstalowaną sieć WiFi w mieszkaniu opartą na routerze D-Link Dir-300.W sieci pracuje jeden komp po kablu i laptop przez WiFi.
    Niedawno okazało się że będzie potrzeba drukowania na drukarce podłączonej do PC dokumentów z laptopa.
    Nie bardzo wiem jak to zrobić , na pewno trzeba zainstalować drukarkę sieciową na laptopie ale jak udostępnić drukarkę przez router ... Posiadam drukarkę HP-1018 , na PC mam win7 , lapek to TOSHIBA L500 z systemem XP.

Otóż drukarka jest udostępniona w sieci , grupy robocze są nazwana tak samo na PC i na laptopie , UDOSTĘPNIANIE HASŁEM jest również wyłączone na PC

Na laptopie wchodzę w DODAJ DRUKARKĘ , i wyszukaj dostępne drukarki

Następnie wpisuję nazwę drukarki

i zatwierdzam

Niestety laptop nie łączy się z drukarką

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7753519
    wgruza
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Panel sterowania -> drukarki - >dodaj drukarkę -> przeglądaj w poszukiwaniu drukarki -> potem wybierasz nazwę komputera PC i powinna być tam widoczna zainstalowana drukarka, po wyborze zainstaluje sterowniki, płyty nie trzeba bo sterowniki są na komputerze PC. Oczywiście na PC drukarka musi być udostępniona.
    Sposób ten na pewno działa na Viście i XP na 7 nie testowałem ale wydaje mi się że będzie podobnie.
  • REKLAMA
  • #3 7753691
    rzoska
    Poziom 15  
    Dokładnie w ten sposób robiłem i oto co mi wypisuje

• #4 7753717
    wgruza
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Czy komputery są widoczne w otoczeniu sieciowym? Działa udostępnianie plików?
    Skonfiguruj raz jeszcze grupę roboczą, nadaj jej prostą nazwę bez "_ " np DOM.
    Nie wiem czy w 7 jest do tego kreator ale w XP użyj kreatora z panelu sterowania, wybierając ze komputery łączą się poprzez koncentrator sieciowy (chyba na drugiej stronie wyboru sposobu to jest). W Viscie czasami miałem problem i pomagało ponowne uruchomienie system, występował po odłączeniu i podłączeniu drukarki. Po restarcie było ok.
  • #5 7753867
    rzoska
    Poziom 15  
    Więc tak , konfiguruję laptopa za pomocą kreatora:

Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300?
    Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300?

Teraz próbuję zainstalować drukarkę sieciową:

Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300? Jak udostępnić drukarkę HP-1018 w sieci WiFi z routerem D-Link Dir-300?
  • Pomocny post
    #6 7753888
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    W komputerze stacjonarnym włącz kreator sieci, w nim włącz udostępnianie plików i drukarek, nie zapomnij o firewall.
    Następnie, sprawdź w komputerze, czy w jego otoczeniu sieciowym znajduje się ta drukarka - jeśli tak, to możesz przystąpić do konfiguracji laptopa.
  • Pomocny post
    #7 7753926
    dagjam
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wybierz "PIOTR-KOMPUTER" i ciśnij przycisk dalej, bez wpisywania drukarka "HP".
  • #8 7755048
    rzoska
    Poziom 15  
    DriverMSG napisał:
    W komputerze stacjonarnym włącz kreator sieci, w nim włącz udostępnianie plików i drukarek, nie zapomnij o firewall.
    Następnie, sprawdź w komputerze, czy w jego otoczeniu sieciowym znajduje się ta drukarka - jeśli tak, to możesz przystąpić do konfiguracji laptopa.

W PC mam włączone udostępnianie:

Jeżeli chodzi o FW to używam programu AVG FF+AV w wersji 9.0.733

Co do otoczenia sieciowego to nie wiem jak mam w to sprawdzić w Win7 na PC:

Co do próby zainstalowania drukarki bez wpisania nazwy to wygląda to tak :

• REKLAMA
  • #9 7755844
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Na ostatniej fotce - jeśli to foto z laptopa i widać komputer PC, to na tej liście powinna też być drukarka.
    Być może w komputerze PC masz wyłączone usługi dotyczące drukarek sieciowych, lub brakuje elementów sterownika drukarki.
  • #10 7755933
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Na PC wchodzisz w drukarki i faksy.
    Prawy guzik na drukarke i naciskasz udostępnij. Podajesz nazwa drukarki w sieci i OK.

Potem wchodzisz na laptopa start=>uruchom i wpisz \\PIOTR-KOMPUTER i naciśnij OK

Powinno otworzyć się okno w którym będą znajdować sie wszystkie udostępnione elemrnty kompa stacjonarnego w tym drukarki i faksy. Wejdz do tego katalogu i tam powinna byc drukarka. Prawy guzik na nią i tam jest Opcja podłącz. Podajesz mu sterowniki i powinno być wszystko OK.

Powodzenia
    U mnie w ten sposób działa
  • #11 7757722
    rzoska
    Poziom 15  
    Coś jest nie tak

Na moje to laptop jest podłączony do routera bo z niego ciągnie internet ale nie jest połączony z PC ...

Jeszcze jedno , dostałem poradę żeby przepingować dwa komputery
    i tak ping z laptopa do PC wygląda tak:

natomiast z PC do laptopa tak:

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

Udostępniłem folder na PC i chciałem do niego wejść w laptopie poprzez wywołanie adresu IP w CMD:

• #13 7759843
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Sprawdz czy w routerze nie masz włączonej funkcji blokowania LANu pomiędzy WIFI a Ethernet.
  • #14 7770863
    rzoska
    Poziom 15  
    Raczej nie mam takiej funkcji w routerze:

• #15 7777848
    master88
    Poziom 13  
    podliczam się do tematu.

U siebie w domu zrobiłem sobie drukarkę udostępniona, natomiast u kuzyna mam dokładnie taki sam problem jak kolega :(
  • REKLAMA
  • #16 7779707
    rzoska
    Poziom 15  
    Witam.Niestety nic nie pomogło , po prostu win7 mnie pokonał.Wczoraj przeinstalowałem Pc na starego XP i jak na razie sieć działa w obie strony.Można udostępniać zasoby bez problemów.Drukarki jeszcze nie udostępniałem jak znajdę czas to napiszę czy działa.

P.S. Na XP wszystko działa udostępnianie drukarki jest banalnie proste , niestety w moim wypadku Win7 się nie sprawdził.
  • #17 7912175
    jasiu_19
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Troszkę odświeżę wątek :)

Identyczny problem. ten sam router, Windows 7 przez Wi-fi i XP po kablu.

Nie znalazłem żadnego sposobu na udostępnienie plików pomiędzy tymi dwoma komputerami w takiej konfiguracji.

Rozwiązaniem problemu było podłączenie Win7 po kablu do routera. W takiej konfiguracji wszystkie usługi udostępniania działają.

Być może ktoś jest już zorientowany i wie w czym leży sęk (problem w udostępnianiu plików między Wi-fi i kablem na tym D-Linku), a teraz podzieli się to wiedzą z nami :)

Pozdrawiam i czekam na rozwiązanie nurtującego mnie problemu ;)

P.S. Wesołych i pogodnych świąt :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował sieć WiFi z routerem D-Link Dir-300 i chce udostępnić drukarkę HP-1018 podłączoną do komputera stacjonarnego z systemem Windows 7, aby móc drukować z laptopa Toshiba L500 z systemem Windows XP. Pomimo skonfigurowania grup roboczych i wyłączenia hasła, laptop nie łączy się z drukarką. Użytkownicy sugerują sprawdzenie widoczności komputerów w otoczeniu sieciowym, ponowne uruchomienie systemu, włączenie udostępniania plików i drukarek, a także wyłączenie zapory sieciowej. Problemy z połączeniem mogą wynikać z ustawień routera, takich jak blokowanie LAN między WiFi a Ethernet. W przypadku problemów z Windows 7, niektórzy użytkownicy zalecają podłączenie laptopa bezpośrednio do routera kablem, co rozwiązuje problemy z udostępnianiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA