logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jest taki włącznik działający jak spust migawki w aparacie?

Czorny_J-bie 05 Lis 2008 16:02 1058 2
  • #1 5704636
    Czorny_J-bie
    Poziom 1  
    witam!
    Jestem zainteresowany zrobieniem wężyka spustowego do aparatu i potrzebuje taki przełącznika który działa jak spust migawki w aparacie tzn:
    1. Lekkie przyciśnięcie (bądź wciśnięcie do pierwszego przełączenia) styka ze sobą dwa przewody.
    2. Dociśnięcie ( bądź wciśnięcie do drugiego przełączenia) styka jeszcze jeden przewód nie rozłączając poprzednich.
    3. Puszczenie przełącznika rozłącza wszystkie przewody

Istnieje taki element? Jeśli tak to gdzie można go kupić, jak się nazywa i ile kosztuje.
    dzięki za zainteresowanie pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 5704919
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
  • Pomocny post
    #3 5705159
    Jakub 1551
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam...

Nie spotkałem się z takim włącznikiem, ale jeżeli dysponujesz dosyć wygodnym warsztatem, możesz pokusić się o zrobienie czegoś takiego. Przypuszczam, że byłoby to wielkości opakowania od kliszy. W środek montujesz małej średnicy rurkę lub pręt. Na to, większej średnicy sprężynka, na to rurka o średnicy takiej samej jak sprężynka, tylko wyższa, aby wystawała za wieczko. W środku pomiędzy rdzeniem (rurka z sprężyną) i suwakiem nisko montujesz dwie pary blaszek sprężystych, na dwóch wysokościach. Przyciskając lekko łączysz 1 parę ---mocniej naciskasz łączysz jeszcze 2 parę. Puszczając suwak nic nie łączysz - musi on znajdować się nieco wyżej niż wyżej zamocowana para blaszek.

Pozdrawiam...
REKLAMA