logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i skopiować program z uszkodzonego PIC18C242-I/SP?

dynius 08 Paź 2008 13:45 1665 9
REKLAMA
  • #1 5611561
    dynius
    Poziom 10  
    Witam.
    W mojej lampie SPOT 160XT zostały uszkodzony procesor PIC18C242-I/SP poprzez zwarcie portów RB4, RB5, RB6, RB7 do zasilania.
    Teraz na tych nóżkach jest +12,5V a na wyświetlaczu lampy pojawia się informacja o błędzie tych portów. Reszta układu działa normalnie.

Czy można odczytać program z w/w procka i wgrać na nową kość?
    Jeżeli tak to jaki programator i program?
  • REKLAMA
  • #2 5611759
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Obawiam się niestety że nic się nie da zrobić piny które padłu akurat służą do programowania tego procesora. Przypuszczam zatem że musisz znaleźć kogoś kto ma taki sam sprzęt i skopiować zawartość pamięci od niego a i to nie koniecznie się da zrobić bo procesor może być zabezpieczony przed odczytem.
  • #3 5612204
    dynius
    Poziom 10  
    Jeżeli bym znalazł taką samą kość to jaki programator i program powinienem użyć??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5901927
    sajgonki
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    hmm no nie wiem czy jaki kolwiek, mam taki sam problem i szukam ale niestety nie moge jakoś odczytac tego procka bo narazie nie znalazłem programu który by go obsługiwał mój przypadek to robe 150XT
  • REKLAMA
  • #6 6040003
    milemus
    Poziom 2  
    mam taki sam problem z robe 150. Czy udało wam się już w tym temacie coś zrobić ?

Dodano po 12 [minuty]:

W robe 150 są dwa który padł u ciebie IC1 czy IC2 może ja mam dobry który ty potrzebujesz wtedy możemy go odczytać .
  • #7 6041282
    dynius
    Poziom 10  
    u mnie padł IC1 a raczej jego część, ponieważ lampa działa z wyjątkiem zmiany kolorów i gobo.
  • #8 6092277
    milemus
    Poziom 2  
    chcesz sprzedać tą głowę?
  • #9 6211842
    sajgonki
    Poziom 14  
    Problem nie polega na tym jak odczytac zepsuty procek tylko na tym jak odczytac sprawny procek z innej głowy i zapisac go do nowego takiego kupionego w sklepie jak by ktos nie wiedział i pytanie jest takie jakim programatorem to zrobić napewno taniej to wyjdzie niz kupienie uzywanej głowy.
  • #10 7226598
    sajgonki
    Poziom 14  
    prolight w warszawie ma takie kosci tak sie dowiedziałem wiec pozostaje tylko dzwonic

Podsumowanie tematu

✨ Procesor PIC18C242-I/SP w lampie SPOT 160XT uległ uszkodzeniu wskutek zwarcia portów RB4-RB7 do +12,5V, co uniemożliwia ich normalne działanie i programowanie. Piny te są wykorzystywane do programowania, dlatego odczytanie programu z uszkodzonego układu jest praktycznie niemożliwe. Rozwiązaniem może być znalezienie identycznego, sprawnego procesora i skopiowanie z niego zawartości pamięci, jednak często jest ona zabezpieczona przed odczytem. W dyskusji pojawiły się również podobne problemy z modelami Robe 150XT, gdzie użytkownicy poszukują odpowiedniego programatora i oprogramowania do odczytu i zapisu. Nie ma jednoznacznej rekomendacji co do konkretnego programatora – sugerowano użycie dowolnego kompatybilnego urządzenia. Wskazano także, że zakup nowej kości i samodzielne wgranie programu może być tańsze niż kupno używanej głowy. W Warszawie firma Prolight posiada takie kości, co może ułatwić zdobycie zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA