logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki odsysacz do cyny wybrać, kupić? Co polecacie.

madle 09 Gru 2022 13:10 1902 11
REKLAMA
  • #1 20326431
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Jak w temacie.
    Jakie polecacie z własnej praktyki odsysacze do rozlutowywania elementów elektronicznych przewlekanych (kondensatory, układy scalone itp)?
    Posiadam najtańszy ZD-190, ale nie jestem z niego bardzo zadowolony. Trzeba nad płytką dobrze popracować (czasami upali się ścieżka) aby wyssało z dziurek cynę.
    Piszczcie swoje przemyślenia i praktyczne rady.

Zastanawiam się nad zakupem takiego:
    https://allegro.pl/oferta/elektryczny-odsysac...7AxNLwJ57CgpQfZDbd0VfpY-DhOrQczYaAndZEALw_wcB

Odsysacz z kompresorem do amatorskich działań jest trochę drogi.
  • REKLAMA
  • #2 20326438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20326442
    amigo76
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    W tym urządzeniu też nie masz żadnej stabilizacji temperatury więc małe pola może przegrzewać a z dużych nie wyssa lutowia bo go nie podgrzeje. Jeżeli nie chcesz rozlutownicy z kompresorem to może jakaś stacja lutownicza + zwykły mechaniczny odsysacz.
  • #4 20326443
    madle
    Poziom 3  
    eurotips napisał:
    40 W do rozlutowywania THT? To żart jakiś?

Jakiś sensowny do polecenia?
  • REKLAMA
  • #5 20326449
    amigo76
    Poziom 15  
    Ja używam SALOMON 928, ale to już kilkunastoletni zabytek i o ile z dwustronnymi PCB daje radę to elektrolitu z wielowarstwowej MB już nie wyciągnie - ma stabilizację temperatury, ale mocy brakuje, więc zależy co chcesz wylutowywać.
  • #6 20326452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20326455
    madle
    Poziom 3  
    amigo76 napisał:
    Ja używam SALOMON 928, ale to już kilkunastoletni zabytek i o ile z dwustronnymi PCB daje radę to elektrolitu z wielowarstwowej MB już nie wyciągnie - ma stabilizację temperatury, ale mocy brakuje, więc zależy co chcesz wylutowywać.

Zwykły mechaniczny posiadam, niby robi robotę, ale praca z nim to "bardzo ciężka" praca. :-) Szczególnie z jakimś układem scalonym.
    Myślałem nad czymś aby sobie poprawić komfort.
  • #8 20326467
    amigo76
    Poziom 15  
    A jaką posiadasz lutownicę? Próbowałeś używać zamiast odsysacza plecionki? Z jakich płytek wyciągasz te elementy?
  • REKLAMA
  • #9 20326489
    madle
    Poziom 3  
    amigo76 napisał:
    A jaką posiadasz lutownicę? Próbowałeś używać zamiast odsysacza plecionki? Z jakich płytek wyciągasz te elementy?

Od kilku lat posiadam stację lutowniczą z Lidla z możliwością ustawiania temperatury. :) Sprawuje się całkiem nieźle.
    Czasami zachodzi potrzeba wyjęcia (wymiany) jakiegoś układu z płytki jednowarstwowej z tym, że przykładowy element jest przytwierdzony do padów z dwóch stron płytki. Zwykły odsysacz mechaniczny robi świetnie robotę, ale z jednej strony, często nie wyciąga cyny z drugiej. strony (np. przy układzie scalonym). Albo wyciągnie, ale nie do końca. Często plecionką sobie pomagam aby oczyścić pozostałości.
  • #10 20326507
    amigo76
    Poziom 15  
    Jak rozumiem do tej stacji nie masz możliwości dokupienia grotów w innych kształtach, do większych pól przydałby się no. większy grot. Nie wiem ci Ci doradzić, albo zakup stacji na groty typu T12 i dalej ręczny odsysacz lub plecionka, albo porządna rozlutownica, ale to już będzie wydatek - poszukaj DENON SC 750.
  • #11 20326524
    madle
    Poziom 3  
    amigo76 napisał:
    Jak rozumiem do tej stacji nie masz możliwości dokupienia grotów w innych kształtach, do większych pól przydałby się no. większy grot. Nie wiem ci Ci doradzić, albo zakup stacji na groty typu T12 i dalej ręczny odsysacz lub plecionka, albo porządna rozlutownica, ale to już będzie wydatek - poszukaj DENON SC 750.

Groty kompatybilne są z ZD-708 (także tam jest chyba 3 rodzaje grotów różnych). Poszukam innych. Pamiętam, że oryginalny grot z lutownicą miałem jakiś płaski jak śrubokręt. :) Poszukam jakie aktualnie są dostępne:
    Znalazłem:
    https://sklep.avt.pl/grot-do-lutownicy-lut001...xgS-4iXeFbhPsMsTzob9gEwQ2_lLi__UaAqS7EALw_wcB

https://sklep.avt.pl/grot-b8-3-do-lutownicy-z-regulacja-temperatury-zd-708-lut0016.html

https://sklep.avt.pl/grot-b8-2-do-lutownicy-z...sU5KuoSfUEatOFUZX3ioCbfoXQHJM4p4aAiNyEALw_wcB

Ja posiadam te z pierwszego linku, więc faktycznie mogą być zbyt słabe.
  • #12 20355461
    madle
    Poziom 3  
    Temat uważam za zamknięty. Zakupiłem nowe groty, ewentualnie pomagam sobie z wylutem hotem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru odsysacza do cyny do rozlutowywania elementów elektronicznych. Użytkownik wyraził niezadowolenie z posiadanego modelu ZD-190, wskazując na trudności w usuwaniu cyny z płytek. Uczestnicy forum sugerowali, że odsysacze mechaniczne są podobne pod względem jakości, a ich skuteczność zależy od praktyki użytkownika. Zwrócono uwagę na brak stabilizacji temperatury w niektórych modelach, co może prowadzić do przegrzewania małych pól lutowniczych. Rekomendowano stacje lutownicze z regulacją temperatury oraz modele takie jak SALOMON 928 i DENON SC 750. Użytkownik podzielił się informacją o zakupie nowych grotów do swojej stacji lutowniczej oraz o korzystaniu z plecionki do usuwania pozostałości cyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA