logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozpoznawanie mowy - baza wypowiedzi różnych osób.

And! 02 Paź 2008 19:48 2583 7
REKLAMA
  • #1 5592562
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Zastanawiam się jakiego algorytmu użyć do rozpoznawania słów mowy izolowanej (czyli pojedynczych słów - komend).

Myślałem nad systemem niezależnym od mówcy.

Dlatego poszukuję bazy wypowiedzi, różnych osób.

Czy taka baza istnieje gdzieś do pobrania w wersji free ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5594379
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Mój pomysł:
    http://nauka.opi.org.pl/
    I spróbować poszukać jakiś prac na ten temat może jacyś logopedzi/informatycy/ spece od telekomunikacji lub nie wiadomo kto jeszcze prowadzili jakieś badania w tym kierunku tzn jakieś badania mowy, badania rozpoznawania mowy, badania jakości transmisji i spróbować się do nich uśmiechnąć czy by nie udostępnili.

Kolejny pomysł to firmy zajmujące się sprzętem do identyfikacji biometrycznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5594988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5598641
    And!
    Dziękuję za informacje, zależy mi na zbiorze mówionych, nie syntezowanych wypowiedzi. Wiem że takie bazy istnieja (np. robot) lecz nie udało mi się na żadna z nich trafić.
  • REKLAMA
  • #7 5601417
    And!
    Na razie szukam gotowej bazy,
    myślałem o max. dziesięciu słowach-komendach:
    np. start, stop, prawo, lewo, góra, dół, wykonaj.

Jeżeli chodzi o analizę zapewne wykorzystam analizę cepstralną.
  • #8 5602626
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    To może głosy z nawigacji samochodowych dało by się włuskać były by rożne próbki tych samych słów (rożne głosy) a jest opcja ze jakaś mapa ma to w strawnym formacie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru algorytmu do rozpoznawania mowy izolowanej, czyli pojedynczych słów-komend, z naciskiem na system niezależny od mówcy. Poszukiwano darmowej bazy wypowiedzi różnych osób do treningu systemu. Zaproponowano wykorzystanie syntezatora mowy Ivona oraz Microsoft SAPI, choć ten ostatni nie posiada polskiego języka, co można obejść przez dodanie polskich fonemów lub fonetyczną transkrypcję słów. Sugerowano także poszukiwanie badań naukowych i kontakt z firmami zajmującymi się biometrią głosową. Autor preferuje gotową bazę nagrań mówionych, planując analizę cepstralną i ograniczenie do około dziesięciu komend (np. start, stop, prawo, lewo, góra, dół, wykonaj). Pojawiła się też sugestia wykorzystania próbek głosów z nawigacji samochodowych, które mogłyby zawierać różne głosy tych samych słów w odpowiednim formacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA