logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć 5-kablowy domofon AMPLYVOX? Kolory przewodów i funkcje

BronkoBill 25 Wrz 2008 13:48 2399 1
REKLAMA
  • #1 5570187
    BronkoBill
    Poziom 2  
    Witam serdecznie mam taki sam problem jak Kolega Dejmon01 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1101701.html posiadam taki sam domofon identyczny tylko ze moj problem objawia sie tym ze co najwyzej dziala mi sluchawka w sensie glosnik jak dzwonie na dole w domofonie i w domu slychac cichy pisk a druga funkcja ktora dziala to otwieranie drzwi.Ze sciany w kablu wychodza mi kable o kolorach
    zielony , biały (bezbarwny) , niebieski , szary , czerwony(ja bym go nazwał brązowym ) i jeden który był nieużywany tzn w starym domofonie nie podłączony jest on ucięty na wysokości koszulki czyli zółty.Czy ktoś ma pomysł w podłączeniu tego domofonu?? bo ja juz chyba wszystkie konfiguracje wykorzystalem i nie mam pomysłu na wiecej.
  • REKLAMA
  • #2 5571184
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Nieużywany kabelek z pewnością nie jest potrzebny. Kolory, które podałeś, nic mi nie mówią, bo każdy instalator robi po swojemu. Nie ma żadnej uniwersalnej zasady. Wystarczy tylko na spokojnie wszystko wypróbować. Najważniejsze, to najpierw określić, na których dwóch kabelkach będzie słychać odgłosy z dołu (z mikrofonu przy drzwiach wejściowych). Nie potrzeba do tego nikogo do pomocy. Ustalenie tego jest proste, bo wystarczy trzymać słuchawkę przy uchu i podłączać na próbę kabelki do "0" i "T".
    Pozostałe żyły to też w sumie kolejne próby, bo mikrofon i otwieranie też sami ustalimy. Co do dzwonka, to już ktoś musi na dole nacisnąć.
    Jest jeszcze inna rada. Wystarczy iść do sąsiada i podejrzeć jakie kolory kabelków są przyłączone do zacisków w jego unifonie (nawet jak ma inny) i zweryfikować to potem.
REKLAMA