logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5944N - zniekształcony obraz w dolnej części ekranu, co robić?

czesiek70 03 Lis 2008 20:19 2258 11
REKLAMA
  • #1 5698204
    czesiek70
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    TV jak w temacie ,daje fotkę jak to wygląda.Czekam na jakieś wskazówki.Samsung CK-5944N - zniekształcony obraz w dolnej części ekranu, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 5699868
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    To objaw zniekształcenia geometrii obrazu ( trapez) ,problem w tym że ten TV nie posiada układu regulacji tego parametru - stawiam na zwarcie międzyzwojowe w zespole cewek odchylania linii. Chciałbym się mylić.

Moderowany przez Mirek Z.:

Regulamin - p.12! Nie po raz pierwszy!
    Bezsens podpowiedzi wyjaśniono w postach poniżej.

• REKLAMA
  • #4 5699940
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Cytat:
    To objaw zniekształcenia geometrii obrazu ( trapez) ,problem w tym że ten TV nie posiada układu regulacji tego parametru

Chassis S51A posiada regulacje trapezu, tyle ze tu nie chodzi o trapez a o przesunięcie góra-dół
    A co do cewek, lepiej je zostaw, są dobre

O widzisz Michał był szybszy

Zacznij od sprawdzenia zasilania ramki, +/- 16.5V (elektrolity w tych napięciach)
  • #5 5700141
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam;to nie sylwana okłamuje, lecz schemat chassis S51A podaje taką wiedzę (ściągnięty z El..dy). A ponieważ " chciałem się mylić" ,to przez dezinformację tak się stało .
    Pozdrawiam.

Który schemat będący w bazie jest błędny? Proszę o info na PW. [@mirex]

Moderowany przez Mirek Z.:

Przede wszystkim - ze zdjęcia widać wyraźnie, że nie chodzi o korekcję H lecz w pionie.

• REKLAMA
  • #6 5701643
    czesiek70
    Poziom 16  
    Kond. wyglądają na dobre .W trybie serwisowym dało się go dać trochę do góry ale został jeszcze pasek ok. 3cm i dalej nic.Zauważyłem że po załączeniu najpierw pojawia się się jasna linia pozioma na środku a dopiero po chwili ok.2-3 sek.pojawia się obraz.PodejrzewamTDA6108 ale czy może on mieć wpływ na wysokość obrazu?

Bzdurny post o kondensatorach usunąłem.
    Proszę stosować się do porad!
    Zwracam również uwagę, że kondensatory mają pełne prawo wyglądać na dobre, co o niczym nie świadczy.

Po znakach przestankowych muszą być spacje! [Mirek Z.]
  • #7 5701698
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    Cytat:
    PodejrzewamTDA6108 ale czy może yo mieć wpływ na wysokość obrazu

Wzmacniacz wizji na wysokość obrazu? Ty żarty sobie robisz

Sprawdziłeś zasilanie ramki, Ty wogóle wiesz o co chodzi

Ramka to LA7845
  • #8 5705681
    czesiek70
    Poziom 16  
    Na ramce 16,7v i 13.6v czyli ok. podstawiłem scalak i bez zmian.Okazało się że uszkodzony był opór R304.Po jego wymianie obraz wrócił do normy ale przydało by się trochę wyciągnąć dół jednak nie mogę wejść w serwis ,dlaczego?
  • #9 5705882
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    wejście w serwis:
    STAND-BY, DISPLAY, MENU, MUTE, POWER-ON

Cytat:
    Na ramce 16,7v i 13.6v

ważne jest aby te napięcia były symetryczne, tyle samo w plusie co w minusie
    wymień elektrolit w tym niższym napięciu, a najlepiej oba
  • #10 5705899
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    R 304 uszkodzony - powiadasz? To znaczy co mu było?
    Te napięcia nie mogły by być równiejsze? Spierał się nie będę, bo nie pamiętam ile tam dokładnie jest, ale 3V różnicy to trochę dużo /co zresztą może być powodem przesunięcia/.
  • #11 5709884
    czesiek70
    Poziom 16  
    ż tego co czytałem to faktycznie napięcia nie powinne się za bardzo różnić ,jednak według schematu są prawie idealne.Wspomniany rezystor ma 0,6ohm a u mnie było około 0,1ohm.Po jego wymianie obraz jak wspomniałem wrócił do normy.Winny opór ,ani scalak ani kondensatory nie miały tu nić wspólnego z wymienioną usterką.Dzięki za zainteresowaanie i porady dla niefachowca .
  • REKLAMA
  • #12 5710019
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    Chassis S51A ma zasilanie ramki +16,5V i -16,5V

Cytat:
    Na ramce 16,7v i 13.6v czyli ok

Cytat:
    według schematu są prawie idealne.

Więc trochę im brakuje do ideału

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CK-5944N z chassis S51A występuje zniekształcenie obrazu w dolnej części ekranu, objawiające się przesunięciem pionowym, a nie typowym trapezem. Chassis S51A posiada regulację geometrii obrazu, jednak w tym przypadku problem nie dotyczy trapezu, lecz przesunięcia góra-dół. Podejrzewano uszkodzenie cewek odchylania linii, ale ostatecznie przyczyną był uszkodzony rezystor R304, który miał zmienioną wartość z 0,6 Ω na około 0,1 Ω. Po wymianie rezystora obraz wrócił do normy, choć nadal istnieje potrzeba drobnej korekty dolnej części obrazu. Zasilanie ramki odchylania poziomego (LA7845) wynosi około +16,5 V i -16,5 V, co jest nieco niesymetryczne, a wymiana elektrolitów w zasilaniu może pomóc w stabilizacji. Próba wejścia w tryb serwisowy (STAND-BY, DISPLAY, MENU, MUTE, POWER-ON) nie powiodła się, co utrudnia dalszą regulację. Wzmacniacz wizji TDA6108 nie ma wpływu na wysokość obrazu. Kluczowe jest sprawdzenie i utrzymanie symetrycznych napięć zasilania ramki oraz prawidłowego stanu elementów pasywnych w układzie odchylania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA