logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę: tani sprzęt i instrukcja krok po kroku

adek13 04 Paź 2008 17:14 1193 10
REKLAMA
  • #1 5598407
    adek13
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Pisałem juz kiedyś na ten temat ale mam jeszcze jedną prośbę. Prosze o napisanie mi najprostrzego i najtańszego sposobu wraz z instrukcją krok po kroku (nie znam sie na tym wogóle) jak podzielić neo. Proszę o jakies rady co do sprzętu jaki mam zakupić (cena ma byc jak najmniejsza)
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam wszystkich
    Dawid
  • REKLAMA
  • #2 5598787
    przemek20011
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Ja bym Ci polecił troszeczkę poczytać i poszukać było multum tematów o tym. Troszkę własnej inicjatywy a nie tylko gotowce
  • #3 5598953
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    adek13 napisał:
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Pisałem juz kiedyś na ten temat ale mam jeszcze jedną prośbę. Prosze o napisanie mi najprostrzego i najtańszego sposobu wraz z instrukcją krok po kroku (nie znam sie na tym wogóle) jak podzielić neo. Proszę o jakies rady co do sprzętu jaki mam zakupić (cena ma byc jak najmniejsza)
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam wszystkich
    Dawid

Wez lojalke na LiveBoxa, ja mam , place 1,22zł za niego, a te opowieści że sie wiesza i że do d. to wsadz między bajki - to było dawno i nieprawda jak LiveBox mial stary firmware...
  • REKLAMA
  • #4 5599064
    przemek20011
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    lubamet napisał:

Wez lojalke na LiveBoxa, ja mam , place 1,22zł za niego, a te opowieści że sie wiesza i że do d. to wsadz między bajki - to było dawno i nieprawda jak LiveBox mial stary firmware...

Odradzam LB z kilki powodów
    --płacisz za coś co nie jest Twoje(1,22 zł to na początek później już 10zł za sumaryczną cene którą musisz zapłacić możesz nabyć w miarę dobry router ADSL)
    --możliwość podłączenia max 2 kompów po lanie(usb-dziadostwo wiesza się zrywa połączenia--nie bajki sprawdzane na kilku modelach i w różnych wersjach oprogramowania)
    ---cienki zasięg WI-FI

Tak jak pisałem zainwestuj w jakiś router ADSL np jakiś Linksys-a i będziesz miał bezproblemowe, bezawaryjne łatwe do konfiguracji urządzenie do podziału Twojej Neo.Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #5 5599576
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    O LB Zapomnij bo to tylko strata kasy. Wiem co mówię!

w pełni zgadzam się z opinią przedmówcy. Kup jakiś router ADSL do niego napewno dostaniesz instrukcje obsługi a w niej bedzie jak krok po kroku podzielić łącze. LB owszem dzieli łącze na zasadzie kto pierwszy ten lepszy jak ktoś ściąga to niestety drugi użytkownik ma "lipe" z internetem.
  • REKLAMA
  • #6 5605269
    adek13
    Poziom 10  
    Szukalem w google i znalazlem pewien sposób. I mam teraz pytanie czy takie cos ma sens i czy to bedzie działało. A więc. Kabelek telefoniczny idzie do modemu neo. Modem do kompa podpiety net chodzi. I teraz z tego komputera z sieciówki kabelek do routera i z routera kolejny kabelek do drugiego komputera. Czy to będzie działać ?? A jeśli tak to co trzeba jeszcze zrobic na drugim komputerze (konfiguracja czy cos)
  • #7 5605329
    hatan
    Poziom 14  
    ... nie ma sensu takie rozwiazanie, sa routery z modemem adsl [ tak wlasnie szukaj ] pentagrama np. podlaczasz go pod linie telefoniczna i do niego komputery.
  • #8 5605361
    adek13
    Poziom 10  
    wiem że są modemy adsl, ale nie ma sensu takie łączenie czy nie będzie działać ??
  • #9 5605425
    hatan
    Poziom 14  
    nie ma sensu, szkoda pradu, dzialac bedzie, ale po co ? wydasz pare zl wiecej i masz bardziej uniwersalne rozwiazanie.
  • #10 5605481
    adek13
    Poziom 10  
    Ok czyli będzie działać mowisz. Chce poprostu spróbować czy to będzie działać. Router mam kabelki mam wiec nic w sumie wydac nie musze. Ewentualnie jak to nie bedzie praktyczne to kupie wtedy router adsl. Teraz jeszcze jak ktos wie to jak skonfigurować drugi komputer zeby na nim był net ? trzeba instalowac oprogramowanie neo ? I jeszcze najwazniejsze czy wtedy komputer 1 musi działac zeby na 2 byl inernet ?
  • #11 5605621
    hatan
    Poziom 14  
    router podlaczasz do kompa z neo [ nazwijmy go 1 ] przez port wan, inne przez lan, w routerze wlaczasz w wan static ip, dajesz ip 192.168.0.2, maske 255.255.255.0, brame 192.168.0.1, wlaczasz dhcp, dajesz zakres powiedzmy od 192.168.1.1 do 1.26.
    w kompie wlaczasz udostepnianie polaczenia, karte konfigurujesz ip 192.168.0.1, maske 255.255.255.0, brame 192.168.0.1. dopisujesz dns'y tepsy [google]
    i pomysl troche, jak ma dzialac neo bez wlaczonego kompa 1? i żadne oprogramowanie nie jest potrzebne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy najtańszego i najprostszej metody podziału łącza Neostrady na kilka komputerów. Zalecane jest unikanie LiveBoxa ze względu na ograniczenia takie jak maksymalnie dwa komputery po LAN, niestabilne połączenia USB oraz słaby zasięg Wi-Fi. Zamiast tego rekomenduje się zakup routera ADSL, który łączy funkcje modemu i routera, co zapewnia stabilne i łatwe w konfiguracji połączenie. Przykładem jest router Pentagram. Propozycja podłączenia drugiego routera do komputera z Neostradą jest technicznie możliwa, ale niepraktyczna i nieefektywna. Konfiguracja polega na podłączeniu routera do komputera z Neostradą przez port WAN, ustawieniu statycznego IP i włączeniu DHCP, a na komputerze udostępnieniu połączenia internetowego. Komputer z Neostradą musi być włączony, aby drugi komputer miał dostęp do internetu, a instalacja dodatkowego oprogramowania Neostrady na drugim komputerze nie jest wymagana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA