logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szarpanie i przełączanie na benzynę w instalacji gazowej Romano-RIS

mcbad 25 Wrz 2008 14:33 6156 9
REKLAMA
  • #1 5570325
    mcbad
    Poziom 10  
    Witam, kupiłem samochód z instalacją gazową firmy Romano-ris i to jest mój nawiększy ból. Natomiast problem jest taki że czasami jeżdze sobie bez problemowo a czasami szarpie całym samochodem-najbardziej przy ruszaniu i nie chce sie nawet wkrecać w obroty. Na benzynie jest ok. wymieniłem fitry, świece itp. Mało tego, od wczoraj jak samochód sie już nagrzeje w czasie jazdy sam zmienia zasilanie na benzyne i odrazu ( oczywiście jak obroty sa ok 2. tyś obr. ) przeżuca na gas i jest szarpnięcie i miga żółta dioda od gazu na prząłączniku. z góry dziękuje za odpowiedzi i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 5571592
    djmarcin16
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kolego zacznijmy od tego jakie to auto czy byłeś u kogoś na regulacji to co piszesz wygląda na zły skład mieszanki i obawiam się że to może być koniec parownika może wiesz ile kilometrów jest na niem zrobione ???
  • REKLAMA
  • #3 5572216
    mcbad
    Poziom 10  
    Zrobione ok 100 tyś. km ma gazie. inastalacja zakladana w 2003 roku. byłem u kilku gazowników ale nikt nie umie mi pomóc ponieważ nie mają programu do diagnostyki romano a ja szukam w necie właśnie. czy to bedzie OMVL? Jest to instalacja na wtrysku.

Dodano po 2 [minuty]:

Samochód to ford focus 1.6
  • #4 5759284
    robroy67
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    miałem ten sam problem.musze cię zmartwić,u mnie padł komputer a konkretnie tarnzystor sterujący wtryskiwaczem.udało mi się na szczęście znaleźć fachowca który mi go naprawił.wymienił wszystkie tranzystory bo nie wiedzieć czemu po wymianie jednego padł mi następny .teraz mam spokój:D:D
  • #5 5984070
    kris_slawkow
    Poziom 1  
    Witam. Mam także problem z instalacją RIS w aucie Honda Civic. Nie mogę znaleźć fachowca. Jeżeli Twój problem z instalacją został rozwiązany proszę o kontakt. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6125858
    beny2k
    Poziom 2  
    Witam zakupilem fiata brava i mam tez wlasnie instalacje gazowa Romano... dowiedzialem sie dopiero u instalatora i poszukuje oprogramowania dla niego poniewaz jak sie okazalo byla odlaczona z niewiadomych przyczyn a z tego co sie dowiedzialem malo kto instaluje ten tym gazu i ciezko o soft...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #8 6126773
    beny2k
    Poziom 2  
    dzieki wielkie :) Pozdrawiam
  • #9 6369936
    niedzwiedz19
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ehhh widze jest juz jakas nadzieja.... szukam tez softu do ronamo ale do wtrysku, Jesli ktos ma to zrozpaczony prosze o kontakt...niedzwiedz19(_at_)interia.pl
  • #10 6670445
    timeks2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam na forum
    Potrzebuję pomocy a najlepiej jakiegoś mechanika do komputera Romano. Jest to komputer z instalacji gazowej sekwencyjnej.
    Gaziarze nie mogą się z nim połączyć a auto przez zły stan mieszanki wywala błąd i nie można ustawić spalania. Proszę o pilną pomoc na maila hajczuk(_at_)orange.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada samochód Ford Focus 1.6 z instalacją gazową Romano-RIS z 2003 roku, która po przejechaniu około 100 tys. km zaczęła powodować szarpanie przy ruszaniu oraz problemy z przełączaniem między zasilaniem gazowym a benzynowym. Objawy to m.in. migająca żółta dioda na przełączniku gazu oraz samoczynne przełączanie na benzynę po rozgrzaniu silnika. Wymieniono filtry i świece, jednak problem pozostał. Wskazano, że przyczyną może być niewłaściwy skład mieszanki lub uszkodzony parownik. Inna odpowiedź sugeruje awarię komputera sterującego instalacją, konkretnie tranzystora sterującego wtryskiwaczem, co wymagało naprawy lub wymiany tranzystorów. W dyskusji pojawiły się trudności z diagnostyką i dostępem do oprogramowania do Romano-RIS, co utrudnia regulację i naprawę. Użytkownicy poszukują softu i fachowców zdolnych do serwisu tej instalacji, gdyż jest ona rzadko spotykana i ma ograniczone wsparcie serwisowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA