logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica impulsowa a zakłócenia i sposoby ich eliminacji

willyvmm 25 Wrz 2008 20:15 3433 5
  • #1 5571549
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Witam.
    Po raz kolejny wracam do mojego projektu który ciągnę od kilku lat i co jakiś czas ląduje na dnie szuflady ;p ostatnio przeleżał ponad 2 lata ...

Przyszedł czas na zasilanie.

Zmieniłem koncepcję zasilania, i chcę użyć przetwornicy step-up (180V) na układzie max1771. Zależy mi jednak na wyeliminowaniu zakłóceń pochodzących z układu.
    W nocie aplikacyjnej jest zapis:
    Cytat:
    To minimize radiated noise, use a toroid, a pot core, or a shielded coil.

Które rozwiązanie będzie najmniej zakłóceń rozsiewać ?? Na moje oko toroid ... i wpadłem na pomysł żeby całość ekranować. Pytanie dodatkowe brzmi: w jakim kierunku rozchodzą się zakłócenia od toroidu ?

Drugie pytanie, Chcę wsadzić 2 przetwornice w 1 obudowę (jedna step-up druga step-down) czy trzeba na coś uważać w takim przypadku ??

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam Willy.
  • Pomocny post
    #2 5576915
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    willyvmm napisał:
    Które rozwiązanie będzie najmniej zakłóceń rozsiewać ?? Na moje oko toroid ... i wpadłem na pomysł żeby całość ekranować.

Kubkowy, pod warunkiem że jest dobrze złożony
    willyvmm napisał:
    Pytanie dodatkowe brzmi: w jakim kierunku rozchodzą się zakłócenia od toroidu ?

Zależy jak jest uzwojenie nawinięte, ale zasadniczo największy "śmietnik" jest tam, gdzie zaczyna się i kończy uzwojenie, zwłaszcza gdy fragment rdzenia jest niewykorzystany i tam gdzie skok uzwojenia jest nieregularny.

willyvmm napisał:
    Drugie pytanie, Chcę wsadzić 2 przetwornice w 1 obudowę (jedna step-up druga step-down) czy trzeba na coś uważać w takim przypadku ??

Tak żeby pola magnetyczne z cewek obu przetwornic się nie nakładały i żeby nie powodowały one indukowania napięcia w ścieżkach, w wypadku toroidów, czy rdzeni kubkowych to akurat nie jest poważny problemem.
    Bardziej trzeba uważać na pętle, którymi będzie płynął prąd. Połączenia należy rozmieścić tak, aby pętle w jak najmniejszym stopniu oddziaływały na siebie, czyli jak najmniejsza powierzchnia wewnątrz pętli i jak największa odległość między nimi.
  • Pomocny post
    #3 5578944
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Przy pracy dwóch przetwornic ważnym jest, w "walce" z zakłóceniami, zapewnienie im synchronicznej pracy!
  • #4 5579139
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Dziękuję za cenne rady :D
    Jednak właśnie doszedłem do wniosku że dwie przetwornice to zdecydowanie o jedną za dużo, tym bardziej że łączna moc nie przekroczy 3W.

Dlatego kombinuję teraz jak zrobić jedną przetwornicę dającą 2 napięcia ... 5V@300A i 180V@5mA

Narazie czytam różne dokumenty co z czym i jak. Założenie to samo - jak najniższe zakłócenia emitowane na zewnątrz. Wydaje mi się że powinno to się udać z przetwornicą typu flyback ale nie bardzo wiem jak się zabrać za przeliczenie jaki transformator trzeba do tego.

Narazie czytam to: http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/spw_hilfe_e.html
  • #6 5583334
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 544
    Życzę powodzenia w nawijaniu tych 396 zw. na toroidzie... ;)

Edycja:
    Napisz proszę do czego będzie użyta ta przetwornica i jakie będzie jej napięcie wejściowe.
REKLAMA