logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGS5668 – wydłużony czas cyklu, buczenie po płukaniu, nie myje naczyń

sunis 16 Oct 2007 11:08 3644 8
ADVERTISEMENT
  • #1 4383541
    sunis
    Level 10  
    Mam następującą awarię zmywarki: po uruchomieniu programu na wyświetlaczu pojawia się czas zmywania 199min (przed awarią 118mni) pobiera wodę do płukania wstępnego, następnie ją wypompowuje i od tej pory tylko buczy przez cały czas a tabletka wypada z pojemniczka (samo płukanie działa właściwie) . Czy ktoś mógłby mi pomóc proszę!!!
  • ADVERTISEMENT
  • #2 4384993
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 833
    Rate: 3229
    sunis wrote:
    czas zmywania 199min (przed awarią 118mni)

Dziwne ale wytłumaczalne.
    sunis wrote:
    od tej pory tylko buczy przez cały czas a tabletka wypada z pojemniczka

Buczy... a woda jest na dnie w zmywarce czy buczy na sucho?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 4386556
    sunis
    Level 10  
    Buczy na sucho spróbowałem na programie krótkim (34min do mycia kieliszków) dolać wody, wlałem ok. 2,5l i zaczęła dalej zmywać po zakończeniu wylała wodę. wydaje mi się że awaria bierzesię z tego że zmywarka nie podaje (nie produkuje) wody z filtra (odkamienionej) ale niewim jak to sprawdzić.
  • #4 4389534
    Alski1
    Level 19  
    Help: 10
    Rate: 50
    Wyczyść płaszcz wodny. Może być zakamieniony. Widzę, że używasz tabletek, ale tych 3(4,5....100)-w-1 czy samego prasowanego detergentu? Jeśli opcja pierwsza, zmień na proszek, sól i nabłyszczacz.
  • #5 4392868
    sunis
    Level 10  
    Alski1 masz rację był wczoraj serwisant i faktycznie wyczyścił kamień na płaszczu wodnym, korek z kamienia znajdował się na wyjściu wody z filtra odkamieniającego, nie zdawałem sobie sprawy że mam tak zakamienioną wodę (do picia używam wody z odwróconej osmozy więc mój czajnik jest zawsze jak nowy) a jeżeli chodzi o te 199minut to prawdopodobnie czujnik przejrzystości wody był również zakamieniony i brudny. Ale to dopiero okaże się po odkamienieniu i paru cyklach zmywania (być może okazać się że sam czójnik jest do wymiany). Alski używam faktycznie tabletek ale i tak dodaję sól i nabłyszczacz, czy uważasz że lepszy byłby proszek (tabletki są łatwiejsze w użyciu).
  • ADVERTISEMENT
  • #6 4392897
    Alski1
    Level 19  
    Nie powiedziałbym, żeby tabletki były łatwiejsze w użyciu. Mimo,, że dodatkowo używasz soli, widziałeś płaszcz wodny. Lepiej używać proszku, soli i nabłyszczacza, tylko dobrze ustaw dozowanie. Proszek ma to do siebie, że możesz go dozować, tabletki już nie. Jeśli masz przypalony garnek, wsypujesz cały pojemniczek, jeśli np. talerzyki i filiżanki wsypujesz 1/3 pojemniczka. Dużo woększa oszczędność. Możesz również używać proszku na pr. 30 minut, tabletki natomiast nie, bo nie zdąży się rozpuścić.
  • ADVERTISEMENT
  • #7 4393122
    sunis
    Level 10  
    Alski1 masz rację, ale może powiesz mi dlaczego w Polsce nie można kupić płynu do zmywania w zmywarkach (znajomy używa taki w Kanadzie). Nasze proszki rekomendowane przez producentów zmywarek powodują zmywanie nadruków na naczyniach a nawet matowienie duralexu. dziękuję za zainteresowanie i pzdrawiam
  • #8 4393196
    Alski1
    Level 19  
    No, ja też w Polsce nie widziałem. Mam zmywarkę Kenmore i używam dwóch różnych środków do zmywania - do normalnej zastawy i do szkła. Do szkła jest taki niebieski żel, a do normalnych używam proszku, nie zauważyłem jakichkolwiek efektów niepożądanych. Nic nie matowieje, wszystkie aplikacje pozostają. Myślę, że na to wpływ ma program do zmywania, w większości zmywrek nie ma 'delikatnego'.
  • #9 4394278
    ANDYW6
    Level 24  
    Help: 39
    Rate: 303
    W MACRO jest duży wybór proszków i płynów do zmywarek.

Topic summary

✨ Zmywarka Bosch SGS5668 wykazuje wydłużony czas cyklu (199 minut zamiast 118) oraz buczenie po wypompowaniu wody z płukania wstępnego. Problem polega na braku podawania wody z filtra odkamieniającego, co powoduje pracę na sucho i wypadanie tabletki z pojemniczka. Przyczyną awarii okazało się silne zakamienienie płaszcza wodnego oraz filtra, które zostały usunięte przez serwisanta. Zanieczyszczony czujnik przejrzystości wody mógł również wpływać na wydłużenie czasu cyklu. Dyskusja porusza także temat stosowania detergentów: zalecane jest używanie proszku, soli i nabłyszczacza zamiast tabletek, ze względu na możliwość regulacji dozowania i lepszą skuteczność, zwłaszcza przy krótkich programach. W Polsce brak jest dostępnych płynów do zmywarek, które są używane w innych krajach, co może wpływać na jakość zmywania i trwałość nadruków na naczyniach. Wskazano również, że dobór programu zmywania ma wpływ na efekty czyszczenia i ochronę naczyń.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT