logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat HP320 - uszkodzone zdjęcia i zawieszanie po dodaniu karty 64MB SD

xbaj 05 Mar 2004 17:43 2027 6
REKLAMA
  • #1 533044
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Cze!
    Mam aparat cyfrowy HP 320. Wszytko bylo ok do czasu az nie kupilem sobie dodatkowej samieci (64MB Secure Digital). Otoz probelm polega na tym, ze czasami niektore zdjecia sa popsute - poprzestawiane i poprzesuwane fragmenty zdjecia. Zdarza sie rowniez, ze niekiedy zdjecie jest tak skopane, ze aparat sie zawiesza - nie idzie go nawet wylaczyc (baterie trzeba wyciagac). Na gwarancji nie chca mi wymienic bo wg nich wszystko jest ok. Mozna cos z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 598446
    rkm81
    Poziom 12  
    Proponuje zaktualizowac oprogramowanie. Żeby dokonać aktualizacji oprogramowania aparatu, trzeba do tej czynności mieć na chwilę kartę 32 MB.
    dokladniejsza instrukcje znajdziesz TU. A TU sciagniesz firmware (ps334mu.exe).
    powodzenia.:)
  • REKLAMA
  • #3 598702
    xbaj
    Poziom 20  
    Wielkie dzięki! Mam teraz tylko mały problemik, ponieważ nie idzie rozpakować tego archiwum. Ale powalcze z tym jeszcze!
  • REKLAMA
  • #4 598777
    rkm81
    Poziom 12  
    jesli to Ci pomoze w zalaczniku jest archiwum rar'a (hex+readme).

Release Date: 2003-01-31 Version: V0.660
    Version V0.660 firmware includes the following fixes:
    · Fix to the rotation of an image followed by placing the SD card into printer for printing.
    · Fix issue with corrupt thumbnails on the new MLC SD cards.

ponadto obsluga kart MMC, SD 128MB a kto wie moze i wiekszych...
    jak by ktos mial jakies info na temat firmware'ow i innych ciekawostek o tym aparaciku to bym byl wdzieczny:)
    Załączniki:
    • ps334mu.exe (381.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 599596
    xbaj
    Poziom 20  
    Ok, wszystko już działa. Wiekie dzięki. Teraz nic sie nie zawiesza i nie ma błedów w zdjęciach - o to mni chodziło!!! :)
  • #6 599640
    rkm81
    Poziom 12  
    Ciesze sie ze moglem pomodz...ja mam tylko jeden problem...nigdzie nie moge pozyczyc karty SD niestety moje 256MB nie chce trybic z tym aparatem.
    Konieczny jest maly upgradzik to moze chociaz 128 pojdzie :( Moze po weekndzie cos z tym zdzialam.
    A poki co udanych sesji fotograficznych!! :)
  • #7 3166052
    matisan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam
    z kartami w tym aparacie to jest tak ze musza byc 'uformowane'. dobrze to zrobic w inny aparacie albo w czytniku kart w pc. 128 to nie ma problemu - idzie. gorzej z wieksza.
    mały upgradzik nie zaszkodzi :)
    pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada aparat cyfrowy HP 320, który po dodaniu karty Secure Digital 64MB zaczął generować uszkodzone zdjęcia z przesuniętymi fragmentami oraz zawieszać się, co wymagało wyjmowania baterii. Problem nie został uznany na gwarancji. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja firmware'u aparatu do wersji V0.660, która poprawia błędy związane z rotacją obrazów i uszkodzonymi miniaturami na kartach MLC SD. Aktualizacja wymagała użycia karty 32MB do przeprowadzenia procesu. Po aktualizacji problem z zawieszaniem i uszkodzonymi zdjęciami ustąpił. Dodatkowo wskazano, że karty SD powinny być sformatowane w innym aparacie lub czytniku kart, a aparat obsługuje karty MMC i SD do 128MB, z możliwością wsparcia większych po dalszych aktualizacjach firmware. Karty 256MB nie działają poprawnie bez modyfikacji oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA