logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja płyt CD - Polerowanie

Smok 23 Paź 2002 12:30 37971 15
REKLAMA
  • #1 56675
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich

Czy ktoś wie jak można polerować porysowane płyty CD ?
    Nie wiem czy da się uratować w ten sposób płyty, a jeśli tak to czym je polerować i w jaki sposób i czy można polerować wszystkie płyty, czy może w przypadku CD-R i CD-RW trzeba szczególnych metod ?
    Może ktoś zna inne metody na usunięcie rys !
  • #2 56698
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Kiedyś się to robiło za pomocą silicon blaizer (produkt badziewnego amwaya). Można poróbować użyć pasty samochodowej (nie politury !!!), ale wymaga to dużo ostrożności. Poleruje się tylko dolną część płyty (nie ruszać górnej).
  • REKLAMA
  • #3 56700
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jak ma porysowana plytke to tylko ja myje mydlem i susze.Potem trzeba tylko wytrzec ja do czysta z nalotu (kamien z rur). Tak przygotowana plytke wkladam do cd-romu. Ja robie tak tylko z bardzo porysowanymi plytkami i zazwyczaj pomaga.
  • #4 56701
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    A może myć z Ludwikiem? Wtedy nie ma nalotu po kamieniu. Albo w wodzie destylowanej. Ale to i tak nie pomoże bardzo porysowanym płytom.
  • REKLAMA
  • #5 56704
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Witam
    W handlu dostępne są zestawy do regeneracji kompaktów. W takim zestawie znajdziemy barzdzo drobny papier ścierny (nie ma takiego w handlu), i zależnie od zestawu odpowiednie chemikalia. Procedura wygląda tak. Delikatnie szlifujemy CD (pozbywamy się delikatnych rysek), później nanosimy preparat który wypełnia luki, później drugi preparat, który zabezpiecza powierzchnię CD.

Kosz takiego zestawu który w sumie starcza na doś dużo CD to ok. 40 zł.
    Chyba się opłaca, no zależy co chcesz odzyskac? Jakieś ważne dane, a może pirackie gry ;-)))

Pozdrawiam
    Jaco
    oxyd(_at_)poczta.onet.pl
  • #6 56745
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Chodzi o płyty CD Audio, które już swoje mają i się nieco porysowały. Przy odtwarzaniu normalnie niby wszystko w porządku (oczywiście w CD-ROM-ie w zwykłych otwarzaczach to różnie bywa)
    ale po zgraniu w MP3 jest problem, słychać trzaski i nie nadaje się to do słuchania. Próbowałem różnych programów , ale rysy są zbyt duże.
    Pozatym na przyszłość dobrze by było wiedzięc jak sobie poradzić z tym problemem bo nigdy nie wiadomo czy się (przypadkiem) nie porysuje jakaś ważna płyta!
  • #7 56773
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    ja to robie pasta polerska zielona i mala tarcza z filcu na silniczku jest ok troche trzeba uwazac aby nie stopic plyty ale naprawde 100% sie sprawdza
  • #8 56776
    toko0311
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Ja stosuję pastę do zębów-trzeba delikatnie rozprowadzić niewielką ilość psasty rozpuszczonej w małej ilości wody i poczekać chwilę aż wyschnie.Następnie ścierać do połysku miekką szmatką .Metoda ta pozwala na usunięcie niewielkich rys .Płyta nie odzyska jednak swojej pirwotnej świetności.
  • REKLAMA
  • #9 56798
    voro
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Z pasta jest ok, tylko wlasciwie to trzeba polerowac tylko w jedna strone, wtedy rysy ukladaja sie w jednej lini nie powodujac pozniej wiekrzych zalaman swiatla laserowego.
  • #10 56815
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Hm bardzo dobrze sprawdza się kawałek skóry. Przy większych rysach trochę jest to pracochłonne, ale kiedy poleruje się ręcznie, nie pojawia się problem spalenia płytki, bo wtedy jedyną metodą jest zakup nowej.
  • #11 61997
    Motonit
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja też używałem zielonej pasty, ale polerowałem ręcznie - efekt pierwsza klasa.
  • #12 62556
    bergerac
    Poziom 2  
    No tylko trzeba pamiętać, żeby jechać od środka płyty do krawędzi po promieniu a nie dookoła po obwodzie, bo można jeszcze pogorszyć sytuację
  • #13 62598
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    niewiem jak to się ma do płyt, ale jubilerzy a szczegulnie zegarmistrze to szkieł w zegarkach używli tarczy ze skury i nasączali ją pastą do zębów - ci lepsi to specjalnymi pastami o podobnej konsystencji, skura i pasta musi być mokra, a ostateczne dopolerowanie odbywało się w wodzie
  • #14 190520
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    JA UZYWAM "DIPLEX" mozna kupic to w promaco sluzy to do czyszczenia szybek wyswietlacza ale cdki tez ladnie czysci
  • #15 192709
    zort
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja tam zakładam papier ścierny 1200 na szlifierkę oscylacyjną i na mokro poleruję, potem filc też na oscylacyjną i specjalną pastą do polerowania lakieru samochodowego na mokro. Efekt murowany - ŻADNEJ RYSY! Byle tylko z duzą ilością wody! Wtedy plastik się nie stopi... Kiedyś zamiast tej pasty stosowałem "tempo" ale to trzebabyło na sucho i musiałem ręcznie - nie dawało aż tak wspaniałych rezulatatów...
  • #16 627277
    arkuz
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Śmiechy hichy a kumpel w woju wypolerował pastą polerską CD do PS i działało. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod regeneracji i polerowania porysowanych płyt CD, w szczególności CD Audio, które po zgraniu do formatu MP3 mogą mieć trzaski spowodowane uszkodzeniami powierzchni. Zalecane jest polerowanie dolnej strony płyty, unikając górnej warstwy. Metody obejmują użycie past polerskich, takich jak pasta samochodowa (nie politura), zielona pasta polerska, pasta do zębów rozcieńczona wodą, a także specjalistyczne zestawy do regeneracji CD zawierające bardzo drobny papier ścierny i preparaty wypełniające rysy oraz zabezpieczające powierzchnię. Polerowanie powinno odbywać się ruchem promieniowym od środka do krawędzi płyty, aby uniknąć pogorszenia jakości odczytu przez złamania światła laserowego. Ręczne polerowanie skóry nasączonej pastą jest skuteczne i bezpieczne, natomiast polerowanie mechaniczne wymaga dużej ostrożności i stosowania dużej ilości wody, aby nie przegrzać i nie stopić plastiku. W handlu dostępne są również preparaty takie jak "DIPLEX" do czyszczenia wyświetlaczy, które sprawdzają się także do czyszczenia płyt CD. W przypadku bardzo głębokich rys skuteczność metod jest ograniczona, a czasem jedynym rozwiązaniem jest wymiana płyty. Specjalne metody dla CD-R i CD-RW nie zostały wyraźnie wskazane, jednak zaleca się ostrożność i delikatne traktowanie tych nośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA