logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowe sposoby na naprawę porysowanej płyty CD od strony srebrnej

ziel_inf 04 Gru 2004 15:49 101083 13
REKLAMA
  • #1 1035817
    ziel_inf
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jak można "naprawić" porysowaną (od strony srebrnej ) płytę CD;były podobno jakies preparaty chemiczne do renowacji tego typu uszkodzeń ; nie mogę tego znaleć w slepach ; jakies domowe sposoby ? ;
    (?) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1036253
    andszka
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    WTM
    Flanelka + bardzo gęsta zielona herbata (esencja) i oczywiscie polerowanie.
    Oczywiscie rozumiemy się, ze nie kazda rysa jest do usunięcia.
  • #3 1036269
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ktoś mi kiedyś powiedział, że użył pasty do zębów (takiej najzwyklejszej) i wacika kosmetycznego :D . Ja czyściłem pastą wyświetlacz w C35 i wyszło OK, może i płycie by pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 1036275
    dudi777
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Kiedyś stosowałem pastę do zębów z domieszką olejku rycynowego.Pocieranie taką papką dawało dobry efekt,ostatnio taką metodą odzyskałem CD,sprawdzone. :sm30:
  • #5 1036287
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    www.google.pl
    tam wpisz: zestaw czyszczący CD.
    Namiarów mnóstwo, ale uwaga, są zestawy do czyszczenia samych laserów i zestawy do czyszczenia laserów + płyt CD - w tych zestawach są dodatkowe płyny do płyt i dodatkowy poler.
  • REKLAMA
  • #6 1036490
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Z tą pasta do zębów to nie tak całkiem działa próbowałem ostatnio na CDRW i efekt był "tragiczny" płyta wyszła MATOWA więc może zależy to od rodzaju pasty ??? co do wyświetlacza z komórki to "mleczko" chyba "cif" sprawiło się "SUPER" szybka jak nowa ale czy z CDR też tak zadziała nie próbowałem.
    Pozdrawiam.
  • #7 1039513
    rewik
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Ja stosuję środki, które uzywa się do usuwania rys na samochodzie. Czyli biorę papier ścierny wodny o gradacji 2000 i szlifuję całą płytę do usunięcia najgrubszych rys, następnie pasta polerska - najlepiej Farecla na miękkiej szmatce , żeby usunąć mikrorysy po papierze ściernym.
  • #8 1039819
    jaron75
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam jesli podane przez kolegów sposoby nie pomogą spróbuj użyć programu CDcheck do ratowania danych z porysowanych i uszkodzonych nośników i zgraj to co odzyskasz na czystą CD.
  • #9 1039847
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Albo idź do kumpla co ma porządny (najlepiej w miare nowy)odtwarzacz cd/dvd i spróbuj u niego odczytać tą porysowaną płyte.
  • #10 5094526
    GroobyG2
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    sprobuj pasta do dolerowania samochodow "tempo" sprawdzone i dziala:D
  • REKLAMA
  • #11 5094634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5094709
    Szpanbix
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Spróbuj włożyć płytę do innego napędu, jakiegoś czulszego, np. nagrywarka DVD a następnie przegraj tą płytkę.
  • #13 5094726
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Spróbuj włożyć tę płytę do nagrywarki - urządzenia zapisujące dane posiadają precyzyjniejsze czytniki. A jeśli to nie pomoże, to proponuję potraktować krążek ciepłą wodą z kranu, przez kilka minut. Po wszystkim, nie zaszkodzi wyczyścić płytkę specjalnymi ściereczkami, przeznaczonymi np.do monitorów LCD. U mnie w większości przypadków to działa.
  • #14 5094758
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4888
    Ja osobiście poleruję płytki popiołem z papierosów , płytka po tym jest matowa , więc sam Mat poleruję czystą chusteczką higieniczną . 99% sukcesu .
    Jednak sprawdź dokładnie pod światło czy nie ma rys po stronie nadruku , bo jeśli są , to zapomnij o polerowaniu .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy domowych metod naprawy porysowanych płyt CD od strony srebrnej. Proponowane rozwiązania obejmują polerowanie płyt flanelką nasączoną esencją z bardzo gęstej zielonej herbaty, stosowanie pasty do zębów (najzwyklejszej lub z dodatkiem olejku rycynowego) oraz past polerskich przeznaczonych do samochodów, np. "Tempo" lub Farecla. Zalecane jest użycie papieru ściernego o gradacji 2000 do usunięcia głębszych rys, a następnie polerowanie miękką szmatką. Wskazano także na możliwość użycia specjalistycznych zestawów do czyszczenia płyt CD dostępnych w sklepach, które zawierają płyny i poler do renowacji powierzchni. Niektóre metody, takie jak pasta do zębów, mogą powodować matowienie powierzchni, szczególnie w przypadku płyt CDRW. Alternatywnie sugerowano użycie programów do odzyskiwania danych, np. CDcheck, lub odczytanie płyty na bardziej czułym napędzie, np. nagrywarce DVD. Dodatkowo wymieniono domowe sposoby czyszczenia, takie jak płyn do naczyń, płyn do okien, ciepła woda oraz polerowanie popiołem z papierosów, z zastrzeżeniem, że polerowanie nie jest skuteczne przy uszkodzeniach po stronie nadruku. Zaleca się ostrożność, gdyż nie każda rysa jest możliwa do usunięcia, a niektóre metody mogą pogorszyć stan płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA