logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenia ZigBee wybrać do domowej sieci czujników?

lookazh 26 Paź 2008 13:33 2300 4
REKLAMA
  • #1 5669411
    lookazh
    Poziom 2  
    Tematem mojej pracy dyplomowej będzie zbudowanie domowej sieci czujników w oparciu o technologię ZigBee. Obecnie przymierzam się do zakupu jakichś urządzeń, na bazie których chciałbym zbudować sieć.

Chciałbym w mieszkaniu rozmieścić czujniki temperatury, światła, wilgotności., zbierać z nich dane, prezentować wykresy w programie komputerowym, sterować włącznikami światła za pomocą programu komputerowego, a być może także jakiegoś pilota. Myślałem także o sterowaniu innymi urządzeniami, ale niestety pomysłów mam mnóstwo, gorzej z przelaniem tego na praktykę.

Rozglądałem się w Internecie i znalazłem na przykład moduły z czujnikami, anteną, różnymi wejściami, w tym USB, jednak ich specyfikacje niewiele mi mówią. Z lektury forum dowiedziałem się, że same urządzenia to nic, bo stos protokołów i oprogramowanie to straszne koszty.

Dlatego mocno zastanawiam się, czy w ogóle podchodzić do tematu. Przydałaby mi się porada kogoś zorientowanego w tej technologii, na co bardzo liczę i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5670020
    tdx110
    Poziom 18  
    Cześć
    Jeśli chodzi o sterowniki do tego wszystkiego to rzeczywiście możesz dać innym je zrobić, ale wtedy nieźle za to zapłacisz. Jest także inna opcja. Są na internecie programy do pisania takich sterowników, ale nie pytaj się mnie jak w nich pisać ponieważ sam nie wiem.
    Możesz także napisać z tego co wiem sterowniki w Assemblerze.
    Natomiast jeśli chodzi o podłączenie pod 1 USB kilku urządzeń to:
    Jeśli byś chciał przesłać bezprzewodowo informacje z czujników to możesz wziąć podłączyć to pod kontroler i pod USB.
    Mam nadzieję że chociaż to trochę pomoże i znajdziesz się trochę bliżej swojego celu.
  • REKLAMA
  • #3 5672131
    lookazh
    Poziom 2  
    Hm hm, otóż ja to rozumiem tak, że trzeba do tych urządzeń kupić stos komunikacyjny (warstwy NWK, aplikacji), a oprogramowanie ich pisze się samemu (w Assemblerze albo C). Ogólnie też mam mgliste o tym pojęcie ;)
  • REKLAMA
  • #4 5673171
    tdx110
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o komunikację to polecam nadajniki RM (głównie) i FM. Z tego co wiem to można je także stosować w urządzeniach typu: Samochód zdalnie sterowany.
    Podczerwieni nie doradzam ze względu iż nakładały by się sygnały oraz ze względu na krótki zasięg.
  • #5 5680862
    Indios Bravos
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam:)
    Robiłem mały research jeżeli chodzi o Zigbee w automatyzacji domu. Obecnie jest na rynku wybór paru dedykowanych scalaków do ZigBee, np At86RF230 z Atmela czy CC2430 z Texasa, każdy ma swoje wady i zalety, poszukasz to znajdziesz:)
    Stos i jego koszty to makabra, ale są już rozwiązania open source, poszukaj na stronie Atmela (eXeeNet) i Texasa (Z-cośtam:) ) oraz ogólnie w google.pl pod hasłem "zigbee open source". Open source ma swoje ograniczenia, ale gotowy stos Meshnetics za który zapłacisz trochę też ma:)
    Ogólnie będę te rozwiązania testował.
    Zastanów się też czy w ogóle jest ci potrzebne ZigBee, może sam darmowy stos IEEE 802.15.4 wystarczy:)
    Ewentualnie alternatywa w postaci darmowego 6LoWPAN, działa podobnie jak ZigBee, tylko każdy węzeł ma swoje IP.
    PZDR
REKLAMA