logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie +24V, GND i głośnika w schemacie - jak to zrobić?

kuba098 01 Lis 2008 19:40 1169 8
REKLAMA
  • #1 5690992
    kuba098
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    To jest schemacik który chce wykonać tylko potrzebuje którkiego wytłumaczenia

Podłączenie +24V, GND i głośnika w schemacie - jak to zrobić?

ogólnie co jesz mi potrzebne wiem tylko tak

nie wiem następujących rzeczy
    gdzie podłączam to miejsce gdzie jest +24V, GND
    i czy tam gdzie jest do głośnika mam podłączyć pod plus czy minus ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5691073
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Kolego to będzie tak
    punkt "do głośnika" podłączasz plus od głośników.
    +24 to miejsce do którego podłączasz plus ze źródła zasilania.(trafo+mostek,bateria itp.)
    GND- to tak zwana masa a jak każdy wie masa to minus. oczywiście od zasilania

z tym ze nie musisz podłączać do tego układu aż 24V powinno dobrze działać od 3V
  • REKLAMA
  • #3 5692231
    kuba098
    Poziom 11  
    aha to już rozumiem

tylko jeszcze jeden problem na schemacie jest 6 diod 2 troche inne
    rozmawiałem wczoraj z wójkiem który jest elektrykiem i powiedział że te deiody się nie palą świetłem tylko one są przewodnikiem.

to w takim razie gdzie mam podłączyć moje LEDY ??
    wydaje mi się że tak jak wcześniej czyli do kabli od głośnika czy się myle ?

a i jeszcze czy te 4 diody kolo siebie to czsem nie są te co się palą czy jednak mój wujek miał racje ??
  • REKLAMA
  • #4 5692277
    Pollux
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Te 4 diody to diody świecące, pozostałe dwie to diody impulsowe.
  • #5 5692330
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    diody 1n4148 to mogą być zwykłe prostownicze, w zasadzie - co się nawinie, one tu robią za zwykły jednopołówkowy prostownik z podwajaniem, pozostałe opisane jako "biała" - to LED-y, mogą być inne - ważne by wszystkie 4ry identyczne. Układ może rzeczywiście od ok 3V, gdy LEDy będą czerwone i rezystor opisany 1k damy mniejszej wartości
    Ten rezystor powinien być dobrany - jego optymalna wartość jest różna w zależności od zastosowanych LEDów i napięcia zasilania.
    Zastosowano tu kiepskie rozwiązanie - LEDy nie powinny być podłączone ordynarnie równolegle - nigdy nie mają naprawdę identycznych napięć przewodzenia, będą nierówno świecić. Poprawnie jest dać każdej osobny rezystorek ustalający punkt pracy. Wtedy będą świecić równo, można też - gdy odpowiednio podobierać wartości tych rezystorów - dać różne diody
  • #6 5693942
    kuba098
    Poziom 11  
    po pierwsze co jak diody będą różnego koloru ?
    po dugie czy maxymala ilość diod to 4 jeśli jedna ma 3 V to chyba może ich być 8 bo 3 V x 8 = 24 V czy dobrze myśle ??
    po trzecie czy mogą to być np 2 takie halogeny 12 V ??
    http://www.eco-lights.com/guide/HalogenLightBulbs.php
    no i po czwarte

chce zrobić 3 takie układy podłączane pod jeden zasilacz czy da rade jeśli tak to jak
  • #7 5695170
    MALTIN
    Poziom 15  
    do sterowania takim halogenem musisz użyć większego tranzystora lub przekaźnika ale wtedy nie będzie to działać na zasadzie świeci nie świeci a przy użyciu dużego tranzystora będzie płynniej.Poniżej masz uproszczony schemat.Podłączenie +24V, GND i głośnika w schemacie - jak to zrobić?
  • #8 5695331
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Trochę za duże wartości R w obwodzie wysterowania tranzystora. Chyba że Darlington (wzmocnienie powyżej 5000)
  • REKLAMA
  • #9 5695946
    MALTIN
    Poziom 15  
    Kolega ma racje.
    ale to możesz sobie dobrać doświadczalnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W schemacie do podłączenia układu zasilanego napięciem +24V, punkt oznaczony jako "+24V" należy podłączyć do plusa źródła zasilania (np. transformatora z mostkiem prostowniczym lub baterii), natomiast "GND" to masa, czyli minus zasilania. Do punktu "do głośnika" podłącza się plus głośnika. Układ może działać już od około 3V, zwłaszcza przy zastosowaniu czerwonych diod LED i odpowiednio dobranego rezystora (np. 1kΩ lub mniejszego). W schemacie występują dwie grupy diod: cztery diody LED (świecące) oraz dwie diody impulsowe (np. 1N4148) pełniące funkcję prostownika jednopołówkowego z podwajaniem napięcia. Zaleca się stosowanie osobnych rezystorów dla każdej diody LED, aby zapewnić równomierne świecenie, gdyż diody różnią się napięciem przewodzenia. Przy różnych kolorach LED należy odpowiednio dobrać rezystory. Maksymalna liczba diod LED może być większa, jeśli suma ich napięć przewodzenia nie przekracza napięcia zasilania (np. 8 diod po 3V przy 24V). Do sterowania halogenów 12V wymagany jest większy tranzystor lub przekaźnik, co zmienia charakter pracy układu z prostego włącz/wyłącz na bardziej płynny. Przy doborze rezystorów w obwodzie bazy tranzystora warto eksperymentować, zwłaszcza jeśli używany jest tranzystor Darlington o dużym wzmocnieniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA