logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do włączania przekaźnika krótkim impulsem?

fiprehe 02 Lis 2008 15:54 5306 7
  • #1 5693672
    fiprehe
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Chciałbym się dowiedzieć, jak w miarę prosto zrobić układ za pomocą którego będę mógł włączać przekaźnik, dając krotki impuls stycznikiem. Konkretnie miałoby to wyglądać tak:
    - styki przekaźnika są rozwarte
    - na chwilę wciskam microswitch, czy jak to tam się nazywa
    - styki przekaźnika zwierają się i pozostają w tym stanie
    - kolejny raz daję impuls microswitchem
    - styki przekaźnika z powrotem się rozwierają i tak zostają, aż do następnego impulsu i tak w kółko

Czytałem trochę o przerzutnikach i multiwibratorach. Podejrzewam, że któryś z nich by się do tego nadał, ale ja się w tym kompletnie nie odnajduję. Czekam na pomoc i z góry dzięki:)
  • #2 5693707
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Przerzutnik typu D.
  • #3 5693734
    fiprehe
    Poziom 10  
    a moglbys tak cos wiecej? zebym choc troche wiedzial co sie z czym je, bo jak mowilem narazie zielony w tej kwestii jestem. Np jaka jest roznica pomiedzy przerzunikiem a multiwibratorem? dlaczego przerzutnik D a nie np T?
  • #4 5693771
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    fiprehe napisał:
    Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak w miare prosto zrobic uklad za pomoca ktorego bede mogl wlaczac przekaznik dajac krotki impuls stycznikiem. Konkretnie mialoby to wygladac tak:
    - styki przekaznika sa rozwarte
    - na chwile wciskam microswitch czy jak to tam sie nazywa
    - styki przekaznika zwieraja sie i pozostaja w tym stanie
    - kolejny raz daje impuls microswitchem
    - styki przekaznika z powrotem sie rozwieraja i tak zostaja az do nastpnego impulsu i tak w kolko

Czytalem troche o przerzutnikach i multiwibratorach, podejrzewam ze ktorys z nich by sie do tego nadal ale ja sie w tym kompletnie nie odnajduje. Czekam na pomoc i z gory dzieki:)

Witam
    Zobacz TU
    Pozdrawiam.
  • #5 5693780
    fiprehe
    Poziom 10  
    O, dzieki:) I takie cos fachowo nazywa sie przerzutnik...?
  • #6 5693901
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Tu masz schemat. W przerzutniku typu D łącząc wyjście negowane z wejściem tworzymy taki układ, że podanie impulsu na wejście zegarowe powoduje zmianę stanu na wyjściu.

Jak zbudować układ do włączania przekaźnika krótkim impulsem?
  • #7 5693935
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Jak chcesz bardziej prosto, to można też osiągnąć twój cel bez układów scalonych, ale musisz dać jeszcze jeden przekaźnik pomocniczy. Jakbyś był ciekawy tego rozwiązania to wkleję tu schemat, chociaż był on już tu na Elektrodzie.
  • #8 5696931
    fiprehe
    Poziom 10  
    ok dzieki. poki co chyba mi wystarczy:) Jak cos jeszcze mi przyjdzie na mysl to napisze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego układu do sterowania przekaźnikiem za pomocą krótkiego impulsu z microswitcha, który powoduje przełączanie styków przekaźnika i utrzymanie ich stanu do kolejnego impulsu. Zaproponowano zastosowanie przerzutnika typu D, który po podaniu impulsu na wejście zegarowe zmienia stan wyjścia, co odpowiada za załączenie lub wyłączenie przekaźnika. Wyjaśniono różnicę między przerzutnikiem a multiwibratorem oraz wskazano, że przerzutnik D jest odpowiedni do tego zadania ze względu na prostotę sterowania stanem wyjścia. Udostępniono schemat układu z przerzutnikiem D, gdzie wyjście negowane jest połączone z wejściem, co umożliwia przełączanie stanów na wyjściu przy kolejnych impulsach. Alternatywnie zasugerowano rozwiązanie bez układów scalonych, wykorzystujące dodatkowy przekaźnik pomocniczy, które również realizuje funkcję bistabilnego przełączania przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA