logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i wzmacniacz do walizki muzycznej z Discmanem? Za cicho gra

Verona 28 Wrz 2008 03:09 1476 3
REKLAMA
  • #1 5578062
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. A więc chcę zrobić sobie dla przyjemności taką walizeczkę muzyczną. Mam ładą walizkę po wkrętarce, stary discman, głośniki z rożnych radioodbiorników itp. Podłączyłem tak jak słuchawki 2 głośniczki 3W, i chyba 8 omów. Wszystko pięknie, tylko że trochę cicho gra :/ Natomiast głośnik 1.5W gra głośniej, ale mam tylko taki jeden. Nie rozumiem na czym polegają waty, ale czy czasami discmam nie dostarcza ich za mało przez wejście do słuchawek? Idzie jakoś bez dokupywania dodatkowych urządzeń zwiększyć moc?
    Mam jakiś wzmacniacz, z zestawu zabawkowego (sekrety elektroniki), ale jakoś nie potrafię podłączyć, i jedynie udało mi się dzięki niemu znacznie z ciszyć... Mozę idzie z jakiegoś urządzenia odpowiednią część wymontować?

Tą walizkę już prawie skończyłem, rozebrałem i odpowiednio teraz wszystko przymocowuję, ale te głośniki zdecydowanie grają za cicho... A może domontowanie dodatkowej baterii coś da?

Proszę o pomoc, nie jestem elektronikiem, robię to dla zabawy i bardzo chcę to skończyć...

Pozdrawiam

Edit: Doczytałem się o układzie TDA7056, niestety mieszkam w małym mieście i nigdzie takich bajerów nie dostane. Można coś takiego wymontować skądś? A zamawiać przez neta mi się nie opłaca, bo więcej zapłacę za przesyłkę, niż za ten układ scalony.
  • REKLAMA
  • #2 5578699
    monuai
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    załatw sobie głośniki, z jak najmniejszą cyfrą ohm.. trochę lepiej by grało (głośniej)

Co do wzmacniacz, musiał byś sobie zmontować sam kupując wyznaczone części, i wszystko podłączyć. Tyle że z tego co piszesz nie warto, iż za wysyłkę więcej Cię wyniesie...

A tak po prostu, nie możesz znaleźć i kupić takiego małego wzmacniacza? chociaż radyjko za 10 pln, wielkości tej mniejszej myszki do kompa, i przerobić tak, aby sygnał wchodził z tego Twojego discmana, albo mp3..
  • REKLAMA
  • #3 5579452
    elektro155
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    Najlepiej kup jakiś wzmacniacz do samodzielnego montażu np Jabela J-245(jak złożyć i podłączyć jest napisane w instrukcji dołączonej do zestawu). Jeżeli u Ciebie nie sprowadzają tych zestawów to kup 2 układy np. dwa LM386 lub dwa TBA820M i zbuduj 2 wzmacniacze (stereo). Układy te są tanie, łatwo dostępne (powinny być w Twoim mieście) i mogą być zasilane z baterii 4,5V.
  • #4 5579485
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Dzieki za odpowiedzi. Poszukam i może coś znajdę. Jak na razie staram sie podłączyć do wzmacniacza z zestawu "sekrety elektorniki", ale coś mi nie wychodzi.
REKLAMA