logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Bosch KGV 3104 - lokalizacja termistorów, wyłącza się po rozmrożeniu

Martek 06 Mar 2004 20:57 7535 7
REKLAMA
  • #1 534901
    Martek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam wszystkich mam problem z lodówką jak w temacie ,poczytałem wcześniej trochę postów i okazuje się że mam podobny problem : po rozmrożeniu lodówka załącza się na pewien czas osiąga jakąs temperaturęnastępnie wyłącza się i potem już cisza . Coś pisaliście o termistorach czy to może byćteż przyczyną moich problemów ?jeśli tak to gdzie znajdę te termistory chodzi o lokalizację w lodówce ? Proszę o pomoc , dzięki . A może to jest inny problem.?
  • REKLAMA
  • #2 534992
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Z tego co opisałeś wyglada na zużyty termostat.
    Ile lat ma eksponat?
  • REKLAMA
  • #3 535356
    Martek
    Poziom 13  
    to jest bosch z 1998 roku kgv 3104/03 i z tego co się doczytałem to tam chyba nie ma termostatu , a jeżeli jest to gdzie.
    Ja odkręciłem cały panel u góry lodówki i tam jest trochę elektroniki może to jednak tam coś jest nie tak , ale to tylko moje domysły.
  • REKLAMA
  • #4 535432
    jmk
    Poziom 28  
    A jak ustwiasz temperaturę?
    Jest wyświetlacz czy pokrętło- czymś musisz to robić a jak elektronika to musi być i wyświetlacz albo termostat elektroniczny z pokretłem!!!
  • REKLAMA
  • #5 535509
    Martek
    Poziom 13  
    jest pokrętło nie ma wyświetlacza do płytki elektronicznej dochodzą :
    -zasilanie
    -i jeszcze trzy przewodziki spięte na wsuwkę (to chyba termistory) bo mogę miezryć rezystancję
    To pokrętło to zwykły potencjometr pr.
    Nie wiem co dalej przewody o których napisałem wchodzą w ściśle zataśmowaną wiązkę i nic nie mogę podejrzeć
  • #6 535821
    jmk
    Poziom 28  
    Widocznie padł ale nie rujnuj się i nie trać czasu na kontakt z serwisem( kiedyś potrzebowali 3 tygodnie na sprowadzenie+ 300 zł), kup termostat do chłodziarko-zamrażarki np5468 ale nie koniecznie ten(zmierz długośc aby nie był za długi bo go nie zmiaścisz w pudełku po tej elektronice) wywał ten cud elektroniki na złom, zamontuj zakupiony oraz zakup tez pokrętło- to z tego elektronika zdaje się że nie pasuje ale chyba pasuje więc zabierz je na zakupy i przymierz,do tego nowego należy Ci się nakrętka.
    Przełóż przewody -niebieskiego nie obsadzaj ,był potrzebny do zasilania elektroniki a pozostałe mają oznaczenia -tylko nie pomieszaj.
    Powodzenia
    Być może trzeba bedzie wydłużyć przewody ale z tym sobie poradziesz.
  • #7 535993
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Po pierwsze mowa jest o lodówce w wersji 04, a ta ma elektronikę w
    panelu nad drzwiami. Na dodatek nie posiada kanału na termostat i
    w ogóle problem z miejscem.
    Po drugie na cholere ta cała ta przeróbka, po której lodówka nie uzyska
    już idealnych temp. (to jest jej największą zaletą), straci na estetyce jak
    wystarczy wymienić tylko czujnik.
  • #8 536120
    jmk
    Poziom 28  
    W tym przypadku zgadzam się. CZy to jest ta z wsuwaną płytą nad drzwiami i z trójdrożnym zaworem?
    To komplikuje sprawę.
    Słyszałem ze płyta do niej kosztuje 800zł.???
    Naprawa jest raczej trudna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówki Bosch KGV 3104/03 z 1998 roku, która po rozmrożeniu wyłącza się i nie działa dalej. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie termistorów i pyta o ich lokalizację. Dyskusja wskazuje, że model ten posiada panel elektroniczny nad drzwiami, brak klasycznego termostatu, a regulacja temperatury odbywa się za pomocą pokrętła (potencjometru). W panelu znajdują się przewody podłączone do płyty elektronicznej, w tym trzy przewody prawdopodobnie do termistorów. Możliwe, że uszkodzony jest termostat elektroniczny lub czujnik temperatury (termistor). Wymiana całej elektroniki jest trudna i kosztowna, a niektórzy sugerują wymianę samego termostatu lub czujnika, co jest bardziej efektywne. Model posiada trójdrożny zawór i specyficzną konstrukcję panelu, co komplikuje naprawę. Koszt oryginalnej płyty elektronicznej może być wysoki (około 800 zł). Zaleca się ostrożność przy wymianie elementów i dokładne oznaczenie przewodów, aby nie pomieszać połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA