logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Finlux 5025 pali BU508AF przy włączaniu lub wyłączaniu

Hrabol 09 Paź 2008 00:11 2577 25
REKLAMA
  • #1 5613893
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam,
    Finlux objawiał się strzałami w kinolu padło trafo i driver kolorów na PK
    trafo oryginalne Orega 47320022 wymienione na 47320022 Malaysia
    padł oryginalny BU508AF przy kolejnej próbie włączenia wymieniony na nowy kondensator na kolektorze 470pF/1600 też wymieniony grał całą noc trzy próby włączenia i wyłączenia przeżył czwarta i BU508 padł
    Zimnych lutów nie ma, chyba że ktoś dokładnie wie gdzie szukać i zna powód, bo wszystko przelutowane: kondensatory, cewki, odchylanie
    zmieniony w zasilaczu na 138V 47uF/250 na 100uF/250 i nic nie pomaga
    zamieniony 470pF/1600 w kolektorze BU na 1nF/2000 (bo tak też pisali na elektrodzie ) BU padł od razu proszę o pomoc, co może być trafo chinszczyzna i dlatego się BU uwala czy coś jeszcze trzeba wymienić.
    Pozdrawiam
    P.S. Mam już dosyć tego TV. Ale musi działać!
  • REKLAMA
  • #2 5613958
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Cz15 nie ma praktycznie żadnego wpływu na uszkadzanie się BU. Ani gdy będzie zwarty, ani gdy go nie będzie.
    Za to Cz16 owszem tak. Zwłaszcza jeśli były na nim zimne luty to podlega wymianie.
    Trafo? Wątpię. Jeśli, to raczej by powodował usterki w trakcie pracy. Ja jednak bym przyjrzał się lepiej zasilaczowi. Nic nie piszesz o elektrolitach z przodu przetwornicy ale chyba wymienione? Dołóż równolegle do Cu17 jakieś 30-47kΩ.
    Zawsze pozostaje opcja tandetnych BU508, zwłaszcza jeśli kupowane w tym samym czasie i miejscu.
  • #3 5614040
    Hrabol
    Poziom 25  
    Cu17 wymieniłem już na 100uF i też nie pomaga spalone trzy BU z różnych sklepów, może ten rezystor pomoże, a jeszcze jedno w czasie gdy już się odpali i gra bo grał non stop ok 18 godzin, podczas zmiany kanałów słychać syczenie w cewkach odchylania i na kineskopie powstają u góry linie o szerokości 1-2mm różnych kolorów czasem zielone i czerwone czasem niebieskie i czerwone czas ich trwania jak i syczenia cewek ok 1,5s, niektórzy piszą, że podmieniali TDA2579A ale, że też nie pomaga.
    Cz15 w oryginale był 470pF/1600V, a na schemacie jest tabelka, że przy kineskopie VIDEOCOLOR (a taki tu jest) 1nF/1600V czym to tłumaczyć?
    pomocy
  • REKLAMA
  • #5 5614418
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Zapomniałeś też o najważniejszym kondensatorze Cz14, wymień. Tak jak mirex* napisał Cz15 nie ma znaczenia przy tym uszkodzeniu i jest dobierany w czasie produkcji, dla różnej indukcyjności cewek, trafa, stąd niezgodność z tabelką.

Pozdrowienia.
  • #6 5614482
    Hrabol
    Poziom 25  
    co do sterowania H to o co dokładnie chodzi?
    ok wymienię jeszcze Cz14 już o nim myślałem tylko wymieniam po kolei żeby dojść do tego co upala BU, inni będą mieli na przyszłość...
    a jeśli trafo ma inna indukcyjność niż oryginał to chyba zmiana tego kondensatora jest konieczna?
    pytanie ile trafopowielaczy jest uwalonych na starcie?
  • #8 5614724
    Hrabol
    Poziom 25  
    nie wiem problem jest taki, że nie mam oscyloskopu bo nie zajmuje się już na co dzień naprawami, podejrzewam, że tak może być ale czym jest to spowodowane bo generator na TDA już kilka osób na elektrodzie wymieniało i nic nie pomaga, zresztą jak się odpali to chodzi cały czas, zostają elementy wokół generatora
  • #9 5614925
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam ,
    ćwiczyłem to . Proszę dodać równolegle do BU ok 2n2/2kV ( moze byc na 1,5kV). Proszę zmierzyć napięcie głowne +138V.Jeżeli za wysokie - wyregulować pr-kiem. Gdyby okazało się , że napięcie jest ok i po dodaniu 2n2 do BU pogorszyła się geometria - wyregulować w trybie serwisowym.
    Kiedyś tez miałem nieorginalne trafo i paliło BU przy wyłaczaniu/ właczaniu. Sprawdziłem oscyloskopem i okazao się , że zamiast ok 1,1kVpp było dobrze ponad 1,5kVpp. Dodanie pojemności rozwiazało problem ( impulsy zmalały od około 1,1 kV pp.
    Przy paskach poziomych proszę sprawdzić 100uF przy TDA 3654 i napięcie zasilające stopień odchylania V. W najgorzym wypadku moż zajść konieczność dowinięcia paru zwojów na rdzeniu i połaczeniu ich w szereg z uzwojeniem zasilajacym V , tak aby napięcia się sumowały.
    OBLIGATORJNIE PROSZĘ SPRAWDZIC NAPIĘCIE ŻARZENIA i w razie potrzeby dobrać odpowiedni rezuystor szeregowy
  • #10 5639507
    Hrabol
    Poziom 25  
    zwiększyłem pojemność w HOT do 2nF i odpalił się gorzej przy wyłączeniu znów padł, podmieniłem trafo na inne ale od tego samego dostawcy odpalił się brak wizji przy kręceniu screen widać jedynie linie powrotu, teraz to już sam nie wiem co znów padło czy TEA czy co? oczywiście brak osd jedynie zmiana programu powoduje w górnej części kineskopu zrywanie czegoś linie białe, czerwone, niebieskie.... przy próbie wyłączenia spłonął rezystor 1ohm w miejscu RU5 tam w oryginale jest rezystor bezpiecznikowy... wymienię układ odchylania i zobaczę ale co padło w wizji?
    dziś mam już dosyć więc nawet niczego nie mierzę!
  • REKLAMA
  • #11 5639931
    Lucas
    Poziom 20  
    No tak , a co z pomiarami? RU spłonął bo cos było/jest z +200V . Może być TEA5101. Ale naprawdę bez pomiarów niczego sie nie osiągnie
  • #12 5640047
    Hrabol
    Poziom 25  
    właśnie problem jest taki, że trzyma 137,3V bez obciążenia jest jedynie 149V ale jako obciążenie wpinam żarówkę i jest oki, chodź przyznam szczerze, że na tym trafie nie zdążyłem pomierzyć jadę zaraz do sklepu po dwa ostatnie BU bo już chyba mnie zmęczył ten telewizorek
  • #13 5640079
    Lucas
    Poziom 20  
    Napiecie jest prawidłowe, z tym , że powinno byc jeszcze +5V , +17V.
    Nie ma cwiczyć TV bez oscyloskopu. Proszę w szereg z rezystorem zabezpieczającym tranzystor końcowy włączyć żarówkę 100W/230V i na oscyloskopie ( bez tego nie da się ; proszę ewentualnie pożyczyć) zobaczyć co się dzieje. Tranzystor nie powinien się uszkodzić , jako że w szereg jest żarówka. Obrazu może nie być- za niskie napięcie.Na kolektorze powinno być widać czysty impuls powrotu o amplitudzie kilkuset V p.p. Jeżeli już będzie powyżej 1kVpp trzeba stłumić dobieranymi pojemnościami. Jeżeli będzie kilakset Vpp proszę zmienić żarówke na 150W albo dołożyć równolegle do tej 100W żarówkę 60W i znowu poobserwować co jest na kolektorze.
    Gorzej by było , gdyby były jakieś zakłócenia w tym przypadku pozostaje układ sterowania.
    O dokładnym sprawdzeniu połaczeń na płycie głównej i przy cewkach odchylajacych nie piszę - pewnie juz to zostało sparwdzone.
    Gdyby okazało sie , że coś jest z trafkiem sterujacym , to mozna je zastąpic trafkiem od np. Heliosa czy podobnych zasilanych z ok+24V
  • #14 5640931
    Hrabol
    Poziom 25  
    po rozum do głowy może trochę późno ale...
    podłączyłem sztuczne obciążenie żarówka 100W do zasilacza (przetwornicy) pod napięcie 138V BU wyjęty! efekt po włączeniu mam prawie 137V włączam TV pilotem napięcie to samo 137V, wyłączam 150V żarówka rozbłyskuje!!!, a czasami się wygasza na ok 1sek. (domysł dlatego uwala się BU, a czasami udało się go nie uwalić) przypominam, że nie ma BU.
    Które z kondensatorów wymienić w przetwornicy cześć już wymieniłem, piszcie wszystkie co sądzicie, chyba że to nie kondensator to co?
    pozdrawiam
  • #15 5641524
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Mogło by to się wydawać proste. Ale czy będzie? Popatrz na sposób organizacji stabilizacji napięcia i pracy on/off. 2xTL431, zasilane z wszystkich napięć. Dodatkowo sam transoptor i jego stabilne zasilanie z zenerki 13V!
    Wniosek - wszystkie elektrolity w zasilaczu powinny być sprawne, bo....
    A z przodu wymieniłeś elektrolity?
  • #16 5643018
    Hrabol
    Poziom 25  
    tak założyłem 330uF 400V resztę pomiąłem
  • REKLAMA
  • #17 5653284
    Hrabol
    Poziom 25  
    elki wymienione nić się nie poprawiło napięcia na TDA też prawidłowe,
    telewizor w stanie st-by napięcie B+ 138V pod sztucznym obciążeniem 75W, brak możliwości regulacji, włączam TV z pilota napięcie lekko przykuca 137V i daje się regulować, wyłączam i za pierwszym wyłączeniem żarówka przygasa po czym powraca do stanu 138V, druga próba żarówka rozbłyskuje napięcie na metexie 155V-160V utrzymuje się 1-2sek i wraca do 138V co jest tego powodem? czy w sprawnym TV przy wyłączeniu powinna się dławić przetwornica tak jak mam przy pierwszej próbie, czy powinna utrzymywać 138V i nie "podskakiwać"?
  • #18 5653740
    Lucas
    Poziom 20  
    Proszę wymienić oba TL 431. Jeżeli nie pomoże może okazać się , że coś jest z trafem przetwornicy- aczkolwiek mało prawdopodobne.

Dodano po 14 [minuty]:

Na st-by może być nieco podwyższone napięcie rzędu 145-150V max
  • #19 5655073
    Hrabol
    Poziom 25  
    wymienione TL i CNX nic nie pomaga, nadal żarówki rozbłyskują będę odpinał po kolei wszystkie napięcia i sprawdzał co i jak
  • #20 5656397
    Lucas
    Poziom 20  
    Obawiam się , że to nie za wiele pomoże. Odpinanie obciążeń - tylko zmniejszy obciążenie przetwornicy. Brak regulacji na st-by ( pr-kiem) może swiadczyć o uszkodzeniu któregos z rezystorów pętli sprzeżężenia pierwotna strona z wtórną przez transoptor. A co z pozostałymi napięciami po stronie wtórnej?
  • #21 5656567
    Hrabol
    Poziom 25  
    wszystkie napięcia na na CNX dobre na nóżkach TDA też, pozostałe napięcia też normalne, jedynie skaczą przy wyłączeniu, przetwornica obciążona jedna żarówka 25W i druga dopinana w rożnych czasach żeby zwiększać obciążenie nie powoduje niczego nienormalnego, przetwornica świetnie sobie z tym radzi i reguluje napięcie, jeszcze wymienię 220pF 1600V i napiszę czy coś pomogło tylko najpierw muszę gdzieś go dostać
  • #22 5656651
    Lucas
    Poziom 20  
    Zaraz zaraz, w jednym z poprzednich maili było napisane , że wymieniono 330uF/400V. A co z 47uF/25V i 1uF/25V?
    A jak było mierzone napięcie na CNX? Jedna strona jest na masie "gorącej"
  • #23 5657049
    Hrabol
    Poziom 25  
    tak 47uF i dwa 1uF wymienione, mierzone były wszystkie napięcia na pierwotnym względem masy gorącej, jedynie dotknięcie TDA4605 do pinu 2 powodowało jakiś dziwny pisk przetwornicy
  • #24 5657123
    Lucas
    Poziom 20  
    Cudów nie ma. Układ z TL431 ma za zadanie ochronę przed wzrostem napięcia. Dotykanie końcówką miernika do 2 n TDA 4605 spowodowało zmianę pracy generatora i stąd dziwne odgłosy. Można pokusić sie o zdjęcie 2V pr-kiem na 135-137V i zobaczyć czy cos sie zmieniło.Ideałem byłoby podstawienie dugiego trafa.
    Ten podskok na 155-160V może być spowodowany wzbudzaniem się dodatkowym przetwornicy.Może być też tak , że szybciej zanika któreś z napięć pomocniczych odpowiedzialnych z kontrole +138v i przez moment nie ma napięci odniesienia dla TL431.Czy elektrolity po wtórnej zostały też wymienione.? Może spróbować wymienic sam pr-ek od regulacji?
  • #25 5657141
    Hrabol
    Poziom 25  
    elektrolity zostały wymienione, przerobię sterowanie-przetwornicę tak żeby sygnał OFF utrzymywał się np. 2sekundy dłużej niż reszta 12V z TA14 i zobaczymy czy to coś pomoże
  • #26 5657150
    Lucas
    Poziom 20  
    Jestem ciekawy efektów.Być może z powodu trafa konieczna będzie modyfikacja niektórych rezystorów w pętli .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Finlux 5025, w którym przy włączaniu i wyłączaniu pali się tranzystor BU508AF w stopniu odchylania poziomego. Wymieniono oryginalne trafo Orega 47320022 na zamiennik z Malezji, kondensatory (m.in. Cz14, Cz15, Cz16, Cz17) oraz rezystory, jednak problem nadal występuje. W trakcie pracy pojawiają się zakłócenia w obrazie (linie kolorowe na kineskopie) i syczenie cewek odchylania. Podejrzewa się wpływ nieoryginalnego transformatora, niewłaściwe sterowanie impulsami H-drive lub uszkodzenia w zasilaczu impulsowym (przetwornicy). Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany elementów stabilizacji napięcia, w tym układów TL431, elektrolitów, rezystorów pętli sprzężenia zwrotnego oraz kondensatorów tłumiących impulsy na kolektorze BU508AF (np. dodanie kondensatora 2,2nF/2kV). Zalecane jest użycie oscyloskopu do analizy przebiegów impulsów i napięć, a także zastosowanie sztucznego obciążenia (żarówka 100W) w szereg z tranzystorem w celu ochrony przed uszkodzeniem. Wymiana układu odchylania (np. TEA5101) może być konieczna, jeśli problem z obrazem i napięciami się utrzyma. Podkreślono, że problem może wynikać z różnic indukcyjności transformatora i konieczności dostosowania pojemności kondensatorów w obwodzie. Wskazano również na możliwość modyfikacji sterowania przetwornicą, aby sygnał wyłączenia utrzymywał się dłużej, co może zapobiec uszkodzeniom BU508AF. Pomimo wymiany wielu elementów problem z niestabilnym napięciem i uszkodzeniami BU508AF nadal występuje, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki i ewentualnej wymiany transformatora lub modyfikacji układu zasilania i sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA