logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E51 - krótki czas pracy baterii po kilku cyklach ładowania

adamś2525 26 Paź 2008 19:16 22854 11
  • #1 5670383
    adamś2525
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witam!
    Niedawno kupiłem "nową" Nokię E51, w ofercie na abonament jednak telefon mimo iż uformowałem baterie kilka razy (więcej niż 3 co zaleca producent) Bateria trzyma mi zaledwie 2,5 dnia. Dziennie to około 3 do 5 minut rozmów. Słowo nowa napisałem w cudzysłowie, ponieważ podejrzewam że telefon był już wcześniej używany(podejrzewam, że jest to telefon z reklamacji).
    Czy ktoś ma może taki telefon i wie ile w nim trzyma bateria?

Z góry za odpowiedź dziękuje
  • #2 5670484
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Ja mam nowy (kupiony 20 pażdziernika) - nie formatowałem akumulatora bo to polimerówka - nie ma potrzeby, choć raz konkretnie go rozładowałem a potem dobrze naładowałem - 2 dni intensywnego użytkowania wytrzymuje ( te dwa dni to rozmowy - ok. godz. , kilka sms, radio internetowe poprzez WiFi, trochę MP3 na playerze Jukeboxa, internet, rozmowy głosowe poprzez Skype( mam abonament i w fonie skonfigurowany Voip na skypa) i tekstowe przez gg oraz 4 skrzynki pocztowe e-mail na bieżąca sprawdzane przez Profi Mail.
  • #3 5690756
    albertus
    Poziom 12  
    nic nie naturalnego, one tak trzymają. duży wpływ ma zasięg i jazda w aucie bo często zmienia nadajniki i szuka sieci
  • #4 5693762
    bigos4223
    Poziom 10  
    Tak 2 dni to taka norma... Troche sms, radio, sluchanie mp3 ze 2h i przesylanie jakis dupereli przez bluetooth...
  • #5 5694126
    ti118
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    około 4 dni, mp3 w drodze na uczelnie i z powrotem (łącznie ok 30 minut dziennie) oraz do 30 minut dziennie rozmów, najdłużej mi trzymała 6 dni, ale mało rozmawiałem wtedy

PS.
    mozesz sprawdzic life timer za pomoca kodu
    *#war0anty#,
  • #6 5694856
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Koledze bateria trzyma do 6 dni. Używa podobnie jak Ty. Normalne, że trzyma 3 dni przy słuchaniu mp3, filmiki, zdjęcia. Wyłącz UMTS.
  • #7 5695122
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Po pierwsze bateria jest Li-Ion a nie polimerowa jak ktos pisal w 2 posciie!!!

Co do tego ile trzyma to tel kupilem pol roczny i mi trzyma ok 4 do 5dni intensywnego uzytkowania! Na rozladowanej bateri tzn. przy 1 kresce i komunikacie slaba bateria potrafi wytrzymac spokojnie 24h i to z rozmowami.
    Co jak co ale 4dni to powinna bateria wnim trzymac nawet pomimo intensywnego uzytkowania no chyba ze ktos pol dnia siedzi na wifi i nalogowo slucha mp3 no to wtedy nie wiem
  • #8 5695619
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Polimerówki są w erowskich e51.
  • #9 5799571
    bolo64
    Poziom 2  
    kupiłem w Orange i mam polimerówkę. Trzyma mi 3 dni normalnego użytkowania,
  • #10 5891744
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    1. w Erze i Plusie telefony trzymają dłużej niż Orange. Niemożliwe, a jednak, "odświeżanie parametrów i lokalizacji klientów czyli telefonów" o orange co 2 godz. w sieci, w pozostałych co 3 godz.. W orange nokia e51 będzie trzymała 2-3 dni w pozostałych 4-5 dni. Trochę nielogiczne bo powinno
    zależeć przede wszystkim od zasięgu, nie wiem dlaczego tak się dzieje
    2. Wyłącz UMTS 3G włącz tylko GSM
    3. Wyłącz aplikacje które działają w tle w telefonie
    4. Ustaw kontrast na minimum
    5. Wyłącz szukanie Wifi
  • #11 5892127
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    U mnie przy około 10 min rozmów dziennie, wyłączonym szukaniu wlan i bluetooth bateria wytrzymuje około 5 dni. Kontrast czy też jasność mam ustawione normalnie a telefon ma okołu pół roku i pracuje w erze.
  • #12 6011051
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Nokia E51 wyposażona jest w baterię Li-Ion (nie polimerową, choć niektórzy użytkownicy wspominają o polimerówkach w wersjach z sieci Era). Czas pracy baterii zależy od intensywności użytkowania oraz ustawień telefonu. Przy umiarkowanym użytkowaniu (kilka minut rozmów dziennie, sporadyczne SMS-y, odtwarzanie MP3, wyłączone UMTS/3G, WLAN i Bluetooth) bateria może wytrzymać od 3 do nawet 6-7 dni. Wpływ na czas pracy mają m.in. zasięg sieci, częste przełączanie nadajników (np. podczas jazdy samochodem) oraz działające w tle aplikacje. Zalecane jest wyłączanie UMTS, WLAN, Bluetooth oraz ograniczenie jasności ekranu i działania aplikacji w tle, aby wydłużyć czas pracy baterii. W sieci Orange czas pracy baterii jest zwykle krótszy (2-3 dni) niż w Erze czy Plusie (4-5 dni), co może wynikać z częstszego odświeżania lokalizacji telefonu przez operatora. Użytkownicy podają, że bateria powinna wytrzymać co najmniej 4 dni przy normalnym użytkowaniu, a krótszy czas pracy może wskazywać na wcześniejsze używanie telefonu lub zużycie baterii. Można sprawdzić licznik cykli baterii za pomocą kodu *#war0anty#.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA