logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[atmega8] [atmega8][Bascom] Jak podłączyć wiele urządzeń przez RS232?

rafcikj 29 Paź 2008 21:59 1655 3
  • #1 5681602
    rafcikj
    Poziom 10  
    Witam,

Muszę podłączyć kilka urządzeń po rs232 z komputerem.
    Jak to zrealizować?

Chciałem podłączyć urządzenia równolegle poprzez rs232 ale sygnał dochodzi tylko do pierwszego urządzenia.

Zastanawiałem się na wykorzystanie max232 do wzmocnienia sygnału ale z mizernymi skutkami. Jak koledzy radzę sobie z takimi problemami?

Pozdrawiam
    Rafał
  • #3 5681926
    rafcikj
    Poziom 10  
    A czy istnieje inna metoda odczytu jednego sygnału z PC przez kilka urządzeń?

Myślałem nad puszczeniem jednego sygnału do kilku urządzeń i urządzenie, które rozpozna swoje ID w transmisji zadziała.
  • #4 5682508
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    W kierunku od peceta spokojnie można podłączyć kilka typowych odbiorników i nie powinno być żadnych problemów z odbiorem przez wszystkie jednocześnie. Jeśli układy nie czytają danych z peceta, to trzeba znaleźć BŁĄD

W drugą stronę jest gorzej, bo trzeba fizycznie odłączać wszystkie nieaktywne układy. Jeśli nie chcemy stosować interfejsu pracującego w taki sposób (RS-485, LIN itp), możemy to oddzielanie zrealizować sztucznie na linii RS-232. Najprostszym sposobem jest realizacja iloczynu logicznego na szynie (rezystor podciągający+diody na liniach).

Można też połączyć wszystkie nadajniki UARTów (od strony TTL) do jednego wspólnego druta i separację realizować programowo wprowadzając linie wszystkich nieaktywnych modułów w stan wysokiej impedancji/odbioru.

Cytat:
    ale sygnał dochodzi tylko do pierwszego urządzenia.
    Nie rozumiem, co to znaczy dochodzi tylko do pierwszego. Jeśli Układy podłączone są do tej samej linii sygnałowej, to dochodzi do wszystkich.

Cytat:
    Zastanawiałem się na wykorzystanie max232 do wzmocnienia sygnału ale z mizernymi skutkami.
    Konwerter poziomu (taki jak max232) jest konieczny powiedzmy zawsze przy przejściu z poziomu RS232<>TTL (no chyba, że stosujemy jakieś "sztuczki"). MAX232 dodatkowo realizuje odwrócenie sygnału co jest niezbędne przy współpracy rs232 z typowymi uartami typowych mikrokontrolerów.
REKLAMA