logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Rainbow, jak przerobic silnik 110V na 230V?

lanczki 30 Paź 2008 01:40 10190 11
REKLAMA
  • #1 5682240
    lanczki
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Posiadam odkurzacz Rainbow to ktorego jest przystawka do odkurzania w ktorej jest silnik, spalil sie. Nowy slinik w serwisie kosztuje bardzo duzo pieniedzy.Znalazlem w USA na ebay silnik. Jest jeden problem zasilany jest napieciem 110V.Chcialbym zrobic go na 230V jakiego transformatora uzyc??
    Dodam ze silniki sa identyczne napewno maja taka sama moc jedyn roznica to ze sa zasilane innym napieciem.
    Bardzo prosze o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5683067
    AR1000
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Sprawdź jaką silnik ma moc i dobierz odpowiedni transformator, jak nie znajdziesz 220/110 to możesz wykorzystać transformator separacyjny 220/220 oczywiście uzwojenie wtórne musisz "skrócić " o połowę:D.
  • #4 5683184
    lanczki
    Poziom 11  
    Ze sprawdzeniem mocy jest problem poniewaz nie ma zadnej tabliczki znamionowej :/Jak w inny sposob moge sprawdzic jaka ma moc ??Ponizej zdjecie tego silnika z cala obudowa mysle ze nie wazy wiecej niz 500 gram.Ponizej zdjecie
    Odkurzacz Rainbow, jak przerobic silnik 110V na 230V?
  • REKLAMA
  • #6 5686052
    AR1000
    Poziom 12  
    A na obudowie tej przystawki w której chcesz wymienić silnik nie ma żadnych danych?. Będą one dotyczyły co prawda silnika na napięcie 220-230V, ale moc powinna być ta sama. Jak ta przystawka jest wpinana pod odkurzacz to może przy gnieździe jest podana maksymalna moc.
  • #7 5693646
    lanczki
    Poziom 11  
    Niestety na przystawce nie ma zadnych oznaczen typu moc itp.Przystawke sie podlacza do odkurzacza wiec moze jest jakis sposob zeby miernikiem zmierzyc jaki prad jest na podlaczeniu w odkurzaczu ??
  • REKLAMA
  • #8 5695143
    AR1000
    Poziom 12  
    Kolego jak chcesz zmierzyć prąd nie obciążając gniazda?, przecież to gniazdo to źródło napięcia, a jaki prąd przy jakim obciążeniu to już prawo Ohma.
  • #9 5695512
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Ja raz przerabiałem zasilanie do innego silnika szczotkowego, zrobiłem regulator na układzie U2008 ustawiłem potencjometrem na żądane napięcie a dodatkowo miałem miękki rozruch
  • REKLAMA
  • #11 5743992
    lanczki
    Poziom 11  
    Mam jeden silnik ktory nie dziala (dokladnie nie wiem co sie z nim stało) jest on zasilany 230V.Jesli bym mial drugi taki sam silnik sprawny ale zasilany 110V.Da sie z tego zrobic jeden spraqny silnik dzialajacy na 230V ??
  • #12 6699778
    AR1000
    Poziom 12  
    Aleś się uparł daj trafo albo układ elektroniczny może być z soft startem lub bez.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odkurzacza Rainbow z przystawką wyposażoną w silnik 110V poszukuje sposobu na zasilanie go napięciem 230V, gdyż oryginalny silnik jest drogi, a dostępny zamiennik z USA ma inne napięcie zasilania. Silnik jest małej mocy, szacowanej do około 200W, jednak brak tabliczki znamionowej utrudnia dokładne określenie mocy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie transformatora 220/110V dobranego do mocy silnika lub transformatora separacyjnego 220/220V z odpowiednim skróceniem uzwojenia wtórnego. Alternatywnie sugerowano użycie autotransformatora z regulacją napięcia lub elektronicznego układu z miękkim startem (np. na układzie U2008). Pomiar prądu na gnieździe odkurzacza jest utrudniony bez obciążenia, a prąd zależy od obciążenia i prawa Ohma. Próba połączenia dwóch silników o różnych napięciach zasilania w celu uzyskania jednego działającego na 230V jest dyskutowana, ale nie przedstawiono konkretnego rozwiązania. Ogólnie zaleca się stosowanie transformatora lub układu elektronicznego do konwersji napięcia z 230V na 110V dla silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA