logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zetaw 2+1 czy 5+1? Który wybrać do mp3 i filmów z PC?

8850 29 Wrz 2008 23:12 1479 10
REKLAMA
  • #1 5583981
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Witajcie. Trzymam w domu komputer pełniący funkcję serwera medialnego wypluwa muzykę z winampa i filmy z DVD (divx, avi) lądujące na dobrym telewizorze. Ponieważ dźwięk z telwizora to za mało dlatego chcę zainwestować w grający zestaw 2+1 lub 5+1. Mam do wydania ok. 1.000 PLN. Moje pytania:

1. Czy winamp potrafi wykorzystać zestaw 5+1? Czy to działa?
    2. Czy 5+1 wykorzystam tylko do filmów?
    3. Zazwyczaj słucham muzyki (stacje radiowe), od czasu do czasu oglądam filmy od kolegi na komputerze (*.avi) po czym je kasuję. Czy warto pozostać przy zestawie 2+1 czy dołożyć i kupić 5+1.

*Uwagi: pokój będzie wytlumiony (ściany, podłoga, sufit), ok. 5m2, lubię dobry dźwięk, interesuje mnie dość dobry wzmacniacz z tunerem i kolumny najlepiej używany. Subwoofer obowiązkowy, połączenie PC->wzmacniacz najlepiej cyfrowo, przy miedzi każde pasmo wolałbym przesłać oczywiście osobno. Warto inwestować w połączenie cyfrowe?
  • REKLAMA
  • #2 5584342
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Po pierwsze powiedz ile masz kasy na te 5.1. Moim zdaniem nie ma potrzeby inwestować w 5.1 jesli nie masz amplitunera i nie oglądasz filmów, które mają dźwięk w 5.1 bo avi to tylko stereo... moim zdaniem jeśli słuchasz mp3 i oglądasz filmy w avi. nie warto inwestowac dużej kasy w sprzęt bo to formaty skompresowane, które nie wykorzystają dobrego systemu audio.
  • REKLAMA
  • #3 5585508
    8850
    Poziom 21  
    Mam do wydania na aplituner i kolumny nie więcej niż 1.000 PLN. Oglądam tylko filmy jak napisałem ściągane z sieci czyli divixy. To oznacza, że dźwięk kodowany jest tylko w stereo jeśłi to .avi?
  • REKLAMA
  • #4 5585684
    izbic
    Poziom 28  
    Tak, dźwięk to tylko stereo dlatego nie ma co inwestowac w 5.1 ja proponuję dobre stereo czyli 2 kolumny DIY i jakiś budżetowy wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #5 5587196
    8850
    Poziom 21  
    izbic napisał:
    Tak, dźwięk to tylko stereo dlatego nie ma co inwestowac w 5.1 ja proponuję dobre stereo czyli 2 kolumny DIY i jakiś budżetowy wzmacniacz.

DIY to wlasna konstrukcja? Dysponując wiedzą i doświadczeniem, bo mógłbyś mi zasugerować za cenę ok. 800-1000 PLN z używanego sprzętu z drugiej ręki czyli aplituner + 2 fronty i subwoofer? Przydałby się wyjście cyfrowe w aplitunerze ponieważ chcę takie same wykorzytać w karcie muzycznej. Czy słychać różnicę pomiędzy wyjściem cyfrowym a analogowym?

Dysponuję kilkuletnią wieżą Technics EH600 z cyfrowym procesorem dźwieku i systemem dolby prologic, jej opis:
    http://allegro.pl/item444649019_wieza_technics_sl_eh_600_w_super_stanie.html
    Jest warta ok. 500-600 ale nie podoba mi się dźwięk jest do bani, tony wysokie nie cykają, bass dudni zamiast normalnie grać i zamieniłbym na coś innego lepszego w kwesti muzyki w podobnej cenie. Czy warto?
  • #6 5587402
    izbic
    Poziom 28  
    OK czyli mam rozumieć jeśli mógłbyś sprzedać wieżę to budżet zwiększyłby się o te 500-600zł tak? Za 1000zł ciężko będzie kupić dobry ampli+fronty+sub bo sam sub pochłonie min. 500zł. Dlatego jeśli sprzedałbyś wieżę to miałbyś na suba, a za resztę poczytaj to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=160456&sid=d83ab97d7e42a17b8276c6e879c56649#160456 . Do tego jakiś wzmacniacz powiedzmy na początej nawet jakąś starą Yamahę A-500, A-700 i byłoby juz ładnie :)
  • #7 5589335
    8850
    Poziom 21  
    Po sprzedaży w/w wieży będę miał w sumie ok. 1000 PLN do wydania. W takim razie widzę, że ciężko mi będzie za tą kwotę kupić cokolwiek sensownego grającego w 2+1 używanego starszego z allegro.

Prawdę mówiąc to jestem trochę ździwiony, bo sądziłem że będę mógł zastąpić dość przeciętnego Technicsa eh600 który kilka lat temu kosztował mnie 2.800 PLN i teraz kostuje ok. 500 PLN czymś innym co zagra lepiej za 1000 PLN a tutaj dużego wyboru nie ma. Hmmm szkoda, że wspomnianej przez Ciebie i testowanej Yamachy nie mogę znaleść na allegro.
  • #8 5589406
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Na wzmacniacz to ja proponuje UNIampa :D Te monitorki które proponuję kolega wyżej to cudo pod względem dźwięku ale nie licz na ciśnienie dające po klacie i wysokie tony powodujące wyciek krwi przez uszy... To nie ta półka, w sklepie musiał byś za takie głośniki zapłacić ze dwa tysie jak i nie więcej... Ale one służą do kulturalnego słuchania, delektowania się muzyką.
  • #9 5589461
    izbic
    Poziom 28  
    melisław też bym polecił uniampa albo symasyma ale nie wiem czy kolega bedzie w stanie go stworzyć:)
  • #10 5591652
    8850
    Poziom 21  
    Niestety sam nie posiadam takiej wiedzy aby sobie sprzęcik zrobić, mam dużą wiedzę, ale w innych tematach. A czy moglibyście mi coś zasugerować o n. z allegro z gotowych produktów?
    Chyba że wymienię kolumny od wieży Technics eh600 a zostawię sam amplifier i cyfrowy procesor dźwięku? Mogę rozdzilić sygnał osobno na suboofer i osobno na frony. Czy zyskam coś na tym rozwiązaniu?
  • #11 5603490
    8850
    Poziom 21  
    Czy ktoś mógłby odpowiedzieć? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu audio 2+1 lub 5+1 do odtwarzania muzyki (mp3, radio internetowe) i filmów (formaty divx, avi) z komputera pełniącego funkcję serwera multimedialnego. Ze względu na budżet około 1000 PLN oraz fakt, że filmy w formacie avi/divx mają dźwięk stereo, nie ma sensu inwestować w zestaw 5.1, który nie zostanie w pełni wykorzystany. Zalecane jest dobre stereo 2+1 z subwooferem, najlepiej używany sprzęt z wyjściem cyfrowym, aby zapewnić lepszą jakość przesyłu sygnału z PC do wzmacniacza. Warto rozważyć sprzedaż posiadanej wieży Technics EH600, która mimo cyfrowego procesora i Dolby Pro Logic ma niezadowalającą jakość dźwięku, aby zwiększyć budżet na zakup wzmacniacza i kolumn. Propozycje obejmują używane wzmacniacze Yamaha A-500 lub A-700 oraz kolumny DIY lub gotowe monitory, np. Uniamp, które oferują dobrą jakość dźwięku do słuchania muzyki, choć nie są nastawione na wysokie poziomy głośności. Różnica między wyjściem cyfrowym a analogowym jest zauważalna na korzyść cyfrowego przesyłu. Wymiana samych kolumn w wieży Technics na lepsze może poprawić dźwięk, zwłaszcza przy możliwości osobnego rozdzielenia sygnału na subwoofer i fronty. Wytłumienie pomieszczenia o powierzchni około 5 m² sprzyja uzyskaniu lepszej jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA