logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa włączniki chwilowe (stop|start) jak podłączyć?

XnIcRaM 20 Sty 2007 13:51 3347 3
  • #1 3465073
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Mam dwa włączniki chwilowe, chciałbym aby jeden służył do załączania urządzenia (przekaźnika)a drugi do wyłączania. Ma to działać tak że przyciśnięcie przycisku start załączy przekaźnik (kolejne przyciśnięcia/przytrzymania tego przycisku nie mają mieć wpływu na stan ON/OFF) naciśnięcie przycisku stop ma rozłączyć przekaźnik. Jak takie wyłączniki podłączyć nie korzystając z elementów elektronicznych a jedynie automatyki (dodatkowe przekaźniki itp) czy się w ogóle da? Jeśli nie to jak to w ogóle najprościej zrobić?
  • Pomocny post
    #2 3465112
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Jakbyś poszukał na elektrodzie to byś znalazł podobny post w którym był narysowany schemat o który Ci chodzi. Jeżeli masz dwa włączniki chwilowe to musisz zbudować układ
    1) główny - pierwszy przycisk załącza przekaźnik którego styk dodatkowy (zwierny) bocznikuje przycisk
    2) pomocniczy (wyłączeniowy) - drugi przycisk załącza przekaźnik którego styk rozwierny przerywa zasilanie cewki przekaźnika obwodu głównego.
  • #4 3466330
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    albo jestem tępy albo zostałem źle zrozumiany :)

W podanym linku nie znajduję dla siebie rozwiązania

Co do tego co napisał Elektryk80 to chyba by wszystko było ok gdyby przyciski nie były chwilowe, tzn. przyciski (oba) są NO (normalnie otwarte) przewodzą tylko w momencie przyciśnięcia, więc:
    Elektryk80 napisał:
    1) główny - pierwszy przycisk załącza przekaźnik

Jak przycisk chwilowy może załączyć przekaźnik na stałe, przecież przekaźnik będzie załączony ale tylko gdy przycisk będzie przyciskany jak puszcze przycisk to przekaźnik z powrotem rozłączy

Dodano po 9 [minuty]:

jednak jestem tępy, przecież to oczywiste, jeśli przycisk zamknie obwód załączający przekaźnik i jeden ze styków (NO) będzie dodatkowo załączał ten sam przekaźnik to po jednokrotnym przyciśnięciu przycisku przekaźnik załączy sam siebie i w takim stanie pozostanie :) teraz wystarczy w obwód styku załączającego podłączyć przycisk stop a ponieważ stop mam tez typu NO to muszę dodatkowo wykorzystać jeszcze jeden przekaźnik i będzie tak jak chcę :D

Dzięki za pomoc :)
REKLAMA