logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan 17 Pro - obraz samoczynnie się przyciemnia i rozjaśnia

krzysieg 29 Gru 2004 23:51 1377 12
REKLAMA
  • #1 1096257
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Od jakiegos czasu obraz sie sam przyciemnia a po chwili wraca do normy
    dzieje sie tak bardzo nieregularnie -nie zauwazyłem zeby np po jakims czasie pracy pogarszało sie lub polepszało , robi sie tak kiedy chce .
    Monitor chyba mało znany , nie ma OSD wszystko ustawia sie odzielnymi przyciskami jest ich tylko 15 :)
  • REKLAMA
  • #2 1097559
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Czy słychać jakieś pyknięcia?.
    Jeśi tak siada trafo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1098110
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Cześć!
    Czy gabaryty obrazu pozostają bez zmian? jeśli tak to posprawdzaj/wymień kondensatory na G2 - jakies nanowce na 2-3KV, sprawdź co dzieje się z napięciem żarzenia i G2 podczas tych zmian. looknij na PK czy aby zimnych lutow tam nie ma. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1099129
    krzysieg
    Poziom 25  
    Nie słychać pyknięć i wiekosc obrazu pozostaje bez zmian tylko sciemnia.
    Stopniowo obraz sie przyciemnia .
    Kiedyś ten monitor strasznie wariował nagle zaczynał sie wlaczac i wyłaczac na zmiane co ok 1 sek. a jesli juz chodził to chyba ze stabilnoscią jasnosci tez cos było nie tak moze nawet to samo co teraz .
    Jest zbudowany jak stary tv -plyta glowna i dołaczane płytki do niej.
    Na jednej plytce jest czesc cyfrowa sterowanie, pamiec ...itd , kabel do karty graf.
    Płytka była brudna a kurz powoduje rezystancje więc ją wyczysciłem i
    połaczenie do plyty głownej :) i pomogło wszystko było wporzadku az do teraz . Moze znowu jest kurz...kondensatory posprawdzam i sie odezwe
  • #5 1100991
    krzysieg
    Poziom 25  
    Poczysciłem to co mówiłem , narazie nie sciemnia .
    Zauwazyłem dziwne rzeczy kondensatory spuchnięte w zasilaczu , nie wiem czy powinienem je wymienic teraz czy jak zacznie sie cos dziać ,czy cos sie moze uszkodzić jak całkiem padną ?
    Szyjka kineskopu wogóle nie swieci .....zgłupiałem .
    Po co te gniazdka z tyłu ?
    Załączniki:
    • inside.jpg (68.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1101575
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Faktycznie wygladaja na spuchniete wymien je - jesli szyjka nie swieci szukaj usterki w torze żarzenia - zakladam że reszta jest ok tzn. wysokie wstaje. zerknij na PK w sprawie zimnych lutów, wymień kondzioly na wtornej stronie przetworki. Pozdro i pomyslnosci w Nowym Roku:)))
  • #7 1101830
    krzysieg
    Poziom 25  
    Monitor jest w 99% sprawny korzystam z niego teraz ,wydało mi sie dziwne ze w telewizorze wyraznie ta szyjka swieci a w tym monitorze
    ledwo co ,zdjecie jest robione przy wlaczonym .
    Czasem jesli np otwieram strone na pełny ekran z przewagą koloru białego to podczas zamykania jej jest migniecie obrazu ,tapeta jest wtedy ustawiona na czarną .Po prostu jak ma wyswietlic nagle kolor odwrotny-
    z białego na czarny ,moze to przez te kondensatory jak są zuzyte to musi sie to czyms objawiać ?
    Te kondensatory to 330 uF , 250 WV - czemu zamiast V jest WV ?
    Dla tych co to czytają szczesliwego nowego roku :))
  • #8 1106058
    krzysieg
    Poziom 25  
    Dzisiaj po wyłaczeniu kompa , (monitor zostawiam zawsze na standby) , po chwili monitor zaczoł sie wlanczac i wyłaczac tak jakbym go właczał i wyłaczał z sieci . Chyba to jest wina zasilacza ? Jednak pójde i kupie te kndensatory. Kręciłem dwoma potencjometrami - niepotrzebnie :( ,
    Nic to nie dało a zasilacz może nie miec teraz takich napiec jak potrzeba
    mimo ze monitor bedzie działal to cos moze pasc po czasie.
    Z zasilacza jest 11 wyprowadzen a oznaczone jest tylko : 180 ,60v,30v,18v ,-8v . Czemu nie podpisali reszty ?
  • REKLAMA
  • #9 1108974
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Te kondensatory są OK, tak wyglądały od nowości. W tym monitorze często padał procesor i objaw był podobny do opisywanego.
  • #10 1110611
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ale to nie moze byc chyba procesor , czasem jest wszystko ok .
    Moze poprostu zimne luty tylko gdzie ich szukać ?
    Dziwne ze od nowosci są spuchnięte .
  • #11 1111259
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Kondensatory nie są spuchnięte, to tylko plastikowa osłonka jest wypukła.
    Popukaj delikatnie w tylną płytkę jeśli tam jest uszkodzenie możesz zapomnieć o naprawie. Mam nadzieję że tak nie jest.
  • #12 1112987
    krzysieg
    Poziom 25  
    Przyjrzałem sie i zimnych lutów raczej nie ma (stukanie nic nie daje) ani na zasilaczu ani na tylnej płytce .
    Dzisiaj zostawiłem na standby na cały dzień i jak przyszedłem było wporządku -może dzisiaj miał dobry chumor :)
    Znalazłem nadpalony pozystor przy Wejsciu zasilania , oczywiscie w zasilce :)
  • #13 1154211
    krzysieg
    Poziom 25  
    Temat uważam za zamkniety.
    Monitor od conajmniej tygodnia chodzi jak nowy ,
    nic nie wymieniałem nie wiem o co chodzi :) sam sie naprawił :)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Hyundai DeluxScan 17 Pro wykazuje nieregularne samoczynne przyciemnianie i rozjaśnianie obrazu bez zmiany jego gabarytów. Problem nie jest związany z czasem pracy urządzenia. Monitor nie posiada OSD, a ustawienia realizowane są za pomocą 15 przycisków. Podejrzewano uszkodzenie transformatora, kondensatorów elektrolitycznych (330 µF, 250 WV) na napięciu G2 oraz ewentualne zimne luty na płytkach głównych i zasilaczu. W zasilaczu zauważono spuchnięte kondensatory oraz nadpalony pozystor przy wejściu zasilania. Szyjka kineskopu słabo świeci, co sugeruje problemy w torze żarzenia. Po oczyszczeniu płytek i wymianie kondensatorów problem początkowo ustąpił, jednak monitor zaczął się samoczynnie włączać i wyłączać, co wskazywało na dalsze problemy z zasilaczem. Kondensatory okazały się oryginalne i nieuszkodzone, a plastikowa osłonka ich była wypukła, co mogło mylnie sugerować uszkodzenie. Zimnych lutów nie stwierdzono. Po pozostawieniu monitora na standby przez dłuższy czas problem ustąpił i urządzenie działało stabilnie bez wymiany podzespołów. Ostatecznie monitor sam się "naprawił" i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA