logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diodę do głośnika, aby migała w rytm basu z zasilaniem 6V?

pawel774 11 Paź 2009 12:37 1467 5
REKLAMA
  • #1 7114807
    pawel774
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, chcę podłączyć sobie diodę do głośnika tak aby dioda migała w rytm basu, ale nie układem pasywnym tylko dioda ma mieć oddzielne zasilanie, naczytałem się już tyle tych postów na elektrodzie o tym i teraz sam już nie wiem co jest potrzebne i co do czego podłączyć. wiem ze do takiego ukłądu powinienem wykorzystać kondensator, tranzystor, rezystor i oczywiście jakiś zasilacz mam akurat 6V 200mA ale co i jak podłączyć mam ? proszę o podpowiedzi, tylko nie kierujcie mnie na jakieś posty inne bo ja już je czytałem i nic z nich nie rozumiem i ze schematów też nic nie wiem nawet co oznaczają te oznaczenia na nich jestem początkującym (1 klasa technikum elektrycznego). mam częsci na fotach je widać i powiedzcie mi czy one się nadają i jaką mają mieć moc( na tym zielonym pisze coś takiego ; 2A104K i co to jest?, na niebieskim kondensatorze pisze 10 uF 16v ale mam też 100uF 16v i duzo innych jakie mi są potrzebne do takiego podłączenia ?) i skąd przede wszystkim mam wiedzieć jaką one mają moc jeśli nie pisze na tych rezystorach nic i tranzystorach... z góry dzięki aa i dodam że te częsci które mam są wymontowane z wierzy stereo starej... ogólnie chodzi mi o podłączenie listwy ledowej (48 diód) 12V z allegro takiej ale narazie chciałbym ogarnąć to co do czego i samą diodę jedną podłączyć.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 1 [minuty]:

aaa a na tranzystorze jest coś takiego : F 139 KA7812 co to oznacza ?
  • REKLAMA
  • #2 7114870
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    To nie tranzystor tylko stabilizator. Wpisz w google KA7812 to zobaczysz co jest grane. Kondensator z opisem 104 ma pojemność 100nF.
    Wybierz jeden układ i go zrób, potem będziesz kombinował dalej; żeby było prościej ogranicz się to tych do jakich pasuje twoje zasilanie.
  • REKLAMA
  • #3 7114877
    Syberek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    + zasilania dajesz przez rezystor na diodę. Druga nóżka diody na kolektor tranzystora. - zasilacza dajesz na emiter tranzystora. Sygnał z głośnika podajesz na bazę oraz emiter tranzystora. Dioda będzie mieć własne zasilanie i będzie migać w rytm muzyki ;) Do tego celu nada się każdy tranzystor npn. To co masz na zdjęciu to nie tranzystor :(
  • REKLAMA
  • #4 7114913
    pawel774
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    OOO WŁASNIE o takie coś mi chodziło dokładnie opisane co i jak DZIĘKI wielkie kolego Syberek... jeszcze jakbys mógł mi pokazać jak ten tranzystor ma wyglądać i skąd moge takie coś wyciągnąć to by było w ogóle elgancko...

Dodano po 11 [minuty]:

a takie coś zaden z tych to tez nie tranzystor ? a jak to rozróżniacie ? przecież podobne to wszystko do siebie jest

Dodano po 16 [minuty]:

znalazłem panowie coś takiego jeszcze ma to oznaczenie takie : A928A Y-142
  • REKLAMA
  • #5 7115067
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Człowieczku! Zamiast wyciągać jakieś śmieci i wydłubywać z nie wiadomo skąd jakieś odpady, bo to co prezentujesz, inaczej nazwać nie można, to idź do sklepu, kup sobie zestaw do samodzielnego montażu, w stylu mini iluminofonia lub poszukaj jakiegoś schematu tutaj, spisz części i kup co trzeba. Bo w ten sposób, to raczej nigdzie nie zajdziesz.
  • #6 7115138
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Koledze nawet googli nie chce się używać... woli zadać pytanie na forum.
    Kolego, jakbyś wpisał w google oznaczenia posiadanych elementów, to byś wiedział co to jest.

Regulamin p.16
    Kosz.
REKLAMA