logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie na Dyskoteki internatu, sala ok 60mkw.

stachewicz8 06 Paź 2012 12:21 1362 6
REKLAMA
  • #1 11382532
    stachewicz8
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, zostałem poproszony wychowawcę internatu o skompletowanie sprzętu na dyskoteki, w naszej świetlicy, ma ona ok 60mkw i jakieś 3,5m wysokości. Na samym początku chciałem spytać, czy ten powermixer XMB-8A (numer aukcji 2669375441) nadaje się do czegoś? Bo miałem z nim styczność już w gimnazjum i wiem że na pewno na dużą sale Gimnastyczną to się nie nadaje, za to na holu szkoły jakoś sobie radził, a cena jest kusząca, i ma kamerę pogłosową, co własnie jest ważne dla mojego wychowawcy. Jako kolumny do tego chciałbym mu zaproponować Tonsil Zeus, gdyż na cały sprzęt będzie ok 3,5tys zł, a jeszcze trzeba kupić okablowanie itp. Drugą opcją byłaby końcówka mocy T-amp1050 plus mikser z kamerą pogłosową, tyle że w tym przypadku budżet zostanie przekroczony, a wszystko musi być nowe.
    Do tej pory na tej sali grały kolumny LDM C-151 250w, tyle że napędzane domowym wzmacniaczem Sony o mocy 2x50w więc szału wielkiego to nie robiło. I tu kolejne pytanie czy Zeusy lepiej zagrają od tych LDM? Zeusy to kolumny bardziej domowe, więc i jakość była by lepsza niż estradowych kolumn, a ciężko dobre estrady w tej cenie kupić. Co o tym sądzicie ?
  • REKLAMA
  • #2 11382734
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Ja bym zaproponował STX Pa-400 plus t.amp ta 600 lub 1059 własnie (600 wystarczy) Ten power mixer jakiś taki..chiński? Jednak jeśli to moją być dyskoteki to może strzelę tak:

-American Audio VLX3000 (trzy kanałowy koniec mocy, miałem do czynienia z końcówkami tej firmy-coś właśnie klasy T.amp'a) 1499zł na all...
    -STX pa-400-600-700zł para
    -Pozostaje by pomyśleć nad subbasem bo na dyskoteki się przyda znając młodzież...

Ew może SAS12?
  • REKLAMA
  • #3 11383274
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Napewno nie Zeus (sprawność i wytrzymałość). Dzieciaki je zabiją prędzej niż brak mocy. LDM Classic brzmi jak brzmi a to za sprawą piezaków i tyle. Jak na dyskoteki to kwota znikoma i pozostaje Ci szukać czegoś używanego.
  • #4 11385937
    stachewicz8
    Poziom 15  
    No właśnie najgorsze jest to że, wszystko musi być nowe. Nie ma jakiegoś w miarę budżetowego zestawu który zagra już jakoś w tych 60mkw? Na dyskoteki dużo osób nie przychodzi góra 30-40 więc czegoś nadzwyczajnego nie oczekuję. I nie są to dzieciaki bo zwykle przychodzą 2-3 klasy więc po 18-19lat :) Jak to jest z tymi zeusami? bo słyszałem je na podobnej własnie sali w barze jakimś i dawało to rade? Tylko nie wiem jak to będzie po dłuższym czasie.
  • REKLAMA
  • #5 11386201
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Zeusy są kolumnami do użytku domowego, ew jakieś prywatki, ale to wszystko w domu i okazyjnie a sala 60m kw jest za duża do sprzętu domowego żeby tak nagłośnić... Możesz też szukać kolumn kolumn typu Alphard 345i (ok 2,5k nowe) lub może STX pa-1000 (1800zł nowe) ?
  • #6 11386876
    stachewicz8
    Poziom 15  
    No, te STX pa-1000 ciekawie wyglądają, do tego by ten t.amp 1050 i byłoby dobrze chyba, tylko czy one zagrają wystarczająco nisko jak na taką salę? Bo w cenie zmieściłbym się idealnie, Kolumny około 1900zł, końcówka mocy, 1000zł mikser ok 500zł, i 100zł jeszcze zostaje na jakiś kabel głośnikowy.
  • REKLAMA
  • #7 11387666
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Jest opcja: Wharfedale EVPX 15, lub szukanie starszych SVP, EVP 215. Brzmieniowo szaleństwa nie ma ale jest zapas basu i sprawuje się to znośnie przy muzyce mechanicznej a do tego nie płacisz za znaczek. Minusy też są - chińczyki nie lubią miec dobrych serwisów ale używane zgodnie z przeznaczeniem i rozsądkiem nie robią niespodzianek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sprzętu nagłośnieniowego do dyskotek w świetlicy internatu o powierzchni 60 m². Rozważa powermixer XMB-8A, ale ma wątpliwości co do jego mocy. Proponuje kolumny Tonsil Zeus, jednak inni uczestnicy dyskusji sugerują, że nie są one wystarczające do tak dużej sali. Zamiast tego, polecają kolumny STX PA-400, STX PA-1000 oraz Wharfedale EVP-X 15, które lepiej sprawdzą się w warunkach dyskotekowych. Użytkownik musi zmieścić się w budżecie 3500 zł, co ogranicza wybór do nowych urządzeń. Wskazano również na potrzebę subbasu oraz na możliwość zakupu używanego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA