logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwężony obraz w monitorze Hyundai DeluxeScan 15PRO HL-5864E

artooro 06 Mar 2004 19:37 1432 5
  • #1 534808
    artooro
    Poziom 2  
    Witam.
    Proszę o pomoc dot. Hyundai HL-5864E.
    Objawy:
    Zawężony obraz - pionowe martwe pola po obu stronach po ok 5cm i lekka beczka wklęsła )( i kompletny brak reakcji na poszerzenie czy zwężenie i korektę beczki. Pozostała regulacja jest możliwa.
    Od czasu do czasu wyładowanie elektrostatyczne nieregularne bez poprawy obrazu.
    Przy zmianie rozdzielczości czy częst. odświerzania - martwe pola są bez zmian, a pulpit jest cały widoczny tylko ściśnięty.
    Po odkurzeniu wnętrza monitora jednorazowy powrót do normy, Prawdopodobnie przypadek, ale sugeruje (tak myślę), że to nie poszedl jakis półprzewodnik. Może kondensator, ale który?

Pozdrawiam
  • #2 534845
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Sugeruję przeglądnąć punkty lutownicze na okoliczność tzw. zimnych lutów. Poponuję przelutować okolice trafopowielacza i odchylania - powinno pomóc.
  • #3 535075
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    sprawdz tr korekcji i zimne luty a napewno jest ich sporo
  • #4 536158
    artooro
    Poziom 2  
    Nie wiem, czy to jest tr korekcji ale poprawiłem zimne luty na tranzystorze Q308 i na elemencie RL301 i działa!!! :sm16:
  • #5 540245
    kudzu83
    Poziom 2  
    Mam podobny problem ze zwezeniem. Ale do tego ostatnio doszedl efekt polegajacy na tym ze jak monitor sie nagrzeje(?!?) to wylacza sie. Nalezy poczekac, a po pewnym czasi mozna go odpalic. Czas pozniejszego dzialania zalezy od czasu wylaczenia. Czy to sie elementy przegrzewaja, czy jakis kondensator z zimnym lutem tak jak wyzej?
  • #6 540352
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Dokładnie tak samo. Lupa do ręki i szukać. Trochę cierpliwości i przelutujesz w 30 min.
REKLAMA