logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zigbee: Jak obsłużyć wiele koordynatorów w jednym obszarze?

psiemek 22 Mar 2007 13:00 3342 15
ADVERTISEMENT
  • #1 3706462
    psiemek
    Level 21  
    Help: 23
    Rate: 42
    Witam,
    Mam do zrobienia taki projekt na Zigbee. Na pojeździe jest 1 koordynator i 4 RFD. Wszystko jest ok. A teraz pojazd podjeżdza pod drugi pojazd na którym też jest 1 koordynator i 4 RFD. Co będzie się działo. Każdy RFD nadaje pakiet co jakiś czas do koordynatora a więc na adres 0x0000. Tylko że jak podjedzie drugie auto to w sieci pojawi się 2 urządzenia z adresem 0x0000.
    Co na to stos Zigbee ?
    Jak rozwiązać taki problem kiedy w sieci pojawi się 40 koordynatorów bo w moim projekcie jest to bardzo możliwe.

Pozdrawiam
    Łagód Przemek
  • ADVERTISEMENT
  • #2 3706533
    piti___
    Level 23  
    Help: 67
    Rate: 9
    Kazdy coordynator zaklada osobna siec o losowo wybranym ID PAN. RFD polaczone z jednym coordynatorem dzialaja tylko w sieci PAN do ktorej sie polaczyly i nie beda wplywac na prace drugiej.

Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #3 3706584
    psiemek
    Level 21  
    Dzięki za szybką informację. Ale na przykład moje RFD mają wysyłać dane co 10minut. Więc połączy się wyśle dane, uśnie, obudzi się i jak próbuje znowy się połączyć to może się połączyć z innym koordynatorem ( no chyba że ma zapisać sobie cały ID PAN).

Drugie pytanie jakie mi się nasunęło to takie że ja mam czujniki RFD na przyczepie a koordynator na samochodzie. Przyczepa może być ciągnięta przez różne samochodzy z różnymi koordynatorami. Jak to pożenić ze sobą ?
    Czy RFD mogę zmusić do odszukania koordynatora ? Tzn wiem że to koordynator przydziela adresy ale jak RFD powiedzieć że ma się łączyć do konkretnego PAN ? Zwłaszcza że na parkingu może być ich duuużo.
  • Helpful post
    #4 3706770
    piti___
    Level 23  
    Nie wiem czy jest potrzeba wylaczania calego stosu, mozna uspic tranceiver, polozyc spac procesor, obudzic i węzel nadal bedzie w tej sieci do ktorej sie podlaczyl. Jesli nastapi reset calego procesora RFD ma funkcje ORPHAN JOIN ktora probuje sie polaczyc do sieci w ktorej ostatnio byl zalogowany. Jezeli nie znajdzie poprzedniej sieci nastepuje normalna procedura logowania (skanowanie kanalow).

NLME-NETWORK-FORMATION.request parameters
    PANId
    Integer
    0x0000—0x3fff
    or NULL
    An optional PAN identifier that may be
    supplied if higher layers wish to
    establish this network with a
    predetermined identifier. If PANId is
    not specified, i.e. a NULL value is
    given, then the NWK layer will choose
    a PAN ID. The 2 highest-order bits of
    this parameter are reserved and shall
    be set to 0.

Wynika chyba z tego ze PAN mozna ustalic samemu. Jesli tak to pewnie mozna zmusic RFD do szukania i laczenia sie tylko z siecia o ustalonym PAN.

Co do przyczep to nie widze rozwiazania innego jak jakis interfejs do wpisywania parametrow sieci.

Z jakiego stosu korzystasz i na jakis prockach ?
  • ADVERTISEMENT
  • #5 3706864
    psiemek
    Level 21  
    Tzn odnośnie intefejsu to mam zamiar RFD ponadawać numerki MAC tak ażeby miało to jakąś spójność. Na przykład jedna naczepa bedzie miała 0x0010 0x0011 0x0012 i 0x0013 a nastepna naczepa 0x0020 0x0021 0x0022 0x0023 itd. Problemem jest powiedzenie koordynatorowi że to mnie podpięto dziś do ciebie zwłaszcza jak na parkingu stoi już 20 innych naczep jeszcze nie podpiętych. Bez jakiegoś przycisku logowania chyba się nie obejdzie.

Zamierzam stosować moduły Xbee firmy Maxstream. Dają teraz źródła więc można coś samemu dołożyć. Nie wiem jak bedzie z czujnikami temperatury chciałem tam dołożyć MCP9803 które są na I2C ale w tym module będe musiał zrobić I2C programowo. O ile oczywiście procesor który w nich jest (Jakiś 8 bitowiec Motoroli) mi na to pozwoli.

P.S. Masz może jakieś doświadczenie odnośnie zasięgów ? Piszą niby że wewnątrz budynków około 30m. Co będzie w chłodni ? Niby ściany są z żywicy ale wewnątrz jest najczęsciej albo styropian albo wełna szklana. Ciekawe czy mi tego zasięgu starczy zwłaszcza że bedzie do ostatniego termometru kilkanaście metrów.

Stos do tego dostarcza firma Figure 8 i podobno jest do ściągnięcia ze strony Freescale. Jeszcze go tam nie znalazłem.

Jakbyś miał czas na pogaduchy na ten temat to GG: 5131230
  • #6 3708382
    piti___
    Level 23  
    Co do zasiegu to nie moge wiele powiedziec, mam uszkodzona jedena plytke z transceiverem i antena przez to zasieg do metra przy maksymalnej mocy. Za miesiac dwa bede robil wlasne uklady do pracy dyplomowej wiec wtedy bede mogl co wiecej napisac.

Mam kit PICDEM Z z microchipa i darmowy stos microchipa. Szukalem tego stosu z figure 8 ale tez nie znalazlem, podejrzewam ze nie jest darmowy dostaniesz go jak kupisz dev kit za kilka tysiecy $ :) np:
    ZigBee Development Kit (CC2420 ZigBee DK; $5,000)
  • #7 3708652
    smelektroda
    Level 13  
    Help: 5
    piti___ wrote:
    Za miesiac dwa bede robil wlasne uklady do pracy dyplomowej wiec wtedy bede mogl co wiecej napisac.

Witam
    Mam pytanko czy te własne moduły będziesz robił na dwu- czy na cztero- warstwowych płytkach? Bo tez się zastanawiam czy nie zrobić swoich modułów do pracy dyplomowej. Mam juz dwa gotowe zakupione moduły CC2420 EM, a potrzebne mi są jeszcze 2-3, ale odstrasza mnie cena 500zł za dwa moduły i chyba cięzko je teraz dostać. Będziesz może korzystał z jakis gotowych schematów płytek i PCB chociażby takich jak udostępnia Chipcon czy będzisz sam projektował wszystko? Mam też problem z dostępem do elementów smd w obudowach 402 (a Chipcon takie wykorzystuje), a pojedyńczych sztuk raczej nie można kupić.

Pozdrawiam
  • #8 3709764
    piti___
    Level 23  
    Jako ze jeden z modulow radiowych mialem uszkodzony uczelnia zamowila pol roku temu 3 sztuki "chipcon 2.4ghz daughter board" zamowienie zrealizowano po 3 miesiacach. Nie wyobrazam sobie przylutowac samemu cc2420. Ja bede robil plytke z PICem i inna elektronika.
  • #9 3713764
    psiemek
    Level 21  
    Dlaczego rozstaw ma trochę mały ale robisz to tak:
    - Cynujesz pady na płytce (mniej więcej po tyle samo cyny)
    - Moczysz to jakimś topnikiem w płynie np RF800
    - Moczysz "nogi" :D scalaka też w topniku
    - Kładziesz go na padach
    - Dmuchając hot-airem dociskasz go do płytki aż osiądzie

Sprawdzone na akcelerometrach motoroli :D działa. Tam jest jeszcze gorzej bo jest pod spodem ogromny dodatkowy pad na którym jest masa (tzn trzeba podpiąć)

Pozdrawiam
  • #10 3714051
    piti___
    Level 23  
    W sumie mozna tak zrobic ale z drugiej strony od dokladnosci wykonania plytki i obwodu wysokiej czestotliowsci zalezy zasieg urzadzenia.

Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #11 3721448
    psiemek
    Level 21  
    Zgadzam się z tobą ale takie rozwiązanie o ile płytka jest wykonana starannie na pewno nie powoduje strat w zasięgu. W końcu lutowanie za pomocą pasty jest oparte również na cynie (drobno zmielonej). Ale nie o to chodziło w tym temacie.
  • #12 3754516
    piti___
    Level 23  
    Witam

Moze nie na temat ale proponuje Ci zainteresowac sie stosem MiWi microchipa.
    Wg tego co wyczytalem powinien on wspolpracowac ze wszystkimi transceiverami bazujacymi na 802.15.4 czyli tymi na ktorych pracuje ZigBee, napewno wspolpracuje z ukladem microchipa MRF24J40, obsluge innych mozna napisac.

Dlaczego MIWI ?
    Zeby korzystac ze stosu ZigBee trzeba byc czlonkiem ZigBee Alliance albo wykupic licencje lub cos w tym rodzaju. MiWi jest darmowym stosem microchipa.

Dla porownania:

Coordinator	End Device(RFD)		Max Nodes		Max Number of Hops
    Zigbee		46Kbytes	26Kbytes		64,000 nodes		Unlimited
    MiWi		10Kbytes	4Kbytes			1K system nodes		4

Pozdrawiam
  • #13 3755075
    psiemek
    Level 21  
    Witam,
    Dzięki wielkie za wszelkie info. Ten MiWi może być ciekawy. No nic spróbuję coś z nim zrobić. Pozdrawiam i dziękuję.
  • #14 3951788
    aazum
    Level 12  
    Nie trzeba być członkiem ZigBe Aliance.
    Można używać stosów ale nie wolno napisać na urządzeniu,
    że jest to ZigBee. Alliance chroni głównie znak towarowy.

Co do wyczynów Figure 8, to jest już o tym od długiego
    czasu głośno. W pierwszej kolejności zostali przejęci
    przez Chipcona, ze względu na poważne problemy.
    A potem Chipcon został przejęty przez Texas Instruments.

Stos napisany przez Figure 8 miał poważne błędy,
    można było zapomnieć o budowie sieci większej
    niż parę węzłów. W tej chwili Figure 8 już nie istnieje.

Dla MaxStreama stos piszą jakieś chinole,
    nie zachowuje się tak tragicznie.
    Dobre rozwiązania ma AirBee, nie wiem
    czy można to kupić detalicznie u nas w kraju.

A co do samego ZigBee, czy ktokolwiek widział
    większą sieć niż kilkadziesiąt węzłów pod jednym PANem?
    Przyznam się szczerze, że oprócz zapewnień różnych firm
    o posiadanych dużych infrastrukturach sieciowych , nic takiego
    osobiście na oczy nie widziałem.

Jakiś czas temu Texas Instruments zapierał się że,
    posiada sieć o rozmiarze 2000 nodów pod jednym PANem.
    AirBee chwali się o testach sieci na poziomie 200-300 węzłów.

Z doświadczenia wiem, że uruchamianie sieci przekraczającej
    kilkadziesiąt węzłów jest nie lada wyczynem. Mam w tym
    momencie na mysli debugowanie pracy węzłów. Bez drogich
    packet snifferów jest to baaardzo trudne. Precyzując bez
    sieci packet snifferów, spiętych za pomocą lan'a.
    Bo nasłuch w jednym punkcie jest nie wystarczający.
    Dodatkowo badanie stanu węzła, oraz śledzenie wykonania
    programu jest co najmniej karkołomne. Oczywiście można
    do węzłów podłączyć 'bonusową' sieć kablową np. lan (rs485)
    i w taki sposób zbierać sobie logi. Z takiego rozwiązania
    aktualnie korzysta Texas Intruments.

W tej chwili moduły to najlepsze rozwiązanie. Choć
    tak czy siak dalej zachowują się tak sobie...
    ...i jest to zabawa w plug & pray
    Jeżeli ktoś chce budować małe sieci, MiWi jest bardzo
    dobrym wyborem.

Do budowy dużych sieci dalej nie ma idealnego rozwiązania.
    Bo ZigBee jest nadal średnio dojrzałe.

Wszystko jest piękne ale pod symulatorami (np. NS-2
    http://www.ifn.et.tu-dresden.de/~marandin/ZigBee/ZigBeeSimulation.html )
    dalej nie wiadomo jak zachodzą procesy dynamicznego
    trasowania przy dużych sieciach, gdy warunki przestrzenne
    oraz zakłócenia odgrywają kluczową rolę.

Można dalej tworzyć modele (matematyczne) i próbować je badać,
    pisać kolejne prace naukowe. Szkoda tylko, że nadal nie mamy
    dobrych stabilnych produktów opartych o ZigBee. I może
    faktem jest, że nie jest to już marketingowa ściema jak było
    dwa lata temu. Bo teraz faktycznie zdarza się, że coś działa.
    Dłuuga droga jeszcze do pokonania przed zigbee...

Choć prezes allianc'u Bob Helle nadal tryska optymizmem...

Ps. Nie z gruszki nie z pietruszki pod nosem zigbee wykiełkowały
    zastępy małych meshowych protokolików, wykorzystując
    fakt niedojrzałości zigbee oraz redukując dziurę rynkowych
    zapotrzebowań na 'wireless sensor networks'
  • #15 3951832
    bobbyAIR
    Level 20  
    Help: 41
    Rate: 6
    psiemek wrote:

Sprawdzone na akcelerometrach motoroli :D działa. Tam jest jeszcze gorzej bo jest pod spodem ogromny dodatkowy pad na którym jest masa (tzn trzeba podpiąć)
    Pozdrawiam

Tak ale tam pady sa 0.5 x 05. mm i jest jeszcze latwo. Ja ostatnio walcze z lutowaniem MC13213 - probka kontrolerka z freescale'a. Fajny bo daja do niego przykladowe softy, schematy i generator kodu stosu na SMAC. Niestety tu raster spada juz do 0.25 mm i jest juz biednie
  • #16 3952565
    aazum
    Level 12  
    bobbyAIR wrote:
    psiemek wrote:

Pozdrawiam

Tak ale tam pady sa 0.5 x 05. mm i jest jeszcze latwo. Ja ostatnio walcze z lutowaniem MC13213 - probka kontrolerka z freescale'a. Fajny bo daja do niego przykladowe softy, schematy i generator kodu stosu na SMAC. Niestety tu raster spada juz do 0.25 mm i jest juz biednie

Można spróbować gorącym powietrzem, ale fakt faktem lutowanie tego to hardcore.

SMAC jest bardzo fajny:D można się dużo nauczyć o 802.15.4, wcale nie
    trzeba mieć zigbee aby zrobić całkiem sporą sieć.

Topic summary

✨ W dyskusji poruszono problem obsługi wielu koordynatorów Zigbee w jednym obszarze, gdzie każde urządzenie końcowe (RFD) komunikuje się z koordynatorem o adresie 0x0000, co może powodować konflikt adresów przy zbliżeniu pojazdów z własnymi sieciami. Rozwiązaniem jest, że każdy koordynator tworzy osobną sieć z unikalnym, losowo wybranym lub ustalonym ID PAN, do której RFD się łączą i pozostają w niej, nawet po uśpieniu. RFD mogą korzystać z funkcji ORPHAN JOIN, aby ponownie połączyć się z ostatnią znaną siecią lub skanować kanały w poszukiwaniu określonego PAN ID. W przypadku przyczep ciągniętych przez różne pojazdy z różnymi koordynatorami, konieczne jest przypisanie RFD do konkretnego PAN ID, co może wymagać ręcznego logowania lub przycisku parowania. Autor planuje stosować moduły XBee firmy MaxStream, które umożliwiają modyfikacje oprogramowania, oraz rozważa integrację czujników MCP9803 na magistrali I2C programowanej w module. Dyskutowano także o zasięgu w warunkach chłodni, gdzie ściany z żywicy i izolacji mogą wpływać na propagację sygnału. Wątek obejmował także kwestie lutowania układów SMD z małym rozstawem padów, a także alternatywę dla Zigbee w postaci darmowego stosu MiWi firmy Microchip, który działa na transceiverach 802.15.4 i nie wymaga licencji ZigBee Alliance. Wspomniano o problemach z dostępnością i ceną modułów CC2420 oraz o stosach SMAC i Figure 8, z których ten ostatni miał poważne błędy i został przejęty przez Chipcona, a następnie Texas Instruments. Ogólnie, w sieciach Zigbee każdy koordynator tworzy odrębną sieć PAN, co pozwala uniknąć konfliktów adresowych przy wielu koordynatorach w jednym obszarze.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT