logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Planet BM-500 - konfiguracja po zmianie prędkości łącza

marcel3miasto 07 Paź 2008 12:03 2834 11
REKLAMA
  • #1 5607570
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    BM-500 mam od około 2 lat, chodziło wszystko wyśmienicie do momentu jak zmieniłem prędkość łącza w UPC.

Ok, opiszę i zilustruję jak to u mnie wygląda.

Łącze 10 Mbps download i 1 Mbps upload.
    W BM-500 wpięte są 2 komputery i accespoint sieci wi-fi. Ustawienia w Policy i QoS poniżej na screenach:

NIe wiem co jest grane. Komputer oznaczony jako K1 z qos Q1 osiąga ledwie 1 Mbps. Może jest ktoś kto mógłby mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 5607641
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    w jaki sposób to mierzyłeś ?
    zwiększ mu priorytet i spróbuj ...
  • REKLAMA
  • #3 5607690
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    geniusm napisał:
    w jaki sposób to mierzyłeś ?
    zwiększ mu priorytet i spróbuj ...

Po zmianie priorytetów nie da się odczuć zmian.
    Łącze testowane na stronach;
    speedtest.pl
    speedtest2.pl
    speedtest.net

po wypięciu kabla z BM-500 i podłączeniu WAN-u bezpośrednio do kompa prędkości są zgodne z tym co daje UPC czyli ok 10Mbps/1Mbps
  • #4 5607975
    geniusm
    Poziom 27  
    w jakim trybie działa BM ?
  • REKLAMA
  • #5 5608119
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    geniusm napisał:
    w jakim trybie działa BM ?

BM-ka działa w trybie NAT Mode

Dla chętnych utworyłem konto na BM-ce

IP: 89.76.135.102
    login: elektroda
    pass: elektroda
  • #6 5608133
    geniusm
    Poziom 27  
    BM 500 w trybie NAT ma teoretycznie przepustowość 3 mbps, moze to go ogranicza ?!?
  • REKLAMA
  • #7 5608664
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    geniusm napisał:
    BM 500 w trybie NAT ma teoretycznie przepustowość 3 mbps, moze to go ogranicza ?!?

Czy w trybie Transparent Mode jest możliwe ustawienie QoS, przekierowania portów itd??

Ekran konfiguracji wymaga wpisania:

IP Address
    Netmask
    Default Gateway
    DNS Server 1
    DNS Server 2

w jaki sposób to skonfigurować
  • #8 5608702
    geniusm
    Poziom 27  
    jeżeli się da to odpal na sprzęcie UPC NAT-a + przekierowanie portów, a na BM-ce QoS + przekierowanie. Jeżeli sprzęt od UPC nie pozwala na uruchomienie NAT-u to coś pewnie trzeba będzie wymienić. Albo ich modem na wersje z routerem albo BM-ke na nowszy model lub coś innego ...

pozdr,
    szejk
  • #9 5608750
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    Czyli jak rozumiem w trybie transparent mode nie można ustawić QOS i MappedIP w BM-ce.

Z UPC mam tylko modem WebSTAR, bez routera, więc nie ma żadnej możliwości konfiguracji.
  • #10 5608844
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    Czyli jak rozumiem w trybie transparent mode nie można ustawić QOS i MappedIP w BM-ce.

a gdzie ja napisałem że się nie da ? w trybie transparent działa zarówno QoS i mapping ...
  • #11 5609662
    marcel3miasto
    Poziom 11  
    ok, a:
    IP Address
    Netmask
    Default Gateway
    DNS Server 1
    DNS Server 2

ustawiamy tak jak w "modemie" UPC, chodzi o bramę i DNS-y
  • #12 5610389
    geniusm
    Poziom 27  
    IP: pierwsze wolne w sieci lokalnej
    maska: może być taka sama jak na kompach
    bramka: tu wpisz adres modemu UPC od strony LAN
    DNSy: jeden wpisz adres modemu od strony LAN (czyli taki jak bramka),
    drugi możesz wpisać jakiś zewnętrzny, np. z tepsy ...

z tym że jeżeli od UPC masz tylko modem to takie coś Ci nie zadziała ... tzn, zadziała ale tylko na jednym kompie ...

pozdr,
    szejk

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada router Planet BM-500, który działał poprawnie przez około 2 lata, jednak po zmianie prędkości łącza UPC na 10 Mbps download i 1 Mbps upload pojawiły się problemy z osiąganiem pełnej prędkości na komputerze K1 przypisanym do QoS Q1 – osiąga on jedynie około 1 Mbps. Testy prędkości wykonywane bezpośrednio na łączu UPC (pomijając BM-500) potwierdziły, że problem leży po stronie konfiguracji routera. BM-500 pracuje w trybie NAT Mode, który według dyskusji może ograniczać przepustowość do około 3 Mbps. Wątpliwości pojawiły się także co do możliwości ustawienia QoS i przekierowań portów w trybie Transparent Mode, gdzie konieczne jest ręczne skonfigurowanie adresu IP, maski, bramy i serwerów DNS. Zalecenia obejmują uruchomienie NAT i przekierowań na sprzęcie UPC, jeśli jest to możliwe, oraz stosowanie QoS i przekierowań na BM-500. W przypadku posiadania jedynie modemu UPC bez routera, konfiguracja BM-500 w trybie Transparent Mode może działać tylko dla jednego komputera. Konfiguracja adresacji IP w trybie Transparent Mode powinna odzwierciedlać ustawienia modemu UPC, z adresem IP z puli lokalnej, maską zgodną z komputerami, bramą i DNS ustawionymi na adres modemu UPC lub zewnętrzne serwery DNS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA