logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego czas zmywania wydłuża się - Bosch SGV55M43EU

kochzg 01 Paź 2008 17:09 28711 7
REKLAMA
  • #1 5588867
    kochzg
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Kupiłem 2 tygodnie temu zmywarkę Bosch SGV 55M43 EU.
    Pierwsze zmywanie odbyło się z czasem 100 min.
    Jednak po każdym zakończonym zmywaniu czas ten zwiększa się (czas który pokazuje wyświetlacz).
    Wszystkiego użyłem jej może 5 razy. Obecnie czas zmywania wydłużył się do 140 min. Czy ktoś może wie dlaczego po każdym zakończonym zmywaniu czas ten zwiększa się??? Przecież różnica już 40 min jest spora.

Kochzg
  • REKLAMA
  • #2 5589056
    roman89
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    może masz coraz brudniejsze talerze hehehehe :D
  • REKLAMA
  • #3 5589401
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3229
    Niestety takie wydłużanie czasu to normalna sprawa. Poszukaj w instrukcji obsługi: Dlaczego czas zmywania wydłuża się - Bosch SGV55M43EU
  • REKLAMA
  • #4 5590832
    kochzg
    Poziom 14  
    Wykaz tych czasów zmywania dla poszczególnych trybów mam.
    Wyczytałem że w trybie zmywania "Auto", włacza się czujnik sprawdzający mętność wody. W zależności jak brudna jest woda czas ten może się zmieniać. Tylko jest pytanie, czy on zapamiętuje stopień mętności wody z ostatniego zmywania i wtedy odpowiednio ustawia czas zmywania w następnym cyklu (a gdzie znajduje się ten czujnik może co się do niego przykleiło). Ale przecież to jest bez sensu, po co mi tak długi czas mycia gdy następnym razem wsadzę bardziej czyste naczyń.

Zauważyłem również że trybie "ECO" czas zmywania ten zwiększył się, dochodzą do 146 minut, a w instrukcji jest napisane ze 140 min.

Ma ktoś jakiś pomysł.

Kochzg
  • #5 5593597
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Czas zmywania zależy od:
    - stopnia zabrudzenia wody (czym brudniejsza tym dłużej myje)
    - temperatury wody w sieci (idzie zima i woda jest zimna, a czasy w tabeli instrukcji podawane są dla znormalizowanej wody 16 st)
    - ilości wody w zmywarce (czym mniej naczyń tym więcej wody i dłużej trwa jej podgrzanie)

Niektóre zmywarki uczą się czasu mycia i dopiero po kilku cyklach pokazują prawidłowe wskazania, a 6 minut jak podajesz przy ECO nie jest tragedią.
  • #6 5593743
    kochzg
    Poziom 14  
    Zadzwoniłem do jedego serwisanta Boscha z zapytaniem tego problemu. Powiedział mi że czas ten może się zmieniać w zależności jakie jest ciśnienie wody. Jednak raczej ten problem nie dotyczy mnie, gdyż zmywarka pobiera całe 14 litrów wody w ciągu 5 sekund (sprawdzałem na liczniku wody).
    Dodatkowo kazał sprawdzić czy przewody dostarczający i odpływowu nie jest gdzieś zagięty. Pierwszy raczej odpada gdyż jak pisałem wyżej zmywarka dość szybko pobiera wody. Z drugi wariant muszę jakość sprawdzić.

Rozumię że czas zmywania się zwiększa gdy naczynia są bardziej brudne. Ale dlaczego czas ten zwiększa się dla następnego cyklu zmywania. Chyba programiści z Boscha trochę przesadzili. Przecież w kolejnym cyklu talerze mogą być bardziej czyste. Właśnie przyszła mi myśl, aby zrobić test, który będzie polegał na tym aby umyć czyste naczynia. Jestem ciekawy co pokaze zmywarka.

Dodatkowo napisałem do fabrycznego serwisu Boscha. Zobaczymy co oni na ten temat powiedzą.

Kochzg
  • #7 5594383
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Ale się czepiasz. Podam ci jeszcze jeden powód, że dłużej pracuje. Masz np w sieci 225 V zamiast 230 V i to wystarczy, by czas mycia wydłużyć o 5 - 10 min.

Jakie 14 litrów w 5 sekund???? Kolego co to za zmywarka albo ci się pomyliły litry z sekundami.
  • REKLAMA
  • #8 5595810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Bosch SGV55M43EU obserwuje się wydłużanie czasu zmywania z początkowych 100 minut do około 140 minut po kilku cyklach. Przyczyną jest działanie czujnika mętności wody w trybie "Auto", który dostosowuje czas zmywania do stopnia zabrudzenia wody. Czas ten może się również wydłużać ze względu na temperaturę wody sieciowej, ilość naczyń w zmywarce oraz ewentualne wahania napięcia zasilania. Zmywarka może "uczyć się" optymalnego czasu pracy po kilku cyklach. Serwisanci Bosch wskazują, że ciśnienie wody i stan przewodów doprowadzających i odpływowych również wpływają na czas trwania cyklu. W trybie "ECO" czas zmywania może przekraczać wartości podane w instrukcji. Zaleca się sprawdzenie drożności przewodów oraz testowanie zmywarki na czystych naczyniach, aby zweryfikować działanie czujnika mętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA