Chce sobie kupić jakiś odsysacz do użytku domowego .Miałem kiedyś te ręczne ale jakoś słabo mi to odsysało albo ja nie potrafię .Patrzyłem na allegro i widzę tam takie elektryczne .Związku z tym mam pytanie jaki byście mi polecali kupić , najlepiej taki co dobrze ssa .Myślałem też nad stacją lutowniczą z odsysaczem jak takowa jest.
Są stacje z odsysaczem, ale są drogie. Możesz kupić też odsysarkę (rozlutownicę) Ayoue 474 i jest to dobrzy sprzęt.
A możesz i sprawic sobie podgrzewany odsysacz za 15 zł, zależy czego oczekujesz.
Dziękuje za szybką i konkretną odpowiedz.Już wyjaśniam , chodzi o to żeby nie za drogo bo i tak nie lutuje zawodowo chodż z zawodu jestem elektronikiem wiec raczej stacja lutownicza (droga) odpada.Praktykę mam w lutowaniu lutownicą transformatorową.Właśnie zastanawiam sie nad kupnem tego podgrzewanego odsysacza ale nie wiem czy to ma sens , jakie sa zalety bo średnica tej rurki na oko jest dosyć wielka.Oczekuje od odsysacza żeby dobrze odsysał na dzień dzisiejszy chce sobie odlutować wyłącznik zasilania z telefonu komórkowego
Ja używam odsysacz podgrzewanego. Czyli de facto lutownice z grotem przelotowym z zintegrowanym odsysaczem. Zapłaciłem za to urządzenie 15zł. Kupiłem dwie sztuki jedną dla siebie drugą dla znajomego. Oba urządzenia działają świetnie i od paru miesięcy niema z nimi problemu. Jest to po prostu dzień do nocy w porównaniu z manualną odsysarką + lutownica.
Pracuje się wygodnie i bez zarzutów.
Żywotność określam na około 7mc intensywnej pracy hobbystycznej.
Kolega używa w pracy zawodowej urządzeń lutowniczych z najwyższej półki ale na ten temat tego urządzenia wypowiada się również pozytywnie.
A ja mam taką "gruszkę" czerwoną z białą teflonową końcówką dałem chyba ze 3-4zł i fajnie odsysa, mogłem nawet bezproblemowo odlutować układ TDA7250, minus ten, że co chwile trzeba czyścić tą końcówkę, bo się zapycha, cyna się przykleja do ścianek, a jak kalafonie zasysa, to już masakra:D Ale ogólnie jest ok, choć do telefonu, to NIE nadaje się, za duży otwór.
Po takiej wypowiedzi z poprzedniego postu chyba tez sie zdecyduje na ten elektryczny chociaż dalej mi nie pasuje ta końcówka bo na ona jest trochę za duża(średnica) jak na moje oko i moją praktyke musiałbym sam najlepiej wypróbować
Faktycznie przy bardzo ciasnym smd itp. extremach (z mojego punktu widzenia) średnica grota może być minusem. Niestety producent nie oferuje innych rozmiarów (a przynajmniej ja nie trafiłem takowych akcesoriów do tego modelu) ale zawsze można wykonać je we własnym zakresie. Dodam jeszcze że czasami zamiast odsysać robie dokładnie odwrotnie tzn. wydmuchuje cynę i czasem ułatwia to pracę (zlane pady itd.).
Ja używał takiego sprzętu, coraz częsciej łapię się na tym, że użuwam ją nawet wtedy, kiedy poradził bym sobie zwykłym odsysaczem.
Lenistwo, czy wygodniactwo? :? :?
Od jakiegoś czasu uzywam stacji z rozlutownicą i powiem ze tylko wygląda to efektownie na stole warsztatowym, duzo z tym problemu, czesto sie zapycha i padają termopary w samej grzałce (są z nią zintegrowane i trzeba wymieniac całą grzałke) Nie ma to jak poczciwy odsysacz, z lekko naoliwionym tłoczkiem i dobra sprezyną potrafi lepiej odsysac z metalizowanych otworów cyne niz niejedna droga rozlutownica
Wszystko zależy jakiego sprzętu używasz.
Jak masz delikatny druk to odsysaczem go zniszczysz a rozlutownicą nie.
Jak używam stacji lut. rozlut. Xytronix 988 i działa super.
W zasadzie przestałem uzywac zwykły odsysacz.
Używam jej od kilku lat i jak na razie nie zużyłem żadnego grota ani grzałka nie padła ( a stacja chodzi czasami po 6-8 h dziennie)
Co do zapychania - raz się zapchała ale to nie problem z czyszczeniem.
Teraz jak widzę i czuję że słabo ciągnie to operacja czyszczenia zajmuje 30-40 sekund.
Więcej problemu miałem z użytkowaniem / czyszczeniem zwykłego odsysacza.
Pracowac da się nawet bez odsysacza ( pamiętam jak wylutowywałem końcówki mocy lutownicą do "rynien" - przy odrobinie wprawy dało się )
Z czasem człowiek przesiada się na coraz lepsze "sprzęty"
Na podorędziu mam polskie odsysacze - odsysacz "bezodrzutowy" z koncówką 2,5 mm i taki sam w wersji turbo (ODSK-2.5T).
fakt że wymagają nieco poprawek ale w sumie są bardzo dobre.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru odsysacza do użytku domowego, z uwzględnieniem opcji elektrycznych i mechanicznych. Użytkownicy polecają tanie podgrzewane odsysacze (około 15 zł), które są wygodne i skuteczne w porównaniu do ręcznych "gruszek", choć ich końcówki mogą mieć zbyt dużą średnicę do precyzyjnych prac, np. przy telefonach komórkowych. Wskazano, że lepsze modele mają zestawy dysz o różnych średnicach, co ułatwia odsysanie różnych elementów. Stacje lutownicze z wbudowanym odsysaczem są efektywne, ale drogie i mogą mieć problemy z zapychaniem oraz awariami grzałek. Mechaniczne odsysacze z naoliwionym tłoczkiem i sprężyną są cenione za niezawodność i skuteczność, zwłaszcza przy metalizowanych otworach. Wspomniano o modelach i markach takich jak Ayoue 474, Xytronix 988, SL-928, ODSK-2.5T oraz SC7000Z, z uwagą na ich trwałość i dostępność części zamiennych. Użytkownicy podkreślają, że wybór zależy od rodzaju lutowanych elementów i indywidualnych preferencji, a także że czasem samodzielne wykonanie końcówek jest rozwiązaniem na niedopasowanie standardowych rozmiarów. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.